Μήπως τελειώνει το ειδύλλιο μετά τα «βαφτίσια» της Β. Μακεδονίας;
Το μόνο που αναζητεί πλέον o πρωθυπουργός είναι ο καταλληλότερος για εκείνην χρόνος των εκλογών και η πρόκληση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης μετεκλογικής αναστάτωσης.
- Βίλες «διαμάντια» και ιστορικές επιχειρήσεις στα αζήτητα των πλειστηριασμών
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
- Η Μαρίν Λεπέν απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση – Επικαλείται ανησυχίες για το κόστος ζωής
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
Ήταν μία από τις παραμέτρους της περιόδου, που διαπιστώθηκε και φάνηκε να έχει επίδραση εντός και εκτός χώρας: η πρωτοφανής και απροκάλυπτη στήριξη των ξένων κυβερνήσεων και των διεθνών παραγόντων στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως φάνηκε και όπως μεταδόθηκε και από τον διεθνή Τύπο, η στήριξη αυτή είχε την εξήγησή της. Και σχετιζόταν άμεσα με την ταχεία επίλυση του θέματος της Βόρειας (πλέον) Μακεδονίας, το οποίο για πολλούς και διάφορους λόγους έκαιγε Ευρώπη, ΗΠΑ, διεθνείς οργανισμούς και κάποιους άλλους «παίχτες».
Φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός επαναπαύθηκε σε αυτό το ονειρικό για εκείνον διεθνές περιβάλλον.
Όμως αρχίζουν και πυκνώνουν οι ενδείξεις για το ότι όλα αυτά τα ωραία και ειδυλλιακά πλησιάζουν σε ένα τέλος.
Όπως μεταδίδουν διεθνείς πηγές, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει μέτρια έως και κακή επίδοση σε πεδία κρίσιμα. Όπως οι μεταρρυθμίσεις και οι αποφάσεις για μέτρα, τα οποία θα επιδρούσαν θετικά στην αντίληψη που επικρατεί για την χώρα και στο κλίμα που διαμορφώνεται για εκείνην στις αγορές, τις οποίες έχει ανάγκη. Ο πρόσφατος δανεισμός με σχετικά υψηλό επιτόκιο δεν μπορεί να συνεχιστεί, πολύ απλά επειδή θα συνιστά μία υπονόμευση της οικονομίας σε ορατό χρονικό ορίζοντα.
Μία σειρά αποφάσεων, είναι φανερό και αντιληπτό στους ξένους παρατηρητές, λειτουργούν ήδη ως νάρκες για το μέλλον.
Η επιστροφή αναδρομικών σε περίπτωση που ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στο ΣτΕ θα ακυρώσουν ουσιαστικά ένα ολόκληρο μνημόνιο, καθώς τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν υπολογίζονται κοντά στα 20 δισ. ευρώ.
Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό μπορεί να ικανοποιούν κάποιες μερίδες ψηφοφόρων, όμως κανείς δεν φαίνεται να πανηγυρίζει για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Οι καθυστερήσεις σε προωθητικές μεταρρυθμίσεις είναι απογοητευτικές, οι εξελίξεις στις τράπεζες ανησυχητικές και η δυνατότητα της κυβέρνησης να ενεργήσει και να δράσει εκεί που αδρανούσε επί τέσσερα χρόνια, μάλλον μηδαμινή.
Υπό αυτές τις συνθήκες, τώρα που ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των υποχρεώσεών του, μάλλον πλησιάζει η ώρα της αλήθειας. Και όπως αναφέρουν ξένες πηγές στο πρακτορείο Reuters, το θετικό κλίμα για τον Αλέξη Τσίπρα οφειλόταν μεν με τα όσα έκανε για την «Μακεδονία», όμως αυτά τελείωσαν και δεν ανταλλάσσονται στις αγορές, οι οποίες αλλού έχουν στραμμένη την προσοχή τους.
Με βάση αυτά και όσο ο κ. Τσίπρας αυτάρεσκα εμφανίζεται ως κυρίαρχος στον χώρο της… κεντροαριστεράς, είναι εξαιρετικά πιθανό να γίνει πρωταγωνιστής άλλης μίας αποκάλυψης.
Όπως μετά την έξοδο από τα μνημόνια φάνηκε ότι δε ήταν σε θέση να χαράξει και να εφαρμόσει κάποια πολιτική, έτσι και μετά την βάπτιση της Βόρειας Μακεδονίας να αποδειχθεί ότι σχέδιο δεν υπάρχει και ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν απολύτως σκοπό ή έργο να ολοκληρώσει.
Το μόνο που αναζητεί πλέον είναι ο καταλληλότερος για εκείνην χρόνος των εκλογών και η πρόκληση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης μετεκλογικής αναστάτωσης.
Δεν το λες και στρατηγικό σχέδιο που εγγυάται την επιτυχία…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις