To Checkpoint, η φωτιά σε μια πολύχρωμη σημαία και οι ομοφοβικοί που έμαθαν να μισούν
Η εμπρηστική επίθεση στο Checkpoint του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας Θετική Φωνή, ήταν ένα έγκλημα ομοφοβικό. Ένα έγκλημα μίσους. Ένα ακόμα στη σειρά. Όμως η σημαία με το ουράνιο τόξο εξακολουθεί να κυματίζει
Το Checkpoint στο Μοναστηράκι είναι μια πρωτοπόρα δομή στο κέντρο της Αθήνας, όπου ο καθένας από εμάς μπορεί να το επισκεφθεί προκειμένου να κάνει τεστ για HIV, ηπατίτιδες B και C και σύφιλη. Έτσι απλά, κλείνεις ραντεβού, πηγαίνεις, εξετάζεσαι και ή φεύγεις ή αναζητάς τις υπηρεσίες συμβουλευτικής που προσφέρει. Ή μόνο αυτές.
Το καλό με το Checkpoint, το οποίο λειτουργεί από το 2012 η Θετική Φωνή στην Αθήνα και από το 2015 στη Θεσσαλονίκη, ήταν ότι όσοι το έχουν επισκεφθεί είτε για να εξεταστούν, είτε για να αναζητήσουν πληροφορίες και υποστήριξη, είτε από περιέργεια, λένε ότι ένιωσαν άνετα σε ένα ήρεμο, φιλικό περιβάλλον, χωρίς αμηχανίες και ανασφάλειες . Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τη χρησιμότητα των υπηρεσιών που παρέχει μία τέτοια δομή στην καρδιά της πόλης, το μόνο σίγουρο ότι μία χώρα όπου εκπρόσωποι του λαού βγαίνουν στις τηλεοράσεις και λένε ότι ο ΗΙV κολλάει με το σάλιο, αλλά όχι με τη θεία κοινωνία, τα Checkpoint είναι μάλλον απαραίτητα.
Τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας , το κτίριο που στεγάζει το κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης του Checkpoint έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης, με πέρα για πέρα ομοφοβικά κίνητρα. Ένα έγκλημα μίσους.
Όπως αναφέρει η Θετική Φωνή, οι δράστες πήραν από την πρόσοψη του κτιρίου τη σημαία με το ουράνιο τόξο, που συμβολίζει των αγώνα για τα δικαιώματα της ΛΟΑΚΤΙ κοινότητας. Στον χώρο προκλήθηκαν ζημιές και από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν θύματα, καθώς οι εθελοντές της δομής είχαν αποχωρήσει μόλις μιάμιση ώρα πριν από την επίθεση.
«Τέτοιες ενέργειες μας πεισμώνουν. Δεν είμαστε απλά “υπηρεσίες εξέτασης”. Aγκαλιάζουμε τον κάθε άνθρωπο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία. Δεν υποκύπτουμε», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Θετικής Φωνής Γιώργος Τσιακαλάκης.
Πώς έγινε
«Το κτίριο που στεγάζει τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint στο κέντρο της Αθήνας, έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης με προφανή ομοφοβικά κίνητρα, τα ξημερώματα της Δευτέρας 11 Μαρτίου. Η φωτιά ξέσπασε στον πρώτο όροφο της δομής που βρίσκεται στο Μοναστηράκι και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές. Ωστόσο, η έγκαιρη παρέμβαση της πυροσβεστικής εμπόδισε την εξάπλωσή της στους επάνω ορόφους, καθώς και στα διπλανά κτίρια σε μία εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή. Ευτύχημα αποτελεί το γεγονός πως στη δομή δε βρίσκονταν άνθρωποι, η ζωή των οποίων θα μπορούσε να κινδυνεύσει. Οι εθελοντές και οι εθελόντριες της Θετικής Φωνής είχαν αποχωρήσει από το κτίριο στις 12:30 το βράδυ για να υλοποιήσουν εξωτερική δράση του συλλόγου, ενώ η επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου μιάμιση ώρα μετά.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, οι δράστες εισέβαλαν στο χώρο από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και προκάλεσαν την πυρκαγιά ρίχνοντας βενζίνη. Απέσπασαν δε από την πρόσοψη του κτιρίου τη σημαία με το ουράνιο τόξο που συμβολίζει τον αγώνα των κινημάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για την προάσπιση των δικαιωμάτων της, αποκαλύπτοντας τα ομοφοβικά χαρακτηριστικά της επίθεσης.
Τα Checkpoint ως μία πρωτοβουλία της Θετικής Φωνής και του ιδρύματος AHF Europe, έχουν διενεργήσει πάνω από 100.000 δωρεάν εξετάσεις και διαγιγνώσκουν κάθε χρόνο περίπου το 30% των νέων περιστατικών HIV στην Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των ευάλωτων ομάδων σε αυτή την προσπάθεια και η διεθνής αναγνώριση της επιτυχίας της, οφείλεται στο γεγονός ότι ιεραρχεί εξίσου υψηλά με την αξία της υγείας, την αξιοπρέπεια, την ισονομία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όχι στις προκαταλήψεις
Μέσα από τη λειτουργία των Checkpoint, πρωτοστατούμε στην εξάλειψη των διακρίσεων, των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που ωθούν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες στο περιθώριο και απειλούν την κοινωνική συνοχή. Με τον τρόπο αυτό, υπηρετούμε την υγεία θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, ανεξάρτητα από την έκφραση, την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου, τη φυλή, την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την κοινωνική θέση, τη θρησκεία και την οικονομική κατάστασή του.
Οι δράστες της επίθεσης δεν προσπάθησαν απλά να κάψουν ένα κτίριο. Με τα εμπρηστικά υλικά του εκφοβισμού και της βίας, επιχείρησαν να φιμώσουν μία δυνατή φωνή προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να πνίξουν τις ανθρωπιστικές αξίες και τα ιδεώδη που πρεσβεύουμε.
Η απάντησή μας είναι διαχρονικά ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται να αφήσουμε το φόβο να θρέψει το τέρας. Η σημαία του ουράνιου τόξου θα κυματίζει και πάλι από σήμερα στη δομή μας, ως μία έμπρακτη πολιτική δήλωση ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υποκύπτουν σε κανένα φασιστικό εκβιασμό. Το Checkpoint δε θα διακόψει ούτε για μία στιγμή τη λειτουργία του. Οι λήπτες των υπηρεσιών μας θα γίνονται προσωρινά δεκτοί στην κινητή μονάδα που έχει σταθμεύσει έξω από το κτίριο.
Παράλληλα, τα Checkpoint καλούν όλους του κοινωνικούς εταίρους, δημόσιους φορείς, ιδρύματα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρήσεις και κάθε πολίτη να υψώσουν τη σημαία του ουράνιου τόξου στα κτίριά τους, ως μία συμβολική απάντηση ενάντια σε τέτοιου είδους κινήσεις εκφοβισμού.
Ο φασισμός είναι το σκοτάδι το οποίο θα πνιγεί στο φως των αξιών μας. Σιγά μη φοβηθούμε!»
Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που το κίνητρο της ομοφοβίας οπλίζει στόματα και χέρια ασχέτων, βίαιων, ανόητων, αρρωστημένων μυαλών.
Μόλις φέτος το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του Thessaloniki Pride άγνωστοι επιτέθηκαν σε δύο άνδρες και τους πέταξαν στη θάλασσα, επειδή κρατούσαν σημαία του Pride με το ουράνιο τόξο. Δηλαδή επί της οδού Νίκης, έξω από τον Λευκό Πύργο, στη Θεσσαλονίκη, κάποιοι αισθάνθηκαν άνετα να πετάξουν στην θάλασσα δύο συμπολίτες τους, επειδή δεν τους άρεσε το σύμβολο των αγώνων της ΛΟΑΚΤΙ κοινότητας, εν έτει 2018.
Άλλη μία περίπτωση είναι αυτή του 19χρονου Ηλία Γκιώνη, του νεαρού που έγινε γνωστός μέσω βίντεο που ανέβασε στο you tube. Στο απόσπασμα που πόσταρε ο κ. Γκιώνης έλεγε, μεταξύ άλλων, ότι οι γονείς των συμμαθητών του στο σχολείο που πήγαινε για να παρακολουθήσει την 3η Λυκείου, δεν επιθυμούσαν τα παιδιά τους να έρθουν σε επαφή μαζί του, «για να μην τα βιάσει». Ο Ηλίας Γκιώνης είχε δηλώσει, εντός της σχολικής κοινότητας, ότι είναι ομοφυλόφιλος.
Τον Οκτώβριο του 2018, βγαίνοντας από μαγαζί που διασκέδαζε με την παρέα του, δέχτηκε επίθεση από τρεις αγνώστους με βρισιές και χτυπήματα. Για ακόμα μια φορά τρεις άνθρωποι όρμηξαν σε άλλον πολίτη με ακτιβιστική δράση, επί της οδού Ερμού, του πιο εμπορικού και θορυβώδους σημείου συνάντησης της πρωτεύουσας.
Η ομοφοβία στη χώρα μας, ωστόσο, έχει βαθύτερες και παλαιότερες ρίζες, τόσο δυνατές, που φαντάζουν να απλώνονται και να «μεταδίδουν» σαν σκοτεινό ένστικτο τις οπισθοδρομικές ιδέες στις νεότερες γενιές. Σαν να μη μπορούμε να ξεφύγουμε, παρά την όποια πρόοδο που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, κυρίως όσον αφορά τα δικαιώματα με την υπερψήφιση της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια και της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.
Ακόμα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο νομοσχεδίων γίναμε μάρτυρες ομοφοβικών ξεσπασμάτων σε live αναμετάδοση κατευθείαν από τη βουλή των Ελλήνων. Καμαρώσαμε κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και υπουργούς να λένε ότι οι γκέι είναι «σεξουαλικά παρεκτρεπόμενοι», ακούσαμε επίσημα χείλη να κάνουν συγκρίσεις με παιδόφιλους και κτηνοβάτες, είδαμε στα δελτία ειδήσεων να παίζουν σε λούπα απορίες όπως αν «μπορεί ένας τρανσέξουαλ να είναι παιδαγωγός ή ένας γκέι να είναι μπέιμπι σίτερ».
Ομοφοβία στην πιο σκοτεινή μορφή, αυτή του μίσους μπορεί να βρει κανείς ακόμα και στο σημείο, όπου οι πιστοί πηγαίνουν για να μάθουν, να αναζητήσουν την αγάπη: Στην εκκλησία της Ελλάδας, όπου οι κόλποι της κοσμούνται με διάφορους γλυκούς παππούληδες που παρελαύνουν συχνά σε παράθυρα μεγάλων ΜΜΕ κραδαίνοντας ομοφοβικά ξεσπάσματα και προτρέποντας το ποίμνιό τους «να τους φτύσει». Κι όποτε δεν τους βλέπουμε στην τηλεόραση, εκείνοι καταφέρνουν να ακούγονται χτυπώντας πένθιμα τις καμπάνες των ενοριών τους, κάθε φορά που γίνεται ένα βήμα μπροστά.
Σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Το 2012, που δημοσιεύτηκε το 2013 το 26% ΛΟΑΤ της Ε.Ε. που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι έχουν δεχθεί επίθεση ή απειλή κατά τα προηγούμενα πέντε έτη. Στην πλειοψηφία τους 59% δήλωσαν ότι η τελευταία επίθεση ή απειλή βίας συνέβη εν μέρει ή εξ ολοκλήρου επειδή θεωρήθηκαν ΛΟΑΤ.
Στα δικά μας, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα 102 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 120 θύματα, μέσα στο 2017. Η πλειοψηφία των επιθέσεων (47 από τις 102) ήταν κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.
Γι’ αυτούς και άλλους λόγους έχει νόημα να προστατεύεται από την πολιτεία, την κοινωνία, τον καθένα μας ξεχωριστά η σημαία με το ουράνιο τόξο. Γιατί συμβολίζει έναν αγώνα συνεχόμενο. Δεν είναι μόνο η φρικτή για τον άνθρωπο αίσθηση ότι ασφυκτιά μέσα στις απολυτότητες, όπως ο Γκιούλιβερ δεμένος με μικροσκοπικές δυνατές κλωστές στην χώρα των Λιλιπούτειων.
Είναι ένας αγώνας για ίσα δικαιώματα σε μία δυτική κοινωνία τον 21ο αιώνα, είναι η δικαίωση όλων των ανθρώπων που υπέφεραν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είναι να κυκλοφορεί κανείς αγκαλιά με τον σύντροφό του στην πόλη. Η σημαία με το ουράνιο τόξο είναι ελευθερία.
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Επί 8 ώρες κατέθετε η μητέρα της – «Την θεωρώ υπεύθυνη για τους θανάτους των παιδιών»
- Λίβανος: Τουλάχιστον 50 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα, ισχυρίζονται πως στόχευσαν ηγέτη της Χεζμπολάχ
- LIVE: Θέλτα – Μπαρτσελόνα
- Πόσο θα κοστίσει στη Goldman Sachs η πτώση της Northvolt
- Super League: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Βόλου και την ισοπαλία στη Λαμία (pic)
- Τροχαίο: Η στιγμή που φορτηγάκι παρασύρει μοτοσικλετιστή και τον εγκαταλείπει στο δρόμο – Σοκαριστικό βίντεο