Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Αύριο η γιορτή σου ξημερώνει - ό,τι κι αν διαλέξεις λείπει ο Αλέξης

Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι στον κόσμο για το 2019 – Δείτε τους 4 Ελληνες

Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι στον κόσμο για το 2019 – Δείτε τους 4 Ελληνες

Η αθροιστική περιουσία του κλαμπ των δισεκατομμυριούχων αγγίζει τα 8,7 τρισ. δολάρια, από 9,1 τρισ. δολάρια το προηγούμενο έτος

Tην 33η ετήσια λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη δημοσιοποίησε το Forbes (δείτε εδώ). Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων φτάνει φέτος τους 2.153, έχοντας υποχωρήσει σε σχέση με τους 2.208 του 2018. Η αθροιστική περιουσία του κλαμπ των δισεκατομμυριούχων αγγίζει τα 8,7 τρισ. δολάρια, από 9,1 τρισ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Είναι η πρώτη μείωση στον αριθμό των δισεκατομμυριούχων και τον συνολικό τους πλούτο από το 2016 και μόλις η δεύτερη στο διάστημα των τελευταίων 10 ετών. Ένας αριθμός-ρεκόρ 994 ατόμων έχουν μειωμένη περιουσία σε σχέση με το 2018 – πέρυσι μόλις 360 μέλη της λίστας είχαν δει την περιουσία τους να μειώνεται. Η μέση καθαρή αξία της φετινής κατάταξης είναι 4 δισ. δολάρια, σε σχέση με τα 4,1 δισ. δολάρια του 2014. Από το σύνολο των δισεκατομμυριούχων, 1.450 είναι αυτοδημιούργητοι.

«Η κατάταξη των δισεκατομμυριούχων αποδεικνύει ότι ακόμη και οι πλουσιότεροι του πλανήτη δεν έχουν ανοσία στις δυνάμεις της οικονομίας και τη μεταβλητότητα των παγκόσμιων αγορών. Ακόμη, ωστόσο, και με τα ισχυρά αντίθετα ρεύματα, οι εφευρετικοί και αεικίνητοι επιχειρηματίες βρίσκουν τρόπους να γίνουν πλούσιοι», σχολιάζει η Luisa Kroll, βοηθός αρχισυντάκτη του τμήματος πλούτου του Forbes.

Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις δισεκατομμυριούχοι με συνολική περιουσία 9,3 δισ. δολάρια. Ο Φίλιππος Νιάρχος βρίσκεται στην 804η θέση, με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια. Στην 838η θέση βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης με 2,7 δισ. περιουσία και ακολουθούν οι Αριστοτέλης Μυστακίδης 2,1 δισ. δολάρια στην 1116η θέση και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης στην 1349η θέση.

Οι 5 πιο πλούσιοι

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, στην πρώτη θέση του παγκόσμιου πλούτου βρίσκεται ο πολυ-δισεκατομμυριούχος Jeff Bezos, έχοντας αυξήσει την περιουσία του στα 131 δισ. δολάρια, δηλαδή 19 δισ. δολάρια περισσότερα από πέρυσι. Ο Bill Gates, που μετρά τον περισσότερο χρόνο στο Νο 1 της κατάταξης από οποιοδήποτε άλλο μέλος της λίστας, παρέμεινε φέτος στη 2η θέση με περιουσία 96,5 δισ. δολαρίων, αυξημένη σε σχέση με τα 90 δισ. δολάρια του περασμένου έτους. Η άνοδος της μετοχής της Amazon ώθησε την περιουσία του Bezos, κάνοντας τη διαφορά ανάμεσα στους δύο πλουσιότερους ανθρώπους τη μεγαλύτερη από το 2001. Η περιουσία του Warren Buffett υποχώρησε κατά 1,5 δισ. δολάρια στα 82,5 δισ. δολάρια εξασφαλίζοντάς του, παρόλα αυτά, την τρίτη θέση. Ο Bernard Arnault, διατήρησε τη θέση του ως το 4ο πλουσιότερο φυσικό πρόσωπο στον  κόσμο, αυξάνοντας την περιουσία του κατά 4 δισ. δολάρια, στα 76 δισ. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο Μεξικανός κροίσος των τηλεπικοινωνιών Carlos Slim Helu. Ο CEO του Facebook Mark Zuckerberg υποχώρησε τρεις θέσεις, στο Νο 8, καθώς η περιουσία του μειώθηκε κατά 8,7 δισ. δολάρια.

Η Kylie Jenner, στα 21 της χρόνια, σύμφωνα με το capital, εισέρχεται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων για πρώτη φορά. Πρόκειται για τη νεότερη δισεκατομμυριούχο στον κόσμο, ιδιοκτήτρια του 100% της Kylie Cosmetics, της μόλις τριών ετών επιχείρησης προϊόντων ομορφιάς, με έσοδα 360 εκατ. δολαρίων το 2018. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από το ηλεκτρονικό εμπόριο, ωστόσο πρόσφατα συνήφθη συμφωνία για πώληση των προϊόντων της Kylie Cosmetics και στα 1.163 φυσικά καταστήματα της Ulta  στις ΗΠΑ. Η Jenner βρίσκεται χαμηλά, στη θέση 2.057 της λίστας.

Οι Top 20 της λίστας του 2019 έχουν συνολική περιουσία – αθροιστικά – 1,2 τρισ. δολάρια, όσο ακριβώς και το 2018, ποσό που αποτελεί ωστόσο και πάλι ρεκόρ. Σε ποσοστό, η περιουσία των 20 «κροίσων» αντιπροσωπεύει το 14% του συνόλου της περιουσίας όλων των 2.153 δισεκατομμυριούχων. Το «κατώφλι» της λίστας των 20 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο είναι φέτος τα 38,8 δισ. δολάρια, 200 εκατ. δολάρια χαμηλότερο σε σχέση με το περασμένο έτος.

Η συνολική περιουσία του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump έμεινε αμετάβλητη στα 3,1 δισ. δολ., ωστόσο ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους αναβαθμίζεται στη θέση 715, έναντι της θέσης 766 το 2018. Η άνοδός του αντανακλά τη μείωση περιουσιών «ανταγωνιστών» του εντός της λίστας.

Οι γυναίκες

Μεταξύ των 2.153 δισεκατομμυριούχων, συναντάμε 252 γυναίκες, ελαφρώς λιγότερες από τις 256 του 2018. Εκ των 252, οι 9 μοιράζονται την περιουσία τους με τον σύντροφο – σύζυγο, τον γιο ή τον αδελφό τους.

Οι 68 εκ των 252 θεωρούνται, ως προς τη δημιουργία της περιουσίας τους, αυτοδημιούργητες.

Η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα είναι η μεγιστάνας του Wu Yajun από την Κίνα, με συνολική περιουσία η οποία υπολογίζεται στα 9,4 δισ. δολάρια.

Οι χώρες με τις περισσότερες δισεκατομμυριούχους μεταξύ των πολιτών τους είναι οι ΗΠΑ (87 έναντι 82 πέρσι),  η Γερμανία (με 30, έναντι 33) και η Κίνα (με 26 έναντι 30 το 2018).

Είσοδοι και… αποχωρήσεις

Οι νεοεισερχόμενοι στο «πάνθεον» των δισεκατομμυριούχων το 2019 είναι συνολικά 195. Η Κίνα έχει τη μερίδα του λέοντος, με 44, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, με 39 και η Βραζιλία έρχεται τρίτη, με 18.

Η Κίνα, ωστόσο, είχε και τις περισσότερες αποχωρήσεις από τη λίστα, με 102 πρώην δισεκατομμυριούχους που υποβιβάστηκαν σε… πολυεκατομμυριούχους.

Αξιοσημείωτες νέες είσοδοι είναι εκείνες του Safra Catz, CEO της Oracle,  του Daniel Ek, συνιδρυτή και CEO του Spotify,  καθώς και του Dani Reiss, CEO της Canada Goose.

Συνολικά 247 που βρίσκονταν στη λίστα του 2018 δεν βρίσκονται στην φετινή, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τις αποχωρήσεις από το 2017 στο 2018.

Εξ όσων αποχώρησαν ξεχωρίζουν οι Domenico Dolce και Stefano Gabbana, σχεδιαστές μόδας και συνιδρυτές της Dolce & Gabbana, ο David Einhorn, πρόεδρος της Greenlight Capital και ο Victor Fung, πρόεδρος της Li & Fung, καθώς όλοι τους βρίσκονταν στη λίστα για 18 συναπτά έτη.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ηγούνται ως προς τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων πολιτών ανά χώρα, με 607, ακολουθούμενες από την Κίνα με 324 ( από 372 το περασμένο έτος), τη Γερμανία, με 114 (από 123 το 2018), την Ινδία με 106 (από 119) και τη Ρωσία με 98 (από 102).

Οι Κύπριοι δισεκατομμυριούχοι σύμφωνα με τη λίστα Forbes

Κατά ένα λιγότεροι είναι οι «Κύπριοι» δισεκατομμυριούχοι στη φετινή λίστα του Forbes σε σχέση με πέρσι και συγκεκριμένα μόλις έξι.
Πρόκειται για τον νορβηγικής καταγωγής, με κυπριακή υπηκοότητα John Fredriksen, τον Στέλιο, τον Πόλυ και την Κλέλια Χατζηιώννου και δύο Τουρκοκύπριους, τους Yakir Gabay και Suat Gunsel.

Σε σχέση με πέρσι, από τη λίστα απουσιάζει ο Ινδός Surendra Hiranandani ο οποίος όπως είχε γίνει γνωστό είχε πολιτογραφηθεί Κύπριος, ωστόσο, φέτος απουσιάζει από τη σχετική λίστα.

Η συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση ανά χώρα, γίνεται από το ίδιο το γνωστό επιχειρηματικό περιοδικό.
Όσον αφορά τον πλούτο των 6 δισεκατομμυριούχων, ο John Fredriksen είναι με διαφορά ο πλουσιότερος αφού θεωρείται ο 129ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $10.8 δις. Πέρσι βρισκόταν στη θέση 228 της σχετικής κατάταξης. Πέραν από τις δραστηριότητες του στη ναυτιλία και στον τομέα των υδρογονανθράκων, διατηρεί τη μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στον κόσμο ενώ πρόσφατα επένδυσε $350 εκατ. στην Norwegian Air.

Αρκετά πιο κάτω στη σχετική λίστα και συγκεκριμένα στη θέση 568 βρίσκεται ο Τουρκοκύπριος, ισραηλινής καταγωγής, Yakir Gabay o ο οποίος διατηρεί σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων σε Γερμανία και ΗΠΑ. Ο Gabay επίσης βελτίωσε τη θέση του στην κατάταξη αφού πέρσι βρισκόταν στην 766η. Η περιουσία του εκτιμάται στα $3.7 δις.

Στις θέση 1281 του Forbes βρίσκεται ο Suat Gunsel με εκτιμώμενη περιουσία $1.8 δις. Ο Gunsel είναι ο ιδιοκτήτης του πανεπιστημίου Near East στα κατεχόμενα ενώ διατηρεί επενδύσεις και σε άλλους τομείς όπως τον τραπεζικό, της υγείας, του τουρισμού των ακινήτων και των καυσίμων. Βελτίωση πολύ λίγο τη θέση του στην κατάταξη σε σχέση με πέρσι, που βρέθηκε στη θέση 1284.

Ο σερ Στέλιος Χατζηιωάννου βρίσκεται στη θέση 1717 με περιουσία $1.3 δις η οποία προέρχεται κυρίως από τη συμμετοχή του στην αεροπορική EasyJet αλλά και από τον Όμιλο Easy Group που περιλαμβάνει επιχειρήσεις όπως η easyHotel, η easyCar και η easyCoffee. Πτώση για τον σερ, που πέρσι βρισκόταν στη θέση 1477.

Λίγο πιο κάτω στην κατάταξη του Forbes βρίσκεται η Κλέλια Χατζηιωάννου. Με περιουσία $1.2 δις βρίσκεται στη θέση 1818 και οι κύριες πηγές του πλούτου της προέρχονται από την EasyJet, ακίνητα στην Ευρώπη και έργα τέχνης γνωστών καλλιτεχνών.

Στη θέση 1941 με περιουσία $1.1 δις κατατάσσεται ο Πόλυς Χατζηιωάννου, αδελφός του Στέλιου και της Κλέλιας με την περιουσία του να προέρχεται από το μερίδιο του στην EasyJet, την οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση και από επενδύσεις σε ακίνητα σε Κύπρο, Ελλάδα και Νορβηγία.

Must in

Χημικά και κρότου λάμψης στην Ευελπίδων μετά την απόφαση για τον Νίκο Ρωμανό – Βίντεο

Επεισόδια σημειώθηκαν μετά την απόφαση για προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού για εμπλοκή στην υπόθεση της έκρηξης στους Αμπελόκηπους

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024