Είκοσι χρόνια Τεχνόπολη: Πως το όραμα της Μελίνας άλλαξε την πολιτιστική ζωή της πόλης
«Βιομηχανικό παρελθόν, πολιτιστικό παρόν, καινοτόμο μέλλον»: Έτσι προσδιόρισε τον χαρακτήρα της «Τεχνοπόλης» ο διευθύνων σύμβουλός της Κ. Μπιτζάνης, κατά την σημερινή παρουσίαση - εορτασμό των 20 χρόνων ενεργούς δράσης και παρουσίας της Τεχνόπολης στη ζωή της πρωτεύουσας, με εκδηλώσεις που αγγίζουν τομείς της τέχνης, της επιστήμης, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας.
«Βιομηχανικό παρελθόν, πολιτιστικό παρόν, καινοτόμο μέλλον»: Έτσι προσδιόρισε τον χαρακτήρα της «Τεχνοπόλης» ο διευθύνων σύμβουλός της Κ. Μπιτζάνης, κατά την σημερινή παρουσίαση – εορτασμό των 20 χρόνων ενεργούς δράσης και παρουσίας της Τεχνόπολης στη ζωή της πρωτεύουσας, με εκδηλώσεις που αγγίζουν τομείς της τέχνης, της επιστήμης, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας.
Ο 2ος σε επισκεψιμότητα χώρος μετά το Μουσείο της Ακρόπολης
Η «Τεχνόπολις» του δήμου Αθηναίων είναι ο 2ος σε επισκεψιμότητα χώρος μετά το Μουσείο της Ακρόπολης, με ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως σε 900 εκδηλώσεις. Σταχυολογόντας κάποιες από τις πλέον επιτυχημένες εκδηλώσεις-θεσμούς, ο κ. Μπιτζάνης αναφέρθηκε στο Technopolis Jazz Festival (46.000 επισκέπτες πέρσι), το Science Festival (22.000 επισκέπτες πέρσι), το Παιδικό Φεστιβάλ Π100 – Πλανήτης Τεχνόπολη (6.000 μικροί και μεγάλοι πέρσι), το Bike Festival. Ως πλέον επιτυχημένη παραγωγή, θύμισε την έκθεση που ήταν αφιερωμένη στη δεκαετία του 1980, την οποία επισκέφθηκαν 80.000 άνθρωποι. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κοιτίδα νεοφυούς επιχειρηματικότητας INNOVATHENS, που φιλοξενείται στο παλιό αεροφυλάκιο και την οποία έχουν αξιοποιήσει μέχρι σήμερα 175.000 δημιουργικοί νέοι. Συγχρόνως, στο χώρο φιλοξενήθηκαν 1.050 εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή για τα «20 χρόνια Τεχνόπολη» αυτόν τον καιρό.
Χώρος κονσέρτων, συναυλιών και χορού το Αμφιθέατρο
Στην Τεχνόπολη αναδείχθηκαν οι αρχές της χρηστής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, σημείωσε ο κ. Μπιτζάνης και πρόσθεσε υποστηρίζοντας τη δημόσια διοίκηση, πως οι δυνατότητες του Δημοσίου είναι πολύ περισσότερες από τα εμπόδιά του.
Τα 40 άτομα που εργάζονται στην Τεχνόπολη, έχουν καταφέρει – χρησιμοποιώντας το μυαλό, τη φαντασία τους και κάνοντας την Τεχνόπολη το σπίτι τους – να οδηγήσουν σε σύγχρονες μορφές διοίκησης, με ευαισθησία και ανθρωποκεντρικό μοντέλο, είπε.
Αναφερόμενος στα οικονομικά, σημείωσε ότι πριν από οκτώ χρόνια τα έσοδα της Τεχνόπολης ανέρχονταν σε 9,5 εκατ. ευρώ και λειτουργούσε με στήριξη από τον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δ. Αθηναίων) κατά 65%. Σήμερα, η Τεχνόπολη έχει προϋπολογισμό σχεδόν 3,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 65% είναι ίδια έσοδα και η στήριξη από τον ΟΠΑΝΔΑ ανέρχεται στο 28% του προϋπολογισμού – ποσοστό που δεν μπορεί να πέσει σε καμία περίπτωση κάτω από το 25%, διαφορετικά θα χαθεί ο δημόσιος, κοινωνικός χαρακτήρας της Τεχνόπολης.
Επίσης, ο κ. Μπιτζάνης ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών θα ξεκινήσει η ριζική ανακαίνιση του Αμφιθεάτρου της Τεχνόπολης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας χώρος κατάλληλος για κονσέρτα, συναυλίες, χορό, αλλά και συνέδρια με ταυτόχρονη μετάφραση. Η ανακαίνιση έχει προϋπολογισθεί στο ένα εκατομμύριο ευρώ και θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο 2019.
Το έργο ήταν σύλληψη της Μελίνας Μερκούρη και του Δημήτρη Μπέη
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ανοίγοντας την εκδήλωση, ανέτρεξε στο ιστορικό της δημιουργίας της Τεχνόπολης, που ξεκίνησε με την ιδέα και απόφαση για τη δημιουργία της στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου από το δίδυμο Μ. Μερκούρη – Δ. Μπέη, την αποκατάσταση των κτιρίων τη δεκαετία του 1990 με εγκαίνια από τον τότε δήμαρχο Δ. Αβραμόπουλο και το άνοιγμα του χώρου στους πολίτες το 1999.
Υπό τη δημαρχιακή αρχή του Γ. Καμίνη, η Τεχνόπολη άλλαξε φυσιογνωμία, και από το σκάνδαλο κακοδιαχείρισης που έφθασε στα δικαστήρια, πέρασε σε μια νέα εποχή. Το 2013 παραδόθηκε το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το 2014 το Αεροφυλάκιο, όπου σήμερα φιλοξενείται ο Κόμβος Καινοτομίας.
Το Παιδί, η Πόλη, τα Μνημεία
Η πρόεδρος της Τεχνόπολης Π. Διαμαντάκου σημείωσε ότι πλέον η Τεχνόπολη έχει στέρεες βάσεις. Δεν έχει να φοβάται τίποτα, αλλά αντίθετα έχει όλες τις δυνατότητες για να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Η ίδια αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά και ιδιαιτέρως στο πρόγραμμα «Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία» που αποτελεί και πνευματικό της παιδί.
Tο πρόγραμμα αυτό γίνεται σε συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το υπουργείο Παιδείας και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Συμμετέχουν το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η Εθνική Πινακοθήκη, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς και η MONUMENTA.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και η αυξανόμενη ενθουσιώδης συμμετοχή σχολείων και εκπαιδευτικών πιστοποιεί την επιτυχία του. Μέχρι στιγμής, έχουν συμμετάσχει 3.000 παιδιά και 200 εκπαιδευτικοί από 110 σχολεία του δήμου Αθηναίων. Μέσα από το πρόγραμμα-παιχνίδι, εξήγησε η κ. Διαμαντάκου, τα παιδιά ηλικίας 5 – 18 ετών μαθαίνουν να αγαπούν την πόλη, να αγαπούν τα μνημεία της και να αποδοκιμάζουν τον βανδαλισμό τους.
Καθώς, όπως είπε, στο πρόγραμμα συμμετέχουν πολλά σχολεία από πιο ευάλωτες και φτωχιές γειτονιές της πόλης, είναι πολύ υψηλός ο αριθμός συμμετοχής παιδιών μεταναστών. Και η ίδια, όπως είπε, θεωρεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση του προγράμματος, το γεγονός ότι οι γονείς των παιδιών λένε στους διοργανωτές, ότι «χάρη στο πρόγραμμα βγαίνουμε πλέον τα Σαββατοκύριακα από το σπίτι. Τα παιδιά θέλουν να πηγαίνουμε επισκέψεις σε μνημεία».
Αυτό, όπως κατέληξε η κ. Διαμαντάκου, είναι και το πλέον σημαντικό: Το κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο της Τεχνόπολης να ενσταλάξει στους κατοίκους της πόλης, το σεβασμό στο δημόσιο χώρο, που είναι δικός τους χώρος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις