Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η Κεντροαριστερά «πνίγεται» στις Πρέσπες

Η Κεντροαριστερά «πνίγεται» στις Πρέσπες

Η στάση των βουλευτών των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, όπως του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού θα κρίνουν εάν θα κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο ή αν θα τιναχθεί στον... αέρα

Σε δύσκολη θέση έχουν περιέλθει τα κόμματα της Κεντροαριστεράς για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών καθώς η στάση των βουλευτών τους είναι αυτή που θα κρίνει αν θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο ή αν θα τιναχθεί στον… αέρα.

Οι βουλευτές του Ποταμιού εδώ και καιρό βρίσκονται σε δύο διαφορετικές όχθες καθώς Αμυράς και Ψαριανός αναμένεται να ψηφίσουν όχι, Θεοδωράκης, Μαυρωτάς ναι, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης θα αποκαλύψει σήμερα πως θα κινηθεί στην ψηφοφορία. Μετά την ανεξαρτητοποίηση του Σπύρου Δανέλλη, οι πέντε εναπομείναντες βουλευτές του Ποταμιού είναι και οι ρυθμιστές για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, γεγονός ότι οποίο βαραίνει ακόμη περισσότερο τις επιλογές που θα κάνουν.

Το Ποτάμι με σημερινή του ανακοίνωση, επιχείρησε να δικαιολογήσει τη στάση – ορισμένων τουλάχιστον βουλευτών – οι οποίοι θα ψηφίσουν θετικά και να αντικρούσουν όσους ισχυρίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο παρέχουν απλόχερα στήριξη στα σχέδια του Τσίπρα για να διατηρηθεί λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία. «Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι εμφανίζουν τη θετική στάση του Ποταμιού στη Συμφωνία ως στήριξη στον Τσίπρα» αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του κόμματος.

Ουδείς πάντως μπορεί να προκαταβάλει τι θα πράξουν οι βουλευτές του Ποταμιού που θα καταψηφίσουν τη συμφωνία το επόμενο διάστημα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης πάντως, αφού προσπάθησε να επιτύχει μία ενιαία γραμμή στην ψηφοφορία, αποφάσισε να υπάρχει ψήφος κατά συνείδηση από τους βουλευτές στην κρίσιμη ψηφοφορία.

Σε δύσκολη θέση όμως βρίσκεται και το Κίνημα Αλλαγής, κυρίως λόγο της στάσης του συνεργαζόμενου με το Κίνημα και προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου αφού  επισήμως δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν τελικά θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών στο κοινοβούλιο. «Προφανώς θα υπάρχουν συνέπειες.  Όλοι κρινόμαστε για τις πολιτικές μας αποφάσεις», ήταν η φράση της Φώφης Γεννηματά σχετικά με το ζήτημα.

Η κ. Γεννηματά δεν έβαλε θέμα κομματικής πειθαρχίας , ανέφερε όμως πως «όταν φτάνει η κρίσιμη ώρα και όταν έχει διαμορφωθεί αυτό το πολιτικό σκηνικό, όλοι συνειδητοποιούν ότι δεν πρέπει να πληγώσουν την παράταξη που έχουμε χτίσει όλοι μαζί», είπε χαρακτηριστικά στέλνοντας μηνύματα σε όσους σκέφτονται να διαφοροποιηθούν από τη γραμμή του κόμματος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός είχε κάνει λόγο για σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ είχε αφήσει υπονοούμενα για τη στάση του στο «Μακεδονικό». Αργότερα πάντως, αναγκάστηκε να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση σημειώνοντας πως θα «πει τα θετικά και αρνητικά της Συμφωνίας στην ΚΟ και θα συμφωνήσουμε να συμπαραταχθούμε».

Σήμερα Παρασκευή ωστόσο, ο κ. Κρεμαστινός με νεότερη δήλωση ξεκαθάρισε ότι θα συνταχθεί με την άποψη της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο χαρακτηρίζοντας «πολιτική αθλιότητα» τα όσα του καταλόγισε χθες.

«Λυπάμαι ιδιαιτέρως για την αντίδραση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου σε βάρος μου. Μου ζητούσαν να δηλώσω ότι δεν θα υπερψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ δεν είχα δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσω. Θα συνταχθώ με την άποψη της κοινοβουλευτικής ομάδας, θα συνταχθώ με την πλειοψηφία. Γιατί πρέπει να εμφανιζόμαστε συντεταγμένοι».

Η συμφωνία των Πρεσπών, πρόσθεσε,  έχει αναμφισβήτητα θετικά σημεία αλλά και γκρίζες ζώνες. «Ο διάλογος ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ πρέπει να γίνει σε επίπεδο αρχηγών, μετά σε επίπεδο κομματικό και ύστερα να ακολουθήσει, αν ακολουθήσει, η διαμόρφωση συγκλίσεων. Δεν έγινε ποτέ πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ σε εμάς, αν γινόταν μπορεί και να συνεργαζόμασταν στη βάση προγραμματικής συμφωνίας. Το κόμμα πρέπει να έχει κόκκινες γραμμές και με βάση αυτές να αποφασίσουμε για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Πρέπει αυτός που έχει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη να βάλει νερό στο κρασί του για να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία».

Αναφορικά με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο το τοπίο παραμένει θολό, καθώς ακόμη δεν έχει διασαφηνίσει τι θα κάνει στην ψηφοφορία, κάτι που φαίνεται να εκνευρίζει τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε σήμερα την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχει ενιαία γραμμή στην ψηφοφορία.

Must in

Πώς αντέδρασαν τα social media στη διαγραφή Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς τέθηκε εκτός Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με το X να έχει πρωτοκαθεδρία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024