Αργοστόλι, η πρωτεύουσα της Κεφαλλονιάς
Ευρύχωρες πλατείες, πλακόστρωτοι πεζόδρομοι, ωραία δημόσια κτίρια, διώροφα και τριώροφα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής συνθέτουν την εικόνα της πόλης, που κατέστη πρωτεύουσα του νησιού το 1757
Πρωτεύουσα και ένα από τα λιμάνια της Κεφαλλονιάς, το Αργοστόλι είναι χτισμένο κατά μήκος των δυτικών ακτών του ομώνυμου γραφικού όρμου.
Ευρύχωρες πλατείες, πλακόστρωτοι πεζόδρομοι, ωραία δημόσια κτίρια, διώροφα και τριώροφα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής συνθέτουν την εικόνα της πόλης, που κατέστη πρωτεύουσα του νησιού το 1757.
Τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του Αργοστολίου είναι ο μητροπολιτικός ναός της Παναγίας, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ο τρισυπόστατος ναός του Αγίου Σπυρίδωνος (το νότιο κλίτος του είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα και το βόρειο στην Αγία Τριάδα), με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, και η καθολική εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Οι δύο τελευταίες εκκλησίες κοσμούν το «Λιθόστρωτο», κεντρικό πεζόδρομο με εμπορικά καταστήματα και καφέ.
Ξεχωριστό χρώμα στο Αργοστόλι δίνουν η πλατεία Βαλλιάνου, στο κέντρο της πόλης, ο πύργος της Καμπάνας, στην ομώνυμη πλατεία, και η οδός Ριζοσπαστών, με φοίνικες και ανακαινισμένα κτίρια.
Σημείο αναφοράς για την πόλη αποτελεί το Κοργιαλένειο Ίδρυμα, κληροδότημα του ευεργέτη Μαρίνου Κοργιαλένιου (1829-1911), που λειτουργεί από το 1924. Το κτίριο ανακατασκευάστηκε από τους ευεργέτες Γεώργιο Βεργωτή και Ευάγγελο Τυπάλδο – Μπασιά το 1963.
Στο Ίδρυμα στεγάζονται βιβλιοθήκη, ενδιαφέρον ιστορικό – λαογραφικό μουσείο, η συλλογή Σπυρίδωνος Χαροκόπου, η συλλογή Φραγκίσκου και Στεφάνου Βαλλιάνου, αίθουσα μουσικής και πινακοθήκη.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αργοστολίου περιλαμβάνει αρχαιότητες του νησιού που χρονολογούνται από την Παλαιολιθική έως την Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο.
Στην παραλία του Αργοστολίου με τα βοτσαλωτά και την προτομή του ποιητή Νίκου Καββαδία (Μαραμπού) βρίσκεται η δημοτική αγορά, όπου διατίθενται όλα τα τοπικά προϊόντα.
Στην περιοχή Φανάρι, σε απόσταση 3,5 χλμ ΒΔ από το Αργοστόλι, βρίσκονται οι φημισμένες καταβόθρες του Αργοστολίου, σχισμές της γης δίπλα στη θάλασσα.
Τα θαλασσινά νερά εισχωρούν στις καταβόθρες και, αφού ακολουθήσουν μιαν υπόγεια διαδρομή 14-15 χιλιομέτρων σε ευθεία γραμμή, καταλήγουν στη γραφική λίμνη του Kαραβόμυλου Σάμης, στο ξακουστό λιμναίο σπήλαιο της Μελισσάνης (κοντά στον Καραβόμυλο) και στην Aγία Eυφημία, το χωριό που απλώνεται στις ακτές του ομώνυμου όρμου, βορειοδυτικά του Καραβόμυλου.
Στην ίδια περιοχή είναι χτισμένος ο φάρος των Αγίων Θεοδώρων, που καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1953 και χτίστηκε εκ νέου σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο των Άγγλων (1829).
Παραλιακός δρόμος που έχει ως αφετηρία το Αργοστόλι (ο λεγόμενος «γύρος της Λάσσης») οδηγεί στη Λάσση, πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο, χτισμένο σε περιοχή με δαντελωτές ακτές.
Σε λόφο πάνω από τη Λάσση, στη θέση «Κοντό Πηγάδι», βρίσκεται το μνημείο προς τιμήν των πεσόντων Ιταλών της μεραρχίας Acqui κατά την ιταλογερμανική σύρραξη που έλαβε χώρα το Σεπτέμβριο του 1943.
Το Αργοστόλι ενώνει με την απέναντι ακτή η γέφυρα Δραπάνου (Δεβοσέτου ή Ντε Μποσέ), με μνημείο προς τιμήν των Άγγλων που την κατασκεύασαν.
Το ιστορικό διατηρητέο μνημείο, μήκους 750 μ., θεμελιώθηκε το 1813 και ολοκληρώθηκε το 1835. Στην αρχή της γέφυρας Δραπάνου (Δεβοσέτου) βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Σισσιώτισσας.
Στην περιοχή της λιμνοθάλασσας του Κούταβου, υγροτόπου νοτιοανατολικά από το Αργοστόλι, σώζονται λείψανα οχυρώσεων της αρχαίας Κράνης, όπου υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη Δήμητρα.
- Ο Θοδωρής Κοτονιάς στον Σταυρό του Νότου Club
- Απομάκρυνση ανενεργών περιπτέρων από τον Δήμο Πειραιά
- Hλεκτροκίνηση: Η μετάβαση προς αυτή προχώρησε με ταχείς ρυθμούς παγκοσμίως το 2024
- Οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις από το in [Βίντεο]
- Κρήτη: Διασωληνωμένη τουρίστρια που έπεσε από μεγάλο ύψος στη Μονή Πρέβελης – Έχασε το μωρό που κυοφορούσε
- Δημιουργία φοιτητούπολης στα Άνω Λιόσια