«Ναυμαχία» στις Πρέσπες με μια πεντάδα βουλευτών που κρίνει τη συμφωνία
Τα 151 «ναι», προήλθαν από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κι από την Έλενα Κουντουρά, τον Βασίλη Κόκκαλη, τον Θανάσης Παπαχριστόπουλο, τον Κώστα Ζουράρι, την Κατερίνα Παπακώστα και τον Σπύρο Δανέλλη.
Mε 151 «ναι», όπως ήταν αναμενόμενο, η Κυβέρνηση έλαβε τη ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, μετά από τη διαδικασία που κράτησε δυο μέρες και σημαδεύτηκε από θυελλώδεις αντιπαραθέσεις.
Τα 151 «ναι», προήλθαν από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κι από την Έλενα Κουντουρά, τον Βασίλη Κόκκαλη, τον Θανάσης Παπαχριστόπουλο, τον Κώστα Ζουράρι, την Κατερίνα Παπακώστα και τον Σπύρο Δανέλλη.
Επόμενος στόχος πλέον για την Κυβέρνηση είναι να κυρώσει η Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα εισαχθεί στο κοινοβούλιο τις επόμενες μέρες.
H επίσημη επιβεβαίωση από τα χείλη του πρωθυπουργού ότι έφτασε στην Αθήνα από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ η ρηματική διακοίνωση, ανοίγει πλέον το παιχνίδι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κύρωση της συμφωνίας.
Το μπαλάκι πλέον βρίσκεται στην ελληνική πλευρά, στην κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να βρει τουλάχιστον 151 βουλευτές προκειμένου να περάσει την συμφωνία χωρίς… παρατράγουδα. Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» σήμερα ουσιαστικά πέντε ψήφοι κρίνουν την απόλυτη πλειοψηφία (γιατί θα μπορούσε να υπάρξει και σχετική αν απείχαν κάποιοι βουλευτές).
Επί της ουσίας αυτή τη στιγμή τα… κουκιά δείχνουν από 149 έως 154 βουλευτές να ψηφίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι πέντε βουλευτές που κρίνουν τα πάντα (εκτός κι αν υπάρξουν εκπλήξεις) είναι οι κ. Θεοχαρόπουλος και Κόκκαλης και οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού, Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης.
Το Ποτάμι συνεδριάζει σήμερα στις 6 για να πάρει τις τελικές αποφάσεις της με τις γραμμές να είναι πολλές. Αμυράς και Ψαριανός ζητούν να καταψηφιστεί, υπάρχει το σενάριο της αποχής από τη διαδικασία ενώ κάποιοι δεν απέκλειαν την απελευθέρωση των βουλευτών να πράξουν ανάλογα με τη συνείδησή τους με τον κ. Θεοδωράκη να αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη της ψήφου του.
Τι γίνεται με Ζουράρι;
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια αποστροφή του Πάνου Καμμένου στη συνέντευξη στο Βεργίνα TV, προκαλεί απορίες και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφορετική στάση από τον Κώστα Ζουράρι.
Συγκεκριμένα για τον Ζουράρι, ο οποίος παρόλο που έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει διαγραφεί, ο κ. Καμμένος τόνισε πως «εάν ο κ. Ζουράρις είναι ο 151ος που θα ψηφίσει τη Συμφωνία, πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά».
Πρόκειται για μια ευθεία προειδοποίηση που ενδεχομένως να κρύβει έντονο παρασκήνιο σχετικά με την τελική ψήφο του βουλευτή Θεσσαλονίκης.
Η κυβέρνηση, πάντως, προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις χθες στη Βουλή όπου… όλως τυχαίως ανακοινώθηκε η έλευση της ρηματικής διακοίνωσης. Η ΠΓΔΜ περίμενε να σιγουρευτεί ότι περνά η ψήφος εμπιστοσύνης για να ρίξει το μπαλάκι στην Αθήνα, εδώ όπου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνει… χαμός. Μέσα κι έξω από τη Βουλή.
Επιχείρηση πειθούς
Ως μια πρώτη προσπάθεια να πείσει βουλευτές και πολίτες το υπουργείο Εξωτερικών διέρρευσε χθες ότι η ρηματική διακοίνωση προβλέπει πως ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες βάσει του συντάγματος τη ΠΓΔΜ, ότι ο όρος εθνικότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια, ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα και τέλος ότι η γλώσσα είναι στη νοτιοσλαβική οικογένεια.
Με αυτά τα επιχειρήματα θα πάει η κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική μάχη που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, ακόμη κι αν η συμφωνία κατατεθεί αύριο στις αρμόδιες επιτροπές.
Όμως, για να γίνει αυτό θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με τη σύνθεση των επιτροπών μετά τις ανακατατάξεις στη δύναμη των κομμάτων, με τη ΝΔ να λέει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πάρει φωτιά η Βουλή, άλλωστε προηγείται την Κυριακή το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
Όπως και να έχει τα όσα έγιναν χθες ήταν η πρόγευση για το κυρίως γεύμα, για τη μητέρα όλων των μαχών, όπου θα δούμε πολλά παζάρια και γιατί όχι και κάποιο… ντιμπέιτ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις