Σύνταγμα στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ: Τακτικισμοί και αλχημείες από την κυβέρνηση
Μέσα σε όλο αυτό το τοξικό κλίμα που δημιουργήθηκε στο κοινοβούλιο με ευθύνη της κυβέρνησης η οποία επιχείρησε επί της ουσίας να «σαμποτάρει» την ίδια της την πρόταση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ήρθε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ο οποίος στράφηκε κατά της ίδιας της κυβέρνησης όσο αφορά τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
Σε τακτικισμούς και αλχημείες που ευτελίζουν το κοινοβούλιο επιδόθηκαν χθες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη Συνταγματική αναθεώρηση καθώς έδειξαν να αιφνιδιάζονται μετά τη θέση που διατύπωσε η ΝΔ να υπερψηφίσει το άρθρο 32 που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ περί αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.
Και αυτό, διότι κατάλαβαν στην κυβέρνηση ότι εάν η επίμαχη διάταξη λάβει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στην παρούσα Βουλή, θα διευκολύνει την επόμενη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές ώστε να προχωρήσει στην αναθεώρηση της επίμαχης διάταξης κατά το δοκούν, και μάλιστα με 151 βουλευτές.
Ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο είναι τόσο μεγάλος ώστε μετά από λίγη ώρα, ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος Γιώργος Κατρούγκλαος άρχισε να μιλά για σχέδιο αποχής ορισμένων βουλευτών από τη δεύτερη ψηφοφορία ώστε να μην περάσει η πρόταση που κατέθεσε το ίδιο το κόμμα, κίνηση που προκάλεσε την οργή της Αντιπολίτευσης. Η ΝΔ έσπευσε να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις Κατρούγκαλου ως «μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού» με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να αναγκάζεται να επανέλθει λίγο αργότερα και με μία μεγαλοπρεπή «κωλοτούμπα» να μιλά για διαστρέβλωση των δηλώσεών του και για fake news. Στο ίδιο μήκος κύματος και το γραφείο του πρωθυπουργού το οποίο έκανε λόγο για «ανυπόστατα σενάρια περί δήθεν αποχώρησης βουλευτής της πλειοψηφίας από τη διαδικασία»
Μέσα σε όλο αυτό το τοξικό κλίμα που δημιουργήθηκε στο κοινοβούλιο με ευθύνη της κυβέρνησης η οποία επιχείρησε επί της ουσίας να «σαμποτάρει» την ίδια της την πρόταση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ήρθε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ο οποίος στράφηκε κατά της ίδιας της κυβέρνησης όσο αφορά τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης.
Ο κ. Κοντονής αμφισβήτησε την άποψη της κυβέρνησης ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη όχι μόνο για τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος αλλά και για την κατεύθυνση του νέου τους περιεχομένου. Υπάρχει «σοβαρό πρόβλημα» σε αυτήν την άποψη τόνισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης διότι, όπως εξήγησε, «η άποψη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της, πως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας ενδιάμεσος κρίκος, που είναι το εκλογικό σώμα, μεταξύ της Βουλής που προτείνει και της αναθεωρητικής Βουλής που θα αποφασίσει».
«Ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνσησης – κουρελού δεν έχει όρια»
Η ΝΔ, όπως ήταν λογικό, εκμεταλλεύτηκε τα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ με το Σύνταγμα λέγοντας ότι «ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης – κουρελού δεν έχει πλέον όρια».
«Τους παραδίδουμε πλέον στη χλεύη των πολιτών. Είναι η μόνη που τους αξίζει» ανέφερε η Πειραιώς.
Άτολμη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λέει ο Φίλης
Την ίδια στιγμή, περιορισμένη και άτολμη χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο άρθρο που αφορούν τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Φίλης τόνισε ότι μετά από πολλά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει μια πρόταση για το χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, που είναι ένα ώριμο κοινωνικό αίτημα – ωστόσο είναι άτολμη και περιορισμένη.
Όπως επεσήμανε ο πρώην υπουργός Παιδείας, επικαλούμενος σχετικές δημοσκοπήσεις, το αίτημα για χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας συγκεντρώνει ποσοστά από 54% έως 74%, ενώ το να μην είναι οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι το επιθυμεί το 78% και υπέρ της καύσης νεκρών τάσσεται το 73%.
Ταυτόχρονα, ο κ. Φίλης έκανε λόγο για κινδυνολογική έκρηξη συντηρητικών κύκλων τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Δεν θέλουμε ένα θρησκευόμενο κράτος και μια πολιτευόμενη Εκκλησία. Δεν θέλουμε να μετατρέπονται εκκλησιαστικοί ηγέτες σε πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, ούτε πολιτικούς αρχηγούς-πρώην υπουργούς, πρόθυμους να ανατρέψουν τη κυβέρνηση αν το ζητήσει ο Αρχιεπίσκοπος».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις