Νέα σκοπιανή πρόκληση: Διαφημίζουν «μακεδονικά» κρασιά 2.000 ετών
Και ενώ η πρόκληση με το «Macedonia Timeless» της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού στο Βερολίνο δεν έχει προλάβει να «ξεθωριάσει» οι Σκοπιανοί συνεχίζουν με προκαλούν, δείχνοντας ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να συμμορφωθούν με τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών, προσπαθώντας με τρόπο λυσσαλέο να καπηλευτούν την ελληνική ιστορία
- Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού
- Οι αναποδιές που μπορεί να συμβούν, εάν κάνετε ποδηλατάδα έχοντας δεμένο στο πλάι τον σκύλο σας
- Ρεκόρ μετανάστευσης στις πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ – Δείτε τα στοιχεία για το 2023
- «Μαζική» επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό, μια 35χρονη νεκρή
Και ενώ η πρόκληση με το «Macedonia Timeless» της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού στο Βερολίνο δεν έχει προλάβει να «ξεθωριάσει» οι Σκοπιανοί συνεχίζουν με προκαλούν, δείχνοντας ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να συμμορφωθούν με τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών, προσπαθώντας με τρόπο λυσσαλέο να καπηλευτούν την ελληνική ιστορία.
Μπορεί να μην έχουν περάσει ούτε δύο μήνες, ωστόσο Σκόπια μέσα σε δύο μέρες έχουν προκαλέσει ισάριθμες φορές.
Η αρχή έγινε χθες, Πέμπτη, με το «Macedonia Timeless» στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο, το οποίο προκάλεσε την παρέμβαση της ελληνικής πρεσβείας και εν τέλει αφαιρέθηκε.
Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να πτοεί την γειτονική χώρα, αφού στην Prowein, έκθεση κρασιού που θα γίνει στο Ντίσελντορφ το διάστημα 17-19 Μαρτίου, η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα μετέχει υπό την «ομπρέλα» του οργανισμού «Assocation Wines of Macedonia», με «παράδοση 2.000 ετών στο κρασί», με στόχο την προώθηση και αναγνώριση του brand name «Οίνος Μακεδονία».
Μάλιστα στην κεντρική φωτογραφία στον ιστότοπό της, είναι διακριτός ο αμφορέας που φέρει τον Ήλιο της Βεργίνας.
Παρόλο που στην επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης η χώρα ονομάζεται ακόμα ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο οργανισμός Wines of Macedonia, διαφημίζει τα προϊόντα του ως αποτέλεσμα μιας παράδοσης 2000 ετών.
Δηλαδή οι γείτονες διαφημίζουν λίγο-πολύ ότι… ανακάλυψαν το κρασί, κι ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός πανηγύριζε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα κατοχυρώνει την ιστορία της και τον πολιτισμό της.
Μια τέτοια κίνηση μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται, αλλά σε συνδυασμό και με την πρόκληση των Σκοπίων στην έκθεση του Βερολίνου, καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο όχι μόνο τις προθέσεις τους, αλλά και τις εγγενείς αδυναμίες και προχειρότητες με τις οποίες καταρτίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική πλευρά.
Μάλιστα όπως σχολιασε ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle, που ανέδειξε στο twitter το θέμα, «τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δοθούν πολύ σκληρές μάχες».
Δεν ξέρω πού πήγε το Macedonia Timeless και εάν αφαιρέθηκε όντως μετά από παρέμβαση της Πρεσβείας μας. Ξέρω όμως ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δοθούν πολύ σκληρές μάχες. Στην επικείμενη Prowein συμμετέχει ο Association Wines of Macedonia με «παράδοση 2.000 χρόνων στο κρασί» pic.twitter.com/3EPk1iQECU
— Kostas Simeonidis (@simeonidisk) March 7, 2019
Τι είναι η οργάνωση Wines of Macedonia
Μάλιστα, στην ιστοσελίδα του οργανισμού, ο οποίος ιδρύθηκε το 2010 για υποστηρίξει το έργο των οινοπαραγωγών της Μακεδονίας», καθώς και «να προωθήσει την ποιότητα και την εικόνα του μακεδονικού κρασιού σε όλο τον κόσμο», υπάρχουν και… ιστορικά στοιχεία για την περιοχή για όποιον επισκέπτη της Διεθνούς Έκθεσης ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα.
Εκεί λοιπόν ο κάθε ένας μπορεί να διαβάσει ότι «η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι μια αρχαία βιβλική χώρα, γεωγραφικά τοποθετημένη στο κεντρικό τμήμα της Βαλκανικής Χερσονήσου στην Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Όπως υπογραμμίζεται μάλιστα στην ιστοσελίδα του οργανισμού «παρόλο που η Μακεδονία είναι ένα νέο κράτος που έγινε ανεξάρτητο το 1991, οι ρίζες της τρέχουν βαθιά στην ιστορία. Το όνομα «Μακεδονία» είναι στην πραγματικότητα το παλαιότερο όνομα χώρας στην ηπειρωτική Ευρώπη. Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πολιτισμός άνθησε στην Μακεδονία μεταξύ 7000 και 3500 π.Χ. Η Μακεδονία βρίσκεται στο κέντρο των νότιων Βαλκανίων, βόρεια της αρχαίας Ελλάδας, ανατολικά της Ιλλυρίας και δυτικά της Θράκης. Οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν ένα έθνος, εθνικά, γλωσσικά και πολιτιστικά διαφορετικό από τους γείτονές τους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις