Συμφωνία των Πρεσπών : Οι «πρόθυμοι», οι «δύσκολοι» και οι «σίγουροι» που θα κρίνουν τα πάντα
Με τα έως τώρα δεδομένα θα την υπερψηφίσουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Σπύρος Δανέλλης, ακόμα και η Κατερίνα Παπακώστα, παρά τον προβληματισμό που έχει εκφράσει μετά τις απειλές που δέχθηκε
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Μόλις μία εβδομάδα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση προκειμένου να συγκεντρώσει τον πολυπόθητο αριθμό των 151 βουλευτών που θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να αποφύγει πολιτικά… μπλεξίματα.
Με κεκτημένη ταχύτητα από την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε χθες το βράδυ στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρει και την επόμενη εβδομάδα, όταν αναμένεται να έλθει η Συμφωνία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί, και η επικύρωση της συμφωνίας καθόλου βέβαιη.
Με τα έως τώρα δεδομένα θα την υπερψηφίσουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Σπύρος Δανέλλης, ακόμα και η Κατερίνα Παπακώστα, παρά τον προβληματισμό που έχει εκφράσει μετά τις απειλές που δέχθηκε.
Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξουν τρεις βουλευτές του Ποταμιού οι οποίοι αναμένεται να κρίνουν την έκβαση της ψηφοφορίας. Με τη χθεσινή δήλωσή του, ότι η θετική ψήφος στην συμφωνία των Πρεσπών δεν συνεπάγεται ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναπτέρωσε τις ελπίδες του Μαξίμου, το οποίο δεν υπολογίζει στον Γιώργο Αμυρά και τον Γρηγόρη Ψαριανό. Εκτός από τον επικεφαλής του Ποταμιού, η κυβέρνηση ποντάρει επίσης στους Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη, οι οποίοι έχουν δηλώσει πολλάκις ότι είναι υπέρ της Συμφωνίας. Σήμερα οΣπύρος Λυκούδης ουσιαστικά είπε ότι δεν θα πάρει γραμμή από το Ποτάμι, απέκλεισε να καταψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, δεν είπε όμως ότι θα ψηφίσει και υπέρ.
Όπως άφησε να εννοηθεί μιλώντας στον ΣΚΑΙ είναι πιο πιθανά τα σενάρια είτε της αποχής από την ψηφοφορία, γεγονός που σχεδόν ισούται με “ναι” καθώς μειώνει τον αριθμό των απαιτούμενων ψήφων, είτε το “παρών”.
Θετική κατεύθυνση έχουν οι διευκρινίσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών που δόθηκαν στη ρηματική διακοίνωση από τα Σκόπια δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Γιώργος Μαυρωτάς ενώ παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η Συμφωνία «θα περάσει και πρέπει να περάσει».
«Το Ποτάμι δεν έχει αλλάξει θέση ως προς αυτό, το θέμα είναι πώς αυτό θα εκφραστεί συντεταγμένα σε μια ψηφοφορία» πρόσθεσε και παρέπεμψε στο απογευματινό πολιτικό συμβούλιο του κόμματος όπου, όπως είπε, «θα δούμε όλο το μενού των επιλογών που έχουμε μπροστά μας.
Είναι άσκηση ισορροπίας έτσι ώστε από τη μια να στηρίξεις τη Συμφωνία και από την άλλη να αποδοκιμάσεις τις κυβερνητικές πρακτικές».
Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ
To Ποτάμι θα συνεδριάσει το απόγευμα για να λάβει τις τελικές αποφάσεις του, ωστόσο, είναι φανερό πως βρίσκεται επί ξηρού ακμής. Ενας βουλευτής, ο Δανέλλης, διεγράφη γιατί στήριξε την κυβέρνηση και θα στηρίξει τη συμφωνία. Δύο άλλοι, οι Αμυράς και Ψαριανός, είναι κάθετα αντίθετοι και οι εναπομείναντες τρεις δεν ξέρουν ακόμη τι θα πράξουν.
Κι από την άλλη δύο ευρωβουλευτές, οι κ. Κύρκος και Γραμματικάκης, είναι υπέρ της συμφωνίας.
Στο ΚΙΝΑΛ, οι αποφάσεις ελήφθησαν. Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Πλέον η απόφαση που θα λάβει η ΔΗΜΑΡ είναι τι θα πράξει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος είναι θετικός στη συμφωνία, όμως, τίποτε δεν είναι σίγουρο. Οσο για τον Δημήτρη Κρεμαστινό διέψευσε κάποιες φήμες που κυκλοφόρησαν λέγοντας πως σέβεται την ιστορία του και δεν είναι γυρολόγος κανενός. Πάντως, η απελευθέρωση των βουλευτών από τη Φ. Γεννηματά γίνεται και για εσωκομματικούς λόγους καθώς αν ετίθετο θέμα κομματικής πειθαρχίας και ο Θ. Θεοχαρόπουλος ψήφιζε υπέρ θα έπρεπε να διαγραφεί και αυτόματα το ΚΙΝΑΛ θα έπαυε επί της ουσίας να υπάρχει.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι παραπάνω συσχετισμοί ενδέχεται να αλλάξουν, καθώς απομένει μια ολόκληρη εβδομάδα μέχρι την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις