H στροφή της Ελλάδας στο Διάστημα και τις δορυφορικές υπηρεσίες μπορεί να αποτελέσει το «φράγμα» για την ανάσχεση του λεγόμενου brain drain, και ταυτόχρονα το κίνητρο για να επιστρέψουν λαμπρά μυαλά στη χώρα μας.

Αυτό τονίζει στο in.gr ο τεχνικός διευθυντής της Hellas Sat η οποία εκτόξευσε την Τρίτη το βράδυ με επιτυχία τον Hellas Sat 4 ο οποίος έφερε τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Θωμάς Καλαμάρης εργάζεται πολύ καιρό πάνω σε αυτό το project το οποίο στηρίζουν ιδιαίτερα οι μοναδικοί μέτοχοι της εταιρείας μετά την πώληση από τον ΟΤΕ, δηλαδή οι Άραβες της ArabSat.

Το in.gr ήταν το μοναδικό ελληνικό μέσο (πλην του ΑΠΕ-ΜΠΕ) που βρέθηκε στη Γαλλική Γουιάνα, κάλυψε το σημαντικό αυτό γεγονός και μίλησε με τους πρωταγωνιστές της εκτόξευσης του Ariane 5, του πυραύλου που μετέφερε τον δορυφόρο.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαμάρη, στόχος είναι να βγουν νέες υπηρεσίες και να υπάρξει η συνεργασία με ελληνικές εταιρείες κι ελληνικά μυαλά στην προσπάθεια να αποκτήσει η Ελλάδα ισχυρό ρόλο στον τομέα της διαστημικής πολιτικής. «Γιατί όχι στους επόμενους δορυφόρους που θα κατασκευάσουμε να μην συμβάλλουν ελληνικές εταιρείες; Τόσο το υλικό όσο και το λογισμικό που έχουμε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον», τόνισε δείχνοντας ότι ο κλάδος μπορεί να κυριαρχήσει με την πρωτοπορία του.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στη Γαλλική Γουιάνα βρέθηκαν μεταπτυχιακοί φοιτητές που… έχουν τρέλα με το διάστημα. Πρόκειται για νέα παιδιά από την Ελλάδα και την Κύπρο που έζησαν τη μοναδική εμπειρία της εκτόξευσης αλλά και της όλης διαδικασίας που ήταν σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Λαμπρά μυαλά που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά στον συγκεκριμένο τομέα και στις δύο χώρες. 

Μιλώντας στο in.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς επισημαίνει ότι σε δύο με τρία χρόνια και ο νέος δορυφόρος θα έχει…γεμίσει από πελάτες και θα πρέπει να συζητηθεί η κατασκευή και εκτόξευση και του πέμπτου δορυφόρου. «Ηδη έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε την προοπτική της τοποθέτησης ενός ακόμη δορυφόρου στο ελληνοκυπριακό οικόπεδο 39» επισημαίνει τονίζοντας ότι ο Hellas Sat 4 έχει διάρκεια ζωής 23 χρόνια. Αναφερόμενος στην εταιρεία και στον βασικό μέτοχο, τους Άραβες, υπογραμμίζει ότι είναι ήδη κερδοφόρα, επενδύει έχοντας δικά της χρήματα και δανεισμό της τάξης των 70 εκατ. ευρώ που έχει προσφέρει ο μέτοχος και ήδη ξεκίνησε η αποπληρωμή του. «Η Arab Sat επενδύει σε εμάς γιατί είναι μια κερδοφόρα εταιρεία αλλά και γιατί προχώρησε σε μια γεωστρατηγική κίνηση καθώς έχει μπει για τα καλά στην Ευρώπη, στον τομέα των διαστημικών υπηρεσιών. 
 
Ολα πήγαν καλά

Ο Κεντέας Καραντώνης, ένας Κύπριος μηχανικός με σπουδαίες περγαμηνές στο εξωτερικό είναι Hellas Sat 4 Program Manager, επικεφαλής της ομάδας που βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό την κατασκευή και την εκτόξευση του δορυφόρου. Όπως τονίζει πρόκειται για έναν εξελιγμένο τεχνολογικά δορυφόρο με σημαντικές λύσεις για κάθε πελάτη της συγκεκριμένης αγοράς αλλά και με καινοτομίες που θα του επιτρέψουν να μείνει για σχεδόν διπλάσιο χρόνο σε τροχιά στο διάστημα από τους προηγούμενους.

Την Τρίτη το βράδυ, όταν η εκτόξευση ολοκληρώθηκε και μετά από 45 λεπτά περίπου ο πύραυλος της ArianeSpace άφησε τον Hellas Sat 4 στο σημείο που έπρεπε, όλοι στο κέντρο επιχειρήσεων πανηγύριζαν. Τίποτε δεν πήγε λάθος, κανέναν πρόβλημα δε προέκυψε για μια επένδυση της τάξης των 300 εκατ. δολαρίων. Ας μην ξεχνάμε ότι το κόστος για τη μεταφορά του δορυφόρου από τον πύραυλο ανέρχεται σε περισσότερο από 100 εκατ. δολάρια. 

Εκπρόσωπος της Lockheed Martin βρέθηκε στην εκτόξευση ώστε να διασφαλίσει ότι όλα πήγαν καλά και ο δορυφόρος… άνοιξε τα φτερά του, επί της ουσίας τα ηλιακά πάνελ του. «Εύχομαι να απολαύσετε τις υπηρεσίες του«, μας λέει.

Δύο ώρες μετά την εκτόξευση, το κέντρο ελέγχου της Lockheed Martin στο Ντένβερ των ΗΠΑ, όπου βρίσκονται και Κύπριοι και Έλληνες ειδικοί της Hellas Sat, επιβεβαίωσαν ότι αρχικά ο πρώτος ηλιοσυλλέκτης και μετέπειτα ο δεύτερος άνοιξαν χωρίς προβλήματα στέλνοντας στην γη μετρήσεις από την παραγωγή ηλεκτρισμού. Στη συνέχει επιβεβαιώθηκε ότι όλα τα συστήματα λειτούργησαν κανονικά και ο δορυφόρος μπήκε στην συστοιχία με τον προηγούμενο.

Σημαντικό γεγονός

Οι πάντες συμφωνούσαν ότι πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Δυο μικρές χώρες έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται στην πρωτοπορία των διαστημικών υπηρεσιών και να μην εγκαταλείψουν το οικόπεδο 39 στο διάστημα, το οποίο πριν από μερικά χρόνια κινδύνευσε να χαθεί και την τελευταία στιγμή διασώθηκε. 

Οι δορυφορικές επικοινωνίες είναι ήδη το μέλλον, είτε αυτές αφορούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε τον ελληνικό και κυπριακό στρατό. Ενας δορυφόρος σαν κι αυτόν που ανέβηκε την Τρίτη στο διάστημα μπορεί να προσφέρει ακόμη καλύτερες τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, μπορεί να κάνει πιο ασφαλείς τις επικοινωνίες στον τομέα της Άμυνας αλλά και να διασφαλίσει καλύτερο τηλεοπτικό σήμα και υπηρεσίες που θα απολαμβάνουν εκατομμύρια νοικοκυριά.  

Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, μιλώντας στο in.gr ανέφερε ότι η εκτόξευση ενός δορυφόρου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. «Απαιτούνται επίπονες διαδικασίες, πολύωρες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς. Εμείς καταφέραμε, χάρη στην σκληρή δουλειά των ικανών στελεχών της δημόσιας διοίκησης να πετύχουμε να έχει η Ελλάδα πλέον 7 αναμεταδότες στο διάστημα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Το γεγονός και μόνο ότι ένας από αυτούς ανήκει πλέον στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι εξαιρετικά σημαντικό ώστε οι στρατιωτικές επικοινωνίες να είναι ασφαλείς».

Στη γαλλική Γουιάνα βρέθηκε και η Βασιλική Αναστασιάδου, υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων της Κύπρου η οποία ήταν ιδιαίτερα περιχαρής για την κυπριακή συμμετοχή σε ένα τόσο σημαντικό project.

Η εκτόξευση του Hellas Sat 4, ήταν η 103η αποστολή με πύραυλο τύπου Ariane 5. Πρόκειται επίσης για τον υπ’ αριθμό 274 γεωστατικό δορυφόρο που εκτοξεύτηκε από την ίδια διαστημική βάση.

Υπενθυμίζεται ότι ο πύραυλος Arianne 5, μετέφερε τον δορυφόρο Hellas Sat 4, βάρους 6.495 κιλών, όπως και έναν δεύτερο δορυφόρο της Ινδίας, βάρους 2.500 κιλών.

Ο δορυφόρος που φέρει τα χρώματα της Ελλάδας και της Κύπρου έχει ύψος 9,3 μέτρων και πλάτος 3,3 μέτρων.

Οι πιο μεγάλες καινοτόμες της διαστημικής τεχνολογίας που τον κάνουν να ξεχωρίζει, είναι τα ηλιακά πάνελ, μήκους 20 μέτρων το κάθε ένα, που έχουν περίπου 30% λιγότερη μάζα απ’ ότι τα συμβατικά πάνελ αλλά αποδίδουν 50% περισσότερη ενέργεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την βάση Κουρού της γαλλικής Γουιάνας εκτοξεύονται και οι πύραυλοι Σογιούζ της Ρωσίας η οποία ετοιμάζεται μέσα στον Φεβρουάριο να κάνει μια τέτοια αποστολή.