«Μακεδονικό»: Η «γάγγραινα» για την Ελλάδα και οι φόβοι με τη… μειονότητα
Το BBC απλά έκανε τη «βρόμικη» δουλειά κι άνοιξε ένα ζήτημα που έτσι κι αλλιώς θα άνοιγε. Και τώρα είναι θέμα χρόνου να πέσουν και οι πρώτες «μπαλωθιές». Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική χώρα ίσως να ανοίξει νέες πληγές
Αντιμέτωπη με μια πληγή που θα είναι ανοικτή για πολλά χρόνια και που ενδεχομένως να γίνει «γάγγραινα» για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, είναι η Ελλάδα. Ο λόγος φυσικά για το «Μακεδονικό» και τα όσα ακολουθούν από τη στιγμή που ψηφίστηκε η συμφωνία των Πρεσπών κι άρχισε να εφαρμόζεται στην πράξη.
Το δημοσίευμα του BBC την περασμένη εβδομάδα ήρθε να ταράξει τα νερά, ανεξαρτήτως αν επρόκειτο για «στημένο», «ελλιπές» ή στην καλύτερη περίπτωση ένα κακό ρεπορτάζ που δεν ελέγχθηκε από τους ιθύνοντες. Και η «διόρθωση» που έκανε το βρετανικό δίκτυο, μετά την επιστολή διαμαρτυρίας του πρέσβη στο Λονδίνο, δεν είναι αρκετή για να σβήσει η φωτιά που άναψε ξαφνικά.
Ισως όχι και τόσο ξαφνικά καθώς οι αναφορές περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα ήταν πολλές και πριν υπογραφεί η συμφωνία. Είχαν γίνει ακόμη και από επίσημα χείλη, όπως ο Ζόραν Ζάεφ ο οποίος είχε μιλήσει για «Μακεδονία του Αιγαίου» ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου είχε τονίσει στους βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Μιλάτε για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα με τόσο πάθος και αυτό είναι θαυμάσιο. Ας αναρωτηθούμε τι κάνουμε για αυτούς εδώ και 27 χρόνια. Ας είμαστε ειλικρινείς κάναμε κάτι γι αυτούς; Η επίλυση αυτού του προβλήματος που είχαμε για 27 χρόνια, αυτό ήταν ένα βάρος στους ώμους μας» είπε ο κ. Ζάεφ.
Τότε βεβαίως είχαν πέσει τα τηλέφωνα από την ελληνική κυβέρνηση και ο Ζάεφ «μαζεύτηκε» διότι ακόμη δεν είχε ψηφιστεί η συμφωνία από την ελληνική βουλή.
Θα τεθεί μεμονωμένα ζήτημα μειονότητας
Τώρα, όμως, το περίεργο αν μη τι άλλο δημοσίευμα του BBC απλά επιβεβαίωσε ότι καμιά συμφωνία δεν μπορεί να είναι πιο ισχυρή από τη θέληση κάποιων να θέσουν θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα στη χώρα μας από όσους υποστηρίζουν τη συμφωνία είναι ότι επισήμως καμιά κυβέρνηση στα Σκόπια δεν θα θέσει τέτοιο θέμα. Δεν το προβλέπει και δεν το επιτρέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Όμως, τα άρθρα της είναι τέτοια για τη χρήση του όρου «Μακεδονία», που είναι σίγουρο ότι θέμα μειονότητας θα τεθεί μεμονωμένα. Από κάποια οργάνωση, κάποιους ανεξάρτητους συλλόγους ή πολίτες που αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες».
Θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και είναι σίγουρο ότι θα δικαιωθούν, άλλωστε η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί για ανάλογη περίπτωση με το Ουράνιο Τόξο και τη Φλώρινα.
Οι ξένοι δικαστές δεν θα δουν τη συμφωνία, αλλά θα μπουν στην ουσία του αυτοπροσδιορισμού και αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να είναι μια «μειονότητα» ελεύθερη κι όχι καταπιεσμένη.
Ακριβώς για το λόγο αυτό το δημοσίευμα του BBC, στη συνέχεια αυτό του Sputnik και όλα όσα θα ακολουθήσουν, θα ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Και γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, που με τόση περηφάνια δήλωσε ότι θα είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα πάει στη «Βόρεια Μακεδονία», θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Και τώρα αλλά και στο μέλλον όταν θα κατηγορείται από όλους για τα τετελεσμένα που έφερε αυτή η συμφωνία.
Μπίζνες και πραγματικότητα
Μπορεί όντως, η αποστολή στα Σκόπια με επιχειρηματίες να έχει θετικά αποτελέσματα. Μπορεί η Ελλάδα να «κατακτήσει» οικονομικά τη γειτονική χώρα και η διπλωματία της «μπίζνας» να είναι καλή για να πέφτουν οι τόνοι και να συσφίγγονται οι σχέσεις και να επικρατεί ειρήνη. Όλα αυτά, όμως, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να θέσουν εμπόδια σε όσους ανοίξουν επικίνδυνα, αλυτρωτικά θέματα.
Μην ξεχνάμε ότι με τη γειτονική Τουρκία οι business ήταν και είναι καλές. Μέχρι και τουρκική τράπεζα είχε αγοράσει η Εθνική Τράπεζα. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει την Αγκυρα να βρίσκεται μονίμως σε καθεστώς πολέμου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, με το να ανακοινώσει την επίσκεψή του στα Σκόπια από το βήμα του συνεδρίου των Δελφών έκανε μια αποκοτιά από αυτές που συνηθίζει. Θέλει να δείξει ότι παραμένει ένας ηγέτης που παίρνει τολμηρές αποφάσεις κι επιλύει προβλήματα δεκαετιών. Και ίσως να είναι έτσι αλλά με έναν αστερίσκο: Ο πρωθυπουργός και ο κύκλος του δεν δέχονται ότι μια συμφωνία που έχει θετικά στοιχεία μπορεί να κάνει ανεπανόρθωτη μελλοντική ζημιά. Να ανοίξει δηλαδή ο ασκός του Αιόλου και να μην κλείνει ποτέ, ώστε τα θετικά να συνθλιβούν μπροστά στις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν.
Τα είπε και ο Ντιμιτρόφ
Για να φανεί ξεκάθαρα πόσο «προβληματική» είναι η κατάσταση και πόσο καλά έκανε τη… δουλειά του το δημοσίευμα του BBC, χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του σκοπιανού ΥΠΕΞ, Ν. Ντιμιτρόφ. Μιλώντας στον Σκάι ο Ντιμιτρόφ όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα περί «μακεδονικής μειονότητας είπε μεταξύ άλλων: «Και οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, συμφωνήσαμε ότι δεν θα παρεμβαίνουμε σε αυτά τα ζητήματα, στις εσωτερικές μας υποθέσεις, έτσι πρέπει να το σεβαστούμε, και αυτό είναι μέρος του Συντάγματός μας τώρα επίσης».
Και συνέχισε: «Το άρθρο του BBC και τα ζητήματα που ήγειρε είναι κάτι για τον ελληνικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο, ίσως είναι ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων, αλλά δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο για εκεί που θέλουμε να πάμε, δηλαδή για το ότι ανοίξαμε μια νέα σελίδα, ξεκλειδώσαμε μια τεράστια δυναμική φιλίας και συνεργασίας, για μας να εμπλακούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Αυτό θα πρέπει να είναι θέμα ελληνικής συζήτησης», είπε ο Ντιμιτρόφ.
Δηλαδή τι εννοεί; Ότι αν κάποιος θέτει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» αυτό είναι πρόβλημα της Ελλάδας κι αυτή πρέπει να το λύσει. Κι ότι τα Σκόπια δεν παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας μας. Εμμέσως πλην σαφώς ο Ντιμιτρόφ υποστηρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα μειονότητας στην Ελλάδα, αλλά δεν το λέει επίσημα γιατί δεν το προβλέπει η συμφωνία.
Αν από την άλλη το θέσει κάποιος, όπως το BBC, τότε το πρόβλημα αυτόματα μεταφέρεται στην Ελλάδα κι αυτή πρέπει να το λύσει.
Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι πολλά ζητήματα και πολλές προκλήσεις υπάρχουν μπροστά μας σε ότι αφορά το «Μακεδονικό». Αλλωστε, παραδέχθηκε και ο ειδικός διαμεσολαβητής, Μ. Νίμιτς, ότι υπάρχει πρόβλημα με τις εμπορικές ονομασίες κι εκεί θα περάσουν χρόνια προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ελλάδα και το πολιτικό σύστημα θα πορευτεί μέχρι τις εκλογές με το «Μακεδονικό» ανοικτό. Ενδεχομένως, λάδι να πέσει στη φωτιά αν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να πάει στα Σκόπια την προεκλογική περίοδο κι ενώ τα μηνύματα από τη Βόρεια Ελλάδα είναι τραγικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά ανοίχτηκε ξαφνικά και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξή του.
- Έξαλλος ο Μπαρτζώκας από τα χυδαία συνθήματα και τις ύβρεις στην Πυλαία (vid)
- Η Σόφι Τέρνερ θα είναι η επόμενη Λάρα Κροφτ
- Ποιο «Πολυτεχνείο» μπορεί να τρομάζει;
- Ο Μουζακίτης έγινε ο νεότερος παίκτης σε επίσημο ματς της Εθνικής: «Είναι από τις ωραιότερες στιγμές ζωής μου»
- ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 60-90: Οι ερυθρόλευκοι έκαναν «πάρτι» στην Θεσσαλονίκη
- Γιούρτσεβεν: «Πλέον έχω προσαρμοστεί πλήρως – Τώρα είναι η ώρα μας»