Οι Πρέσπες διαλύουν τα μικρά κόμματα – Δεν μένει τίποτε όρθιο στο πολιτικό σκηνικό
Προς πεντακομματική Βουλή καθώς τα περισσότερα κόμματα πνίγονται στη συμφωνία των Πρεσπών και συνθλίβονται στις μυλόπετρες του δικομματισμού που ήδη σχηματοποιείται
Το Κίνημα Αλλαγής ξαναγίνεται… μικρό ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι στέρεψε, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι πλέον λίγοι και καθόλου ανεξάρτητοι, η Ενωση Κεντρώων θυμίζει συνοικιακό μαγαζί.
Κάπως έτσι περιγράφεται το πολιτικό σκηνικό στη χώρα με τα μικρά κόμματα να συνθλίβονται στις μυλόπετρες του δικομματισμού και τη συμφωνία των Πρεσπών να αποτελεί τον καταλύτη εξελίξεων που θα ολοκληρωθούν μετά τις εκλογές.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κατά κύριο λόγο ο δεύτερος, αλώνουν τους πολιτικούς σχηματισμούς στο χώρο του κέντρου, ενώ και δεξιότερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατηρείται μια πανσπερμία κομμάτων που δεν μπορούν να πιάσουν το όριο του 3%.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στις επόμενες εκλογές μόνο το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και βεβαίως η Χρυσή Αυγή μπορούν να θεωρούν σίγουρη την είσοδό τους με αποτέλεσμα να μιλάμε για μια πεντακομματική βουλή στην οποία ο δικομματισμός θα είναι ισχυρός και τα υπόλοιπα τρία κόμματα θα έχουν ποσοστά πάνω – κάτω ίδια με αυτά που είχαν προ τετραετίας.
Τα όσα συμβαίνουν αφενός στο Ποτάμι κι αφετέρου στους Ανεξάρτητους Ελληνες δείχνουν ότι οι Πρέσπες μετατρέπονται σε «τσουνάμι» που σαρώνει τα πάντα. Αλλωστε, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να πληγεί καίρια από την απόφασή του να προωθήσει τη συμφωνία.
Κίνημα Αλλαγής
Αρχής γενομένης από το Κίνημα Αλλαγής, τα προβλήματα ξεκίνησαν πολύ πριν από τις Πρέσπες. Οι ελπίδες ότι θα σπάσει τον δικομματισμό και θα μπει στη μέση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ χάθηκαν αμέσως μετά τους πρώτους μήνες από τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Όμως, η συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε την αιτία (ή την αφορμή) για την αποχώρηση του Ποταμιού με το ΚΙΝΑΛ να μένει πλέον με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και να μην περιμένει σε καμιά περίπτωση πλέον ποσοστά πάνω από 7%-8%.
Η «σιωπηρή» προς το παρόν διαφοροποίηση του Θ. Θεοχαρόπουλου, ο οποίος βλέπει θετικά τη συμφωνία και θα αποφασίσει την Κυριακή, καθώς και η ενόχληση της Χ. Τρικούπη για τον Δ. Κρεμαστινό, έφεραν εσωστρέφεια στο ΚΙΝΑΛ. Αν και ξεκαθαρίζεται ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, δεν αποκλείονται διαφοροποιήσεις στην κρίσιμη ψηφοφορία.
Ποτάμι
Το Ποτάμι μοιάζει με το πραγματικό ποτάμι το οποίο όταν φτάνει στη θάλασσα σπάει συνήθως σε παραποτάμους. Ο Σπύρος Δανέλλης διεγράφη γιατί στήριξε τον κυβέρνηση και θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ψαριανός και Αμυράς είναι κάθετα αντίθετοι στη συμφωνία ενώ Θεοδωράκης, Λυκούδης και Μαυρωτάς δεν αποκλείεται να ψηφίσουν υπέρ. Οι κεραυνοί Ψαριανού, ότι αυτός δεν θα γίνει ο «ρεπατζής του Ζουράρι» είναι ενδεικτικοί του κλίματος που επικρατεί καθώς δεν αποκλείεται ακόμη και αποχώρηση βουλευτών και διάλυση της Κ.Ο. Σε κάθε περίπτωση οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Ποτάμι έχει εξαφανιστεί και δύσκολα θα μπορέσει να διεκδικήσει είσοδο στη Βουλή. Και η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ουσιαστικά την ταφόπλακα του κόμματος που όταν ξεκίνησε κάποιες δημοσκοπήσεις του έδιναν 15%.
Ανεξάρτητοι Ελληνες
Ο Πάνος Καμμένος έμεινε με την Κόλλια και τον Κατσίκη και με τους δύο «δανειζόμενους» στον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές, δηλαδή τους Ζουράρι και Παπαχριστόπουλο. Η έλευση του Αρ. Φωκά δεν λέει και πολλά σε ένα κόμμα που έχει απαξιωθεί πλήρως εξαιτίας των παλινωδιών του αρχηγού του. Ο κόσμος δεν πιστεύει πια ούτε και τον νέο «μακεδονικό αγώνα» που ξεκινά ο Καμμένος, γι’ αυτό και οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστά σίγουρα κάτω από 1%, ίσως και πολύ πιο κάτω. Αλλωστε, δεν έχουν πλέον ούτε προβεβλημένα στελέχη αφού Κουντουρά, Χρυσοβελώνη, Κουίκ, Κόκκαλης κ.λπ. τους έχουν εγκαταλείψει.
Οι ΑΝΕΛ γεννήθηκαν στον πυρετό του αντιμνημονιακού αγώνα και πλέον δεν έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης, ούτε μπορούν να περάσουν οι «ψεκασμένες» θεωρίες που ανασύρει συνεχώς ο αρχηγός του. Αλλωστε, αυτός που θα έσωζε την Ελλάδα από τη διαφθορά και τη διαπλοκή δεν έχει απαντήσει ακόμη σε σειρά ερωτημάτων για τα εξοπλιστικά και τα αντισταθμιστικά που προσπάθησε να τα περάσει από το παράθυρο.
Οι ΑΝΕΛ και προσωπικά ο αρχηγός τους θα συνεχίσουν στον ίδιο, λαϊκίστικο δρόμο, αλλά δεν έχουν πολλά να πουν πλέον στους πολίτες και απλά θα σκέφτονται τα περασμένα μεγαλεία όταν είχαν φτάσει να έχουν το 2012 ποσοστό κοντά στο 11% και 33 βουλευτές.
Ενωση Κεντρώων
Θύμα της τετραετίας είναι φυσικά και η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Το κόμμα έχει μείνει με 5 βουλευτές, ο Καρράς πήγε στην ΔΗΣΥ, η Μεγαλοοικονόμου βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κατσιαντώνης πήγε στη ΝΔ ενώ ο Αρ. Φωκάς πρόσφατα προσχώρησε στους ΑΝΕΛ.
Η αλήθεια είναι ότι ο Λεβέντης παίζει καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι κι έχει πιστούς οπαδούς. Οι ομιλίες του στη Βουλή είναι στημένες έτσι ώστε να απευθύνονται σε συγκεκριμένους πολίτες οι οποίοι θα συνεχίσουν να τους στηρίζουν. Κι αν φαίνεται να έχουν χάσει ποσοστά, εντούτοις κανείς δεν θα απέκλεισε να είναι το μοναδικό κόμμα που θα φτάνει ή θα ξεπερνά το κατώφλι του 3%.
Σε ό,τι αφορά στα μικρά κόμματα, το ΚΚΕ είναι «μπετόν» και θα διατηρήσει τις δυνάμεις του, η ΔΗΜΑΡ ακόμη κι αν αποφάσιζε να κατέβει μόνη της δεν θα έβρισκε
στελέχη να το κάνει. Τέλος, Λαϊκή Ενότητα και Πλεύση Ελευθερίας ποντάρουν στη δυσαρέσκεια των αριστερών ψηφοφόρων στον Αλέξη Τσίπρα και με τις σταθερές θέσεις που διατηρούν ελπίζουν να κάνουν την έκπληξη.
Στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, πέραν της Ελληνικής Λύσης του Κ. Βελόπουλου, που οι έρευνες του δίνουν ποσοστά ακόμη και πάνω από 2%, τα υπόλοιπα κόμματα του κατακερματισμένου χώρου δεν έχουν πολλές ελπίδες εισόδου στη Βουλή.
- Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου – Μπήκε από την καμινάδα
- Επίδομα θέρμανσης: Αύριο η καταβολή της πρώτης δόσης
- LIVE: Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός
- Νέα Υόρκη: Η καρδιά της πόλης «χτυπά» στο 2025 – Έτοιμη να υποδεχτεί τη νέα χρονιά
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση στη Πάρο – Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Κρήτη: Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης και δεν τον κράτησαν