Ενστάσεις και επιφυλάξεις από Φανάρι για τις αλλαγές του Συντάγματος
«Επαναλάβαμε την ανησυχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον προβληματισμό του για τις συζητούμενες τροποποιήσεις του ελληνικού Συντάγματος» ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης ο μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων,
- Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας μηνύει το NCAA για για τις τρανς αθλήτριες σε γυναικεία αθλήματα
- Ο Άντριεν Μπρόντι έχει μετατραυματικό στρες εξαιτίας της απώλειας βάρους στην ταινία «Ο Πιανίστας»
- Αίρεται η απαγόρευση του WhatsApp στο Ιράν
- Ζωή χωρίς μετρητά - Η χώρα που σχεδόν μηδένισε τις συναλλαγές με χρήμα
Ανησυχία και επιφυλάξεις εξέφρασε η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις προωθούμενες τροποποιήσεις του Συντάγματος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνου Γαβρόγλου.
«Επαναλάβαμε την ανησυχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον προβληματισμό του για τις συζητούμενες τροποποιήσεις του ελληνικού Συντάγματος» ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης ο μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων, Δημήτριος.
Όπως σημείωσε, το Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την τροποποίηση των άρθρων 3 και 21 του Συντάγματος.
«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, το οποίο έγινε στον καιρό του με πάρα πολλούς κόπους μετά από πολλές θυσίες και αναμονές και το οποίο τιμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως θεσμό διεθνούς δημοσίου δικαίου και ρυθμίζει τις σχέσεις του με την ελληνική Πολιτεία και την ελλαδική Εκκλησία και αποτρέπει κρίσεις που υπήρξαν στο παρελθόν. Δεν επιθυμεί, επίσης, την προσθήκη στο άρθρο αυτό περί ουδετεροθρησκείας. Τη θεωρεί μη απαραίτητη το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επίσης, το Πατριαρχείο τιμά την ελληνική οικογένεια. Πιστεύει, όντως, ότι είναι θεμέλιο του έθνους και δεν επιθυμεί στο άρθρο 21 να διασαλευθεί φραστικά» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου -επισημαίνοντας ότι ο διάλογος περιελάμβανε την Εκκλησία της Ελλάδος και την ελληνική Πολιτεία χωρίς τη συμμετοχή του Πατριαρχείου- υπογράμμισε πως «η Μητέρα Εκκλησία αγκαλιάζει όλον τον κλήρο. Όχι μόνο τον κλήρο των δικών της καθεστώτων των εκκλησιαστικών εν Ελλάδι. […] Διερμηνεύσαμε στον κύριο υπουργό, ο οποίος είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος και ξέρει να ακούει, την ανησυχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου γι’ αυτό. Δεν θέλει το Πατριαρχείο να διασαλευθούν τα δίκαια τα μισθολογικά, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και άλλα του κλήρου».
Ειδικότερα, για το κείμενο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αφορά στην υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ελλαδικής Εκκλησίας και Πολιτείας, υποστήριξε ότι «θέλει επεξεργασία» από πλευράς Πατριαρχείου, ωστόσο χαρακτήρισε «ελπιδοφόρο» το γεγονός ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε για το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου πως «περιμένουμε συγκεκριμένα σχόλια και σε περίπτωση που υπάρχουν ενστάσεις, συγκεκριμένες ενστάσεις και όχι κάτι το γενικό, γιατί θεωρούμε ότι για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».
Εξάλλου, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές άρχισαν τον διάλογο σχετικά με «τις ιδιαιτερότητες και τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Κρήτης, για να δούμε πώς αυτά θα μπορέσουν να λυθούν, πάλι στο πλαίσιο ενός δεδομένου σεβασμού προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προς την Εκκλησία της Κρήτης».
Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου επιβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν τεθεί επί τάπητος. Ωστόσο, τόνισε ότι «την τελική ευθύνη και τον τελικό λόγο λόγο τον έχει η Πολιτεία».
Δημοσιεύτηκε από Ecumenical Patriarchate στις Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις