Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Απογοητευτικά τα δεδομένα για την ισότητα των φύλων

Απογοητευτικά τα δεδομένα για την ισότητα των φύλων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι άντρες έχουν παγκοσμίως περισσότερα δικαιώματα από τις γυναίκες, πράγμα που περιορίζει τις δυνατότητες τους να προσληφθούν σε μια δουλειά ή να ανοίξουν δικιά τους επιχείρηση.

Τη ψαλίδα της ανισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα αναλύει σε μελέτη της η Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι άντρες έχουν παγκοσμίως περισσότερα δικαιώματα από τις γυναίκες, πράγμα που περιορίζει τις δυνατότητες τους να προσληφθούν σε μια δουλειά ή να ανοίξουν δικιά τους επιχείρηση.

Η μελέτη με τίτλο «Γυναίκες, επιχειρηματικότητα και νομοθεσία 2019: μια δεκαετία μεταρρυθμίσεων» ανέδειξε, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι γυναίκες φαίνεται πως τα τρία τέταρτα των δικαιωμάτων που έχουν οι άντρες.

Για την υλοποίηση της μελέτης, χρειάστηκε συλλογή δεδομένων σε διάστημα δέκα ετών σε 187 χώρες. Η μελέτη καταγράφει οκτώ ενδεικτικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται για την αποτίμηση της ισότητας των δικαιωμάτων μεταξύ των ανδρών και των γυναικών.

Όπως σημειώνει, σχολιάζοντας τη μελέτη, η προσωρινή πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, «αν οι γυναίκες είχαν ίσες ευκαιρίες (με τους άνδρες) το οποίο θα τους επέτρεπε να επιτύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, ο κόσμος θα ήταν όχι μόνον πιο δίκαιος, αλλά και θα ευημερούσε περισσότερο».

Ωστόσο, όπως σχολίασε η ίδια, σε πολλές χώρες γίνονται βήματα ώστε να κλείσει η ψαλίδα ανισότητας. Παρά τις προσπάθειες αυτές, όμως, «2,7 δισεκατομμύρια γυναίκες εξακολουθούν να μην έχουν τις ίδιες επιλογές με τους άνδρες όσον αφορά την απασχόληση» όπως είπε η ίδια.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος ως προς το θέμα ανισότητας των δύο φύλων, δεδομένου ότι μέσος όρος παγκοσμίως, πέρασε από το 70 στο 75 μιας κλίμακας 100 βαθμίδων.

Ωστόσο, όπως σχολίασε η ίδια, σε πολλές χώρες γίνονται βήματα ώστε να κλείσει η ψαλίδα ανισότητας, αν και ακόμα, «2,7 δισεκατομμύρια γυναίκες εξακολουθούν να μην έχουν τις ίδιες επιλογές με τους άνδρες όσον αφορά την απασχόληση» όπως είπε προσωρινή πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών συγκαταλέγεται και η απόφαση 131 χωρών να προχωρήσουν σε 274 μεταρρυθμίσεις υιοθετώντας νόμους ή ρυθμίσεις που επιτρέπουν την καλύτερη ενσωμάτωση των γυναικών.

Νόμοι κατά της σεξουαλικής κακοποίησης

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, 35 χώρες, όπως η Βολιβία ή οι Μαλδίβες, εισήγαγαν νόμους κατά της σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο εργασίας, προστατεύοντας επιπλέον περίπου 2 δισεκατομμύρια γυναίκες.

Στο ίδιο πλαίσιο, 22 χώρες έβαλαν τέλος στους περιορισμούς που επιβάλλονταν στις γυναίκες, οι οποίοι τους απέκλειαν από ορισμένους τομείς της οικονομίας.

Σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Λετονία και η Σουηδία άνδρες και γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα στους τομείς στους οποίους γίνεται αξιολόγηση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Όπως επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα, πριν από περίπου έναν αιώνα, καμία οικονομία δεν μπορούσε να καυχηθεί ότι είχε επιτύχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, τα τελευταία δέκα χρόνια, σε 56 χώρες φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει τίποτα για να μειωθεί η ψαλίδα ανισότητας.

Συγκεκριμένα, στη νότια Ασία έχει σημειωθεί η πιο σημαντική πρόοδος μολονότι ο δείκτης παραμένει σε χαμηλό επίπεδο (58,36 έναντι 50 πριν από δέκα χρόνια), επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Τράπεζα, και ακολουθεί η περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού (70,73 έναντι 64,80). Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική προόδευσαν επίσης σημαντικά καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μεταξύ των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών (79,09).

Στον αντίποδα, η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής παρουσιάζει τα χαμηλότερα επίπεδα ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών (47,37). Ωστόσο η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ενθαρρυντικές αλλαγές, όπως η εισαγωγή νόμων κατά της ενδοοικογενειακής βίας, κυρίως στην Αλγερία και στον Λίβανο.

Must in

Νέες πωλήσεις οικοπέδων στο Ελληνικό - Πότε θα φτάσει στον 22ο όροφο ο Riviera Tower

Αυξάνεται η ρευστότητα της η Lamda Development για τα έργα στο Ελληνικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024