Εκθεση ΔΝΤ: Πορεία σε ναρκοπέδιο και κίνδυνος νέου Μνημονίου
Καταγράφει τις δημοσιονομικές βόμβες των αναδρομικών, μεταρρυθμιστική κόπωση και πισωγυρίσματα μπροστά στην κάλπη, και υπαινίσεται ότι το 2024 ο κίνδυνος ενός νέου προγράμματος δεν μπορεί να αποκλειστεί
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
Σενάρια τρόμου, οκτώ μήνες μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, ενσωματώνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Καταγράφοντας ήδη πισωγυρίσματα μεταρρυθμίσεων, ιδίως στην αγορά εργασίας, επικίνδυνες καθυστερήσεις για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και ροπή προς προεκλογικούς πειρασμούς με φόντο τις αποφάσεις του ΣτΕ για διεκδικήσεις αναδρομικών, το Ταμείο φτάνει στο σημείο να υπαινιχθεί ότι το 2021 και πολύ περισσότερο το 2024 ο κίνδυνος ενός νέου Μνημονίου δεν μπορεί να αποκλειστεί. Και αυτό διότι εάν μια σειρά από δημοσιονομικές νάρκες δεν εξουδετερωθούν εγκαίρως, θα σκάσουν στα χέρια των επόμενων κυβερνήσεων οδηγώντας σε αναγκαστική ανάλωση των κεφαλαίων από το μαξιλάρι ασφαλείας σε πρώτη φάση και στη συνέχεια, με τις αγορές κατά πάσα πιθανότητα να έχουν κλείσει και πάλι, θα χρειαστεί μια ακόμα αναδιάρθρωση χρέους ή μια νέα χρηματοδοτική στήριξη, κοινώς Μνημόνιο.
Ακραίο σενάριο
Με τα σημερινά δεδομένα, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς πως πρόκειται για ένα ακραίο σενάριο. Το ελληνικό Δημόσιο μόλις πρόσφατα βγήκε στις αγορές με δεκαετές ομόλογο, το αποθεματικό ασφαλείας ξεπερνά τα 37 δισ. ευρώ, ο ρυθμός ανάπτυξης (αν και καταγράφηκε συρρίκνωση 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2018) έκλεισε πέρυσι στο 1,9% και στο βασικό σενάριο του ΔΝΤ οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτυγχάνονται έως και το 2022, ακόμα κι αν η δυναμική της ανάπτυξης είναι αναιμική και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα βαλτώνει στην περιοχή του 1%.
-Ποιές είναι οι 5 δημοσιονομικές βόμβες και που κρύβονται σύμφωνα με το ΔΝΤ;
-Για ποιες περιπτώσεις ζητεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης;
-Τι θα γίνει με τα αναδρομικά;
-Γιατί ο Τσίπρας θυσιάζει την ανάπτυξη ενόψει εκλογών, σύμφωνα με το Spiegel;
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Τετάρτης
- Παναθηναϊκός – Άρης 126-74: Ισοπεδωτικοί οι «πράσινοι» κόντρα σε 8 παίκτες
- Τέσσερις κόκκινες κάρτες, ο Ζίνι, οι «δανεικοί» και 4+1 νίκες στο γκολ: Η επανάληψη στα ματς του Παναθηναϊκού, έγινε… συνήθεια (vids)
- Σερβία: Διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας στον κρατικό μηχανισμό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις