Περίεργο δημοσίευμα για στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Σκοπίων
Η εφημερίδα «NOVA MAKEDONIJA» αναρωτιέται αν μπορούν οι δύο χώρες να συνεργαστούν αμυντικά
- Μπαίνουν περιορισμοί στη δόμηση κατοικιών και τουριστικών καταλυμάτων στη Σαντορίνη
- 25χρονη στο Ιράν παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από οδηγό - Συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ
- Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού
- Ένοχος 43χρονος για ενδοοικογενειακή βία - Η σύντροφός του πήδηξε από το μπαλκόνι για να γλιτώσει
Ενα περίεργο δημοσίευμα, που επιχειρεί να θέσει σε νέες βάσεις τις σχέσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια έπειτα από τη συμφωνία των Πρεσπών, φιλοξενεί την Τετάρτη η εφημερίδα «NOVA MAKEDONIJA». Συγκεκριμένα, η εφημερίδα, που απηχεί πολλές φορές τις θέσεις της κυβέρνησης της χώρας, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αμυντική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της «Βόρειας Μακεδονίας».
Χωρίς, πάντως, να μπορεί να διευκρινίσει τι είδους συνεργασία θα μπορούσε να είναι αυτή και σε ποιο επίπεδο.
Η εφημερίδα πιάνεται από μια δήλωση του υπουργού Αμυνας, Ευ. Αποστολάκη ο οποίος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή έλεγε ότι επιδίωξη της Ελλάδας είναι να καταστεί κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας στην διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της συνεργασίας στα Βαλκάνια.
Στο δημοσίευμα της «NOVA MAKEDONIJA» τονίζεται εάν με τη δήλωση αυτή «προαναγγέλλεται η δυνατότητα η Ελλάδα και η «Βόρεια Μακεδονία», μετά από τρεις δεκαετίες ψυχρών σχέσεων στον τομέα της άμυνας εξαιτίας του ζητήματος της ονομασίας, να συνεργαστούν στρατιωτικά και εάν αυτή η συνεργασία μπορεί να αναχθεί σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ανάλογης με εκείνη που έχει αναπτύξει με τις ΗΠΑ και την Τουρκία».
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι σε κάθε περίπτωση η ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – «Βόρειας Μακεδονίας» προβλέπεται από την Συμφωνία των Πρεσπών και συγκεκριμένα από το άρθρο 17, όπου διευκρινίζεται ο τρόπος συνεργασίας των δύο μερών σε αυτό τον τομέα.
Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Άτανας Κοζάρεφ χαιρετίζει την προοπτική αμυντικής συνεργασίας και την δυνατότητα αυτή να αναχθεί σε επίπεδο στρατηγικής αμυντικής σύμπραξης. Ο Κοζάρεφ υπογραμμίζει ότι, «επειδή μεταξύ των δύο χωρών δεν υπήρχε μέχρι τώρα στρατιωτική συνεργασία, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς εκ των προτέρων ποιος τομέας της άμυνας θα ωφεληθεί περισσότερο από αυτή την πρωτοβουλία, ενώ επισημαίνει ότι η Ελλάδα, παρά την άσχημη οικονομική της κατάσταση, είναι από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις