Πυρετώδεις προετοιμασίες για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία
Το συλλαλητήριο της Κυριακής αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο κατά της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ την ίδια στιγμή απειλεί με διάσπαση τα μικρότερα κόμματα και δημιουργεί ακραία πόλωση στο πολιτικό σκηνικό.
- Oι πέντε πρωτοπόρες γυναίκες που θα εμφανιστούν στα νομίσματα των ΗΠΑ το 2025
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Ο DJ Alfredo, είδωλο της dance σκηνής της Ίμπιζα, πέθανε σε ηλικία 71 ετών
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
Μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου αναμένει «Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» στο συλλαλητήριο της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος. Σύμφωνα με τους διοργανωτές η αυριανή συγκέντρωση θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει καθώς όπως έχει ανακοινωθεί 3.000 λεωφορεία θα φτάσουν στην Αθήνα από τη Βόρεια Ελλάδα.
Όπως έγινε γνωστό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και δήμοι της περιοχής θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που θα γίνει στην Αθήνα ενώ στο συλλαλητήριο θα εκπροσωπηθεί και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.
Την ίδια ώρα η Συμφωνία των Πρεσπών έχει φέρει μεγάλη αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό καθώς μετά τους ΑΝΕΛ και το ΠΟΤΑΜΙ και το ΚΙΝΑΛ έχει σοβαρά προβλήματα με στελέχη να δηλώνουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν αντίθετα από την κομματική γραμμή.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στα μέτρα ασφαλείας για το συλλαλητήριο της Κυριακής θα πάρουν μέρος περίπου 2.000 αστυνομικοί. Όπως έγινε γνωστό, τα λεωφορεία που θα καταφθάνουν θα αποβιβάζουν τους διαδηλωτές από την Νότια Ελλάδα στο Συγγρού-Φιξ και από Βόρεια Ελλάδα στην Κατεχάκη. Από εκεί τα λεωφορεία θα αποχωρούν για τους χώρους στάθμευσης σε ΟΑΚΑ, μπάντμιντον και ΣΕΦ.
Οι διαδηλωτές θα μπορούν να προωθηθούν από εκεί μέσω Μετρό σε σταθμούς όπως Ακρόπολη, Ευαγγελισμός και Μοναστηράκι, καθώς θα κλείσει ο Σταθμός Μετρό Συντάγματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελική απόφαση για το ποιοι σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί θα παρθεί στην τελική σύσκεψη, του Σαββάτου.
Πάνω από 3.000 λεωφορεία από την Βόρεια Ελλάδα
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Πατσίκα, μέλος της επιτροπής, περισσότερα από 3.000 λεωφορεία αναμένονται από την Βόρεια Ελλάδα να φτάσουν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο, δηλαδή περίπου 200.000 πολίτες.
Σύμφωνα με τον ίδιο εκτός από τον Κρις Σπύρου και τους αγιορείτες μοναχούς, γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί στην εξέδρα των ομιλητών και η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου.
«Καλούμε όλους τους δημοκράτες πατριώτες να έρθουν από νωρίς στην πλατεία. Θα πρέπει να μείνουμε εκεί και να διατρανώσουμε ειρηνικά ότι δεν συμφωνούμε με την παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία» είπε ο κ. Πατσίκας μιλώντας στο ρ/θ ΘΕΜΑ 104,6.
Εκτός από τα social media, ανακοινώσεις συνεχίζονται σήμερα και με τον παραδοσιακό τρόπο, με οχήματα που γυρίζουν τις γειτονιές της πόλης, προσκαλώντας από τα μεγάφωνα τους Αθηναίους να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους Έλληνες που θα φτάσουν στην πλατεία Συντάγματος, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση που αυθαίρετα που χαρίζει στα Σκόπια, ονομασία, εθνότητα και γλώσσα.
Προβλήματα στην Κεντροαριστερά
Το «Μακεδονικό» έχει φέρει στα όρια της διάλυσης τους ΑΝΕΛ ενώ έχει προκαλέσει διχασμό στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Αφενός το Ποτάμι έχει χωριστεί στα δύο, με τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν «ναι» στη Συμφωνία (καταψηφίζουν Ψαριανός και Αμυράς) ενώ στο Κίνημα Αλλαγής επικρατεί προβληματισμός για τη στάση που θα κρατήσει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Τις τελευταίες μέρες ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν έχει εμφανιστεί στα ΜΜΕ και υπάρχει έντονη φημολογία ότι θα στηρίξει τη Συμφωνία. Σε αυτή την περίπτωση το πιο πιθανό είναι αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ καθώς η Φώφη Γεννηματά έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις.
Προβληματισμός όμως επικρατεί και για τη θέση που εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων. «Η θέση μου είναι γνωστή εδώ και καιρό για τη Συμφωνία» είπε για να προσθέσει ότι «η έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, σε αυτή την περίπτωση, το Μακεδονικό».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις