Πλήρης εξαθλίωση στη Βενεζουέλα: Παίρνουν νερό από αγωγούς λυμάτων
«Δεν το έχω δει ποτέ πριν αυτό. Είναι τρομερό. Αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο είναι τα παιδιά γιατί πώς λες σ’ ένα παιδί ότι δεν υπάρχει νερό» είπε η Λίλιμπεθ Τέτζεντορ
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
Απελπιστική παραμένει η κατάσταση στη Βενεζουέλα τις τελευταίες ημέρες μετά και το γενικευμένο μπλακ άουτ στη χώρα. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης έχει οδηγήσει στο θάνατο πολλούς ανθρώπους στα νοσοκομεία τα οποία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν -με την κυβέρνηση Μαδούρο πάντως να το διαψεύδει-, ενώ σοκαριστική ήταν η εικόνα μιας 19χρονης που ξεψύχησε στην αγκαλιά της μητέρας της.
Μεταξύ άλλων, το μπλακ άουτ στη χώρα έχει αφήσει χωρίς νερό πολλά νοικοκυριά, με τους ανθρώπους να αναζητούν νερό σε αγωγούς λυμάτων της πρωτεύουσας, Καράκας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η 28χρονη Λίλιμπεθ Τέτζεντορ ήταν ανάμεσα στους δεκάδες ανθρώπους που συνωστίζονταν στον ποταμό Γκουαϊρέ προκειμένου να γεμίσει με νερό ένα μπιτόνι 15 λίτρων.
Εν αντιθέσει με τα ακάθαρτα νερά του ποταμού, ένας από τους αγωγούς λυμάτων μεταφέρει πιο καθαρό νερό. Οι πολίτες της Βενεζουέλας είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων ότι το νερό αυτό προήλθε από δεξαμενές. Ωστόσο δεν είναι πόσιμο αφού μεταφέρεται μέσα από βρώμικους σωλήνες και θα πρέπει να χρησιμοποιείται για καθαριότητα στο σπίτι ή για την τουαλέτα.
«Δεν το έχω δει ποτέ πριν αυτό. Είναι τρομερό. Αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο είναι τα παιδιά γιατί πώς λες σ’ ένα παιδί ότι δεν υπάρχει νερό» είπε η Λίλιμπεθ Τέτζεντορ που εργάζεται σε κατάστημα τεχνολογίας και φροντίζει την 2χρονη κόρη της και δύο ανιψιές της.
Μετά από πέντε ημέρες χωρίς ηλεκτρικό η κατάσταση στη χώρα και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα έχει γίνει ανυπόφορη. Οι πολίτες διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχει νερό να πιουν, να πλύνουν τα πιάτα που γεμίζουν τους νεροχύτες ή να ρίξουν στην τουαλέτα, με αρκετούς μάλιστα να ανησυχούν ότι η κατάσταση θα οδηγήσει στην μετάδοση ασθενειών.
Το Καράκας υπολογίζεται ότι χρειάζεται 20.000 λίτρα νερού το λεπτό προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση. Αυτός ο αριθμός, όμως, έπεσε στα 13.000 λίτρα νερού και πλέον έχει σταματήσει εντελώς.
Η μοναδική ελπίδα είναι τα φορτηγά που μεταφέρουν νερό. Ωστόσο, δεν καταφέρνουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες καθώς οι κρατικές δεξαμενές εξαντλούνται.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις