Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ζώντας με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Ζώντας με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Μία από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες στιχουργούς και ποιήτριες της γενιάς της, εξομολογείται πώς η συγκεκριμένη νόσος άλλαξε την καθημερινότητά της και την έκανε πιο δυνατή...

Είναι μία από τις σημαντικές Ελληνίδες στιχουργούς και ποιήτρια της γενιάς της, η οποία σε ηλικία 23 ετών βρέθηκε αντιμέτωπη με μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις της ζωή της.

Μιλώντας στο περιοδικό People με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Ελεάνα Βραχάλη εξομολογήθηκε πώς η σκλήρυνση κατά πλάκας άλλαξε την καθημερινότητά της και την έκανε πιο δυνατή.

«Στα 23 μου περνούσα μια στρεσογόνα περίοδο, κατά την οποία σπούδαζα και έκανα δύο δουλειές παράλληλα. Κάποια στιγμή κρυολόγησα για έναν ολόκληρο μήνα, είχε πια εξασθενήσει ο οργανισμός μου και είχε αρχίσει ήδη να μουδιάζει το ένα χέρι μου. Ο παθολόγος που με επισκέφτηκε στο σπίτι συνέστησε να κάνω πολλά ζεστά μπάνια και αυτό ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να μου προτείνει, γιατί η ζέστη είναι απαγορευτική για τη σκλήρυνση. Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε μία εβδομάδα να έχω μουδιάσει παντού, δεν ένιωθα το σώμα μου από τον λαιμό και κάτω. Δεν μπορούσα ούτε να περπατήσω.

Νοσηλεύτηκα και στην αρχή μού χορηγούσαν αντιβιώσεις νομίζοντας ότι ήταν κάποιος ιός που έχει προσβάλει το νευρικό μου σύστημα. Ύστερα από τρεις μαγνητικές –η μία στον αυχένα– ανακαλύψαμε ότι έχω σκλήρυνση κατά πλάκας. Θυμάμαι ότι το πρώτο πράγμα που ρώτησα ήταν “Θεραπεύεται;”. Μου είπαν ότι σταδιακά, με κορτιζόνη, θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα, αλλά πως θα είναι κάτι που θα με ακολουθεί σε όλη μου τη ζωή, όπως και συνέβη. Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι σαν ένα αποτύπωμα –τελείως διαφορετική σε κάθε άνθρωπο– και παίζει τεράστιο ρόλο η ψυχολογία του ασθενούς και ο τρόπος που το αντιμετωπίζει. Πρέπει να αποφεύγεις τη ζέστη, την κούραση, το άγχος, το στρες.

View this post on Instagram

«Σ’όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε»! Αυτή η φράση της αγαπημένης Λίνας, αυτή την εποχή του φαίνεσθαι, πρέπει να ξαναβγεί μπροστά… Τα υπόλοιπα στο κείμενο που ακολουθεί… Υγ. Δεν το’χω με τις selfie και σίγουρα το να βγάλω εγώ φωτογραφία χωρίς βάψιμο, φίλτρα και photoshop δεν αποτελεί είδηση, αλλά εδώ έχει το λόγο της… Κι είναι δύο σε ένα. Καλό μήνα από εμάς! #loveyourself http://gazzetta.gr/plus/gnwmes/article/1245228/bullying-ton-social-media-loveyourself

A post shared by Ελεάνα Βραχάλη (@eleana_vrachali) on

Από τις πρώτες οδηγίες που μου έδωσε η γιατρός μου ήταν «Μην καπνίζεις, μην πίνεις, μην ξενυχτάς, μη στενοχωριέσαι, μην κάνεις τίποτα ακραίο για τον οργανισμό». Τότε δεν ακολούθησα όλες τις συμβουλές, γιατί ήμουν μόλις 23 χρόνων, και στα 23 σου δεν μπορείς να μπεις σε μια γυάλα. Μεγαλώνοντας, κατάλαβα ότι είναι ένας καθημερινός αγώνας, αφού η αγωγή που παίρνεις εξασθενεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα και είσαι πάρα πολύ επιρρεπής στο να κρυολογήσεις. Ανήκεις στις ευπαθείς ομάδες. Αυτό χρειάζεται κάποιον χρόνο για να το επεξεργαστείς και να το εμπεδώσεις. Ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος θα ξεπεράσει ένα κρυολόγημα στις τρεις μέρες. Ο άνθρωπος που έχει σκλήρυνση θα χρειαστεί για το ίδιο κρυολόγημα δύο εβδομάδες.

Παίρνω ως αγωγή δύο χάπια την ημέρα. Παλιά ήταν ενέσιμη η αγωγή, άρα ακόμη πιο δύσκολη οργανικά και ψυχολογικά. Υπήρξα τυχερή γιατί από τα 23 μου και μετά δεν είχα ξανά έντονη κρίση. Μόνο κάποιες ελαφριές, με μουδιάσματα, που έρχονται και φεύγουν σχετικά ανώδυνα. Σαφώς προσέχω, αλλά την ίδια στιγμή προσπαθώ να μην αφήσω τη σκλήρυνση να κατευθύνει τη ζωή μου, να μην ξυπνάω και κοιμάμαι με αυτή τη σκέψη. Γιατί γνώρισα ανθρώπους που το αντιμετωπίζουν έτσι και έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ζω 18 χρόνια με σκλήρυνση κατά πλάκας. Είναι μια νόσος που σε ακραία μορφή μπορεί να σε αφήσει παράλυτο. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια έχανες τη ζωή σου. Ευτυχώς, η εξέλιξη της επιστήμης την έχει περιορίσει τόσο ώστε να είναι πλέον ελεγχόμενη. Συνήθως “χτυπά” όσους είναι πολύ ευάλωτοι ψυχολογικά ή αφήνουν τον εαυτό τους εκτεθειμένο σε στρεσογόνες συνθήκες. Από τη δική μου εμπειρία, θα συμβούλευα τους πάσχοντες να βρουν έναν καλό γιατρό, να ακολουθήσουν τις οδηγίες του, να μην ακούν κανέναν μύθο απ’ όσους συνοδεύουν την πάθηση, να είναι καλά ψυχολογικά, να το έχουν συνέχεια στο πίσω μέρος του μυαλού τους, αλλά να μην αυτοπροσδιορίζονται από αυτό. Να επιλέγουν την υπέρβαση και να μην αφήνουν τη νόσο να κατευθύνει τη ζωή τους. Και, φυσικά, να μην ντρέπονται να το πουν. Τα αυτοάνοσα νοσήματα “χτυπούν” κυρίως ανθρώπους που δεν έχουν ένα τόσο δυνατό Εγώ. Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα τέτοιο νόσημα. Κι εγώ μέσα από αυτό έγινα πιο δυνατή και εκτίμησα τον εαυτό μου!», δηλώνει η Ελεάνα Βραχάλη.

Only in

Αναφορές ότι ο 28χρονος Αλβανός που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη είχε προειδοποιηθεί να μην έρθει στη χώρα

Νέα στοιχεία για τη φονική επίθεση εναντίον του 28χρονου από την Αλβανία από τα δύο ξαδέρφια του που συντελέστηκε στην Κυψέλη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2024