Πρωτοφανής αθλιότητα της κυβέρνησης : Έπνιξαν στα χημικά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία
Τόνοι χημικών ακόμη και κατά παιδιών και ηλικιωμένων έριξε η αστυνομία στο Σύνταγμα προκειμένου να διαλύσουν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο για την Μακεδονία
- Λάκης Λαζόπουλος: «Τιμωρήθηκα από το σύστημα»
- Ο Τραμπ κατηγορεί για υπερβολικά τέλη την κυβέρνηση του Παναμά και ζητεί πίσω τη Διώρυγα
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
Με κάθε τρόπο επιχείρησε να διαλύσει το μεγαλειώδες συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα η κυβέρνηση, την παραμονή της συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Σε ένα ρεσιτάλ επιθετικότητας χωρίς προηγούμενο, η αστυνομία έπνιξε στα χημικά τον κόσμο. Μεταξύ των συγκεντρωμένων που δέχθηκαν τόνους χημικών ήταν μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι.
Ανθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ άλλοι επιχείρησαν να προστατευθούν από την αποπνικτική κατάσταση μπαίνοντας στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, που άνοιξε τις πόρτες του για να σωθεί ο κόσμος. Ωστόσο, από τους τόνους χημικών ακόμη και μικρά παιδιά βρέθηκαν στο νοσοκομείο.
Η κατάσταση ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς ο κόσμος στην προσπάθειά του να διαφύγει στριμώχτηκε και παρ’ ολίγον να ποδοπατηθεί. Από τα μικρόφωνα υπήρχαν συνεχείς προειδοποιήσεις στον κόσμο να προσέχει, να μην πανικοβληθεί, ωστόσο η επίθεση ήταν αιφνιδιαστική, ενώ τα χημικά δεν σταμάτησαν να πέφτουν ούτε λεπτό επί ώρες.
Το αποτέλεσμα ήταν η αποπνικτική ατμόσφαιρα να επεκταθεί από το κέντρο ακόμη και μέχρι τις γειτονιές της πρωτεύουσας, όπως το Παγκράτι.
Οι χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν ειρηνικά στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο για τη Μακεδονία άντεξαν επί περίπου τρεις ώρες τα χημικά πριν αρχίσουν να διαλύονται, καθώς δεν μπορούσαν πια να πάρουν ανάσα. Δεκάδες λιποθυμίες σημειώθηκαν και κόσμος κατέληξε ακόμη και στα νοσοκομεία.
Πάντως, περίπου 100 άτομα παραμένουν στο Σύνταγμα και συνεχίζουν τους διαπληκτισμούς και τις «εχθροπραξίες» με τους αστυνομικούς. Στη διάρκεια των επεισοδίων πραγματοποιήθηκαν δώδεκα προσαγωγές, εκ των οποίων οι επτά μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Είναι προφανές ότι η αστυνομία είχε την εντολή από την κυβέρνηση να διαλύσει με κάθε τρόπο το συλλαλητήριο, που εκτιμάται ότι σε όγκο ήταν ακόμη μεγαλύτερο από το πρώτο που είχε πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία.
Το χρονικό των επεισοδίων στο Σύνταγμα
Επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Οι Εύζωνες εγκατέλειψαν το φυλάκιο προκειμένου να προφυλαχθούν. Ηταν λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι όταν ξαφνικά ομάδα διαδηλωτών επιχείρησαν με ξύλα, πέτρες και φωτοβολίδες να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στα σκαλάκια της Βουλής, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της αστυνομίας να απαντήσουν, κάνοντας χρήση χημικών και ρίψη βομβίδων κρότου – λάμψης.
Διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι σκοπίμως οι νεαροί ξεκίνησαν τα επεισόδια και σκοπίμως η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών με σκοπό να διαλύσει τη μεγάλη διαδήλωση.
Όπως έλεγαν νωρίτερα υπήρξε αντισυγκέντρωση από αντιεξουσιαστές στα Προπύλαια αλλά νεαροί ξέφυγαν από την περιφρούρηση των αστυνομικών και μπήκαν στη διαδήλωση προκαλώντας τα επεισόδια.
Η Αστυνομία επί ώρα έριχνε χημικά χωρίς ιδιαίτερο λόγο αναγκάζοντας τον κόσμο που βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος και κοντά στο άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη να υποχωρήσει. Κατήγγειλαν την χουντική, όπως έλεγαν, συμπεριφορά που επέδειξαν οι αστυνομικοί, κατόπιν εντολής προφανώς της φυσικής και της πολιτικής ηγεσίας που ήθελε να αμαυρώσει την ειρηνική διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών.
Διότι είναι άκρως απαράδεκτο και φυσικά επικίνδυνο να ρίχνει χημικά η Αστυνομία μέσα στους διαδηλωτές καθώς θα μπορούσαν να ποδοπατηθούν άνθρωποι που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν. Αλλωστε μεταξύ του κόσμου ήταν και μικρά παιδιά, οικογένειες αλλά και πολλοί ηλικιωμένοι που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα μετά τη χρήση των χημικών.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν από μια σχετικά μικρή ομάδα που λειτούργησε εμπρηστικά, ενώ ο μεγάλος όγκος της διαδήλωσης παρέμενε ειρηνικά στην πλατεία Συντάγματος και πολλοί ήταν αυτοί που προσπαθούσαν να συμβάλλουν ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση.
Ο πρώτος γύρος έντασης σταμάτησε όταν τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα που έχασε τη ζωή του από πυρά αλβανών αστυνομικών έξω από το χωριό Βουλιαράτες. Λίγο αργότερα ωστόσο, η ένταση επανήλθε, με κάποιους νεαρούς που έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους να επιτίθενται στους αστυνομικούς και εκείνοι να απαντούν με χρήση χημικών.
Ένταση και χημικά στο Σύνταγμα
Δημοσιεύτηκε από in.gr στις Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019
Συνεχής ένταση στο Σύνταγμα με χημικά και κρότου λάμψης! Διαδηλωτές προσπαθούν να εισβάλουν στην Βουλή!
Δημοσιεύτηκε από in.gr στις Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις