Ουιντέντ Μπουσαμαουί : Ποια είναι η Τυνήσια που πρότεινε Ζάεφ – Τσίπρα για το Νόμπελ Ειρήνης
Η 58χρονη, σήμερα, επιχειρηματίας, ως ηγέτιδα της UTICA συμμετείχε από το 2013 στο Κουαρτέτο του Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας, το οποίο την οδήγησε στο Νόμπελ Ειρήνης, για τη συμβολή του στη θεμελίωση της δημοκρατίας στη χώρα μετά την εξέγερση του 2010 - 2011
- Ουίνστον Τσώρτσιλ: Η iconic φωτογραφία του 1941, η φθηνή κόπια των 5.000 δολαρίων και το σκάνδαλο 83 χρόνια μετά
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Επιχειρηματίας, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Βιομηχανίας, Εμπορίου και Χειροτεχνίας της Τυνησίας (UTICA), μια από τις 25 κορυφαίες γυναίκες επιχειρηματίες στην Αφρική και μητέρα δύο παιδιών. Πρόκειται για την Ουιντέντ Μπουσαμαουί την κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης το 2015, η οποία σήμερα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ότι πρότεινε εκείνον και τον έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, για το φετινό βραβείο.
Η 58χρονη, σήμερα, επιχειρηματίας, ως ηγέτιδα της UTICA συμμετείχε από το 2013 στο Κουαρτέτο του Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας, το οποίο την οδήγησε στο Νόμπελ Ειρήνης, για τη συμβολή του στη θεμελίωση της δημοκρατίας στη χώρα μετά την εξέγερση του 2010 – 2011.
Το Κουαρτέτο συστάθηκε το καλοκαίρι του 2013, σε μια στιγμή κατά την οποία η διαδικασία του εκδημοκρατισμού βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω πολιτικών δολοφονιών και μεγάλων κοινωνικών αναταραχών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής των βραβείων «το κουαρτέτο σχημάτισε μια εναλλακτική ειρηνική πολιτική κυβέρνηση το 2013, όταν η χώρα ήταν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου και στη συνέχεια διασφάλισε τα θεμελιώδη δικαιώματα για το σύνολο του πληθυσμού, χωρίς διάκριση φύλου, πολιτικών φρονημάτων (και) θρησκευτικών πεποιθήσεων».
«Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το βραβείο έχει στόχο την επιβράβευση του λαού της Τυνησίας, ο οποίος παρά τις μεγάλες προκλήσεις έχει θέσει τα θεμέλια για την εθνική ομοψυχία η οποία η επιτροπή ελπίζει πως θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση από άλλες χώρες» ανέφερε το σκεπτικό της επιτροπής.
Το κουαρτέτο αποτελούνταν από τέσσερις οργανώσεις: Τη Γενική Ένωση Εργασίας Τυνησίας, τη Συνομοσπονδία Βιομηχανίας, Εμπορίου και Χειροτεχνών της Τυνησίας, την Τυνησιακή Λίγκα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Τυνησιακή Ένωση Νομικών.
Ποια είναι η Ουιντέντ Μπουσαμαουί
Η Μπουσαμαουί γεννήθηκε στην Τυνησία το 1961 από πλούσιους γονείς. Ο πατέρας της είχε στην κατοχή του πολλές επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών εργοστάσια πετρελαιοβιομηχανίας και κλωστοϋφαντουργίας.
Αφού πήρε το πτυχίο της στο διεθνές εμπόριο και το μάρκετινγκ εργάστηκε για μια περίοδο στην επιχείρηση του πατέρα της, πριν ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση που ειδικεύεται στο βαμβάκι.
Μετά την επανάσταση το 2011, ανέλαβε την ηγεσία της Συνομοσπονδίας Βιομηχανίας, Εμπορίου και Χειροτεχνίας της Τυνησίας, γνωστή και ως «ένωση των εργοδοτών».
Τον Σεπτέμβριο του 2013, ως αρχηγός της ένωσης, συνδιοργάνωσε το Κουαρτέτο του Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας, το οποίο αποσκοπούσε στη διασφάλιση της μετάβασης στη δημοκρατία.
Η ομάδα διαλύθηκε το το Δεκέμβριο του 2014 μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Τυνησίας και αφού είχε ολοκληρώσει το έργο της.
Στο Κουαρτέτο απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2015 «για την αποφασιστική συμβολή του στην οικοδόμηση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τυνησία μετά την επανάσταση του Γιασεμιού του 2011».
Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Κουαρτέτου, η Μπουσαμαουί ταξίδεψε στο Όσλο για να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ στις 10 Δεκεμβρίου 2015.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Μπουσαμαουί στάθηκε στη συνεργασία των οργανισμών του κουαρτέτου και στη σημασία της ενθάρρυνσης των ανθρώπων. «Είμαστε εδώ για να δώσουμε ελπίδα στους νέους στην Τυνησία, ότι αν πιστεύουμε στη χώρα μας, μπορούμε να πετύχουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Επιστολή στον Ζάεφ
Σήμερα, λίγα εικοσιτετράωρα αφού και ελληνική βουλή, μετά τη Βουλή των Σκοπίων, είπε «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η Μπουσαμαουί, απέστειλε επιστολή στον Ζόραν Ζάεφ, με την οποία τον ενημερώνει ότι έχει ήδη απευθύνει επιστολή προς την Επιτροπή για το Νόμπελ Ειρήνης, προτείνοντας ως υποψηφίους για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019, τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, η Ουιντέντ Μπουσαμαουί, στην επιστολή της αυτή προς τον Ζόραν Ζάεφ, εκφράζει την πεποίθηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μοντέλο για την ειρηνική και εποικοδομητική επίλυση διμερών και πολυμερών διαφορών μεταξύ γειτονικών χωρών, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα στα Βαλκάνια αλλά και ευρύτερα.
Ακόμη, η Τυνήσια κάτοχος του του Νόμπελ Ειρήνης, το 2015 σημειώνει ότι η κύρωση της συμφωνίας στις δύο χώρες καταδεικνύει ότι ο διάλογος, η θετική ενέργεια, η αποφασιστικότητα και η συναίσθηση για καλή γειτονία, είναι το κλειδί για όλα τα προβλήματα, ανεξάρτητα από τις πιέσεις των εθνικιστών και από τις δύο πλευρές.
«Κανένα βραβείο δεν συγκρίνεται με τα κέρδη της Συμφωνίας»
Μιλώντας στην εκδήλωση «Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη», αναφορικά με την πρωτοβουλία για την πρόταση υποψηφιότητας του ίδιου και του Ζ. Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης του 2019, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι όταν είχαν βρεθεί στο γραφείο του με την Τυνήσια κάτοχο του Νόμπελ που είχε πρώτη την πρωτοβουλία να τους προτείνει, «απάντησα και έγραψα στον Ζόραν Ζάεφ ένα μήνυμα ότι:
»Για εμάς και για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, το σημαντικότερο βραβείο είναι το γεγονός ότι μέσα από τη Συμφωνία αυτή βάζουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για να θεμελιώσουμε την ειρηνική συνυπαρξη, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, τη φιλία, την ειρήνη, στην ευρύτερη περιοχή αλλά και μεταξύ των λαών μας και αυτό το βραβείο δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο βραβείο»».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις