Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
DW: Γερμανοί αναζητούν παρένθετες μητέρες στην Ελλάδα

DW: Γερμανοί αναζητούν παρένθετες μητέρες στην Ελλάδα

Η δυνατότητα της παρένθετης μητρότητας που προσφέρει η ελληνική νομοθεσία προκαλεί το ενδιαφέρον ζευγαριών Γερμανών.

Στο Βερολίνο διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο έκθεση που απευθυνόταν σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα να αποκτήσουν παιδιά. Οι 50 περίπου εκθέτες είχαν έρθει από τις ΗΠΑ και από ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για Τράπεζες Σπέρματος, γραφεία μεσολάβησης για την υιοθέτηση παιδιών, κλινικές για εξωσωματική γονιμοποίηση ή ακόμη για την παρένθετη μητρότητα. Σύμφωνα με τη συνεργάτιδα της έκθεσης Κριστίνε Σμιτ: «Για την έκθεση στο Βερολίνο είχαν δηλωθεί γύρω στα 2.500 άτομα. Η έκθεση τούς προσφέρει την ευκαιρία να έρθουν άμεσα σε επαφή με κλινικές, γραφεία και οργανώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ταξιδέψουν προκειμένου να συναντήσουν τους ειδικούς. Εδώ τους βρίσκεις όλους συγκεντρωμένους.»

Στην έκθεση συμμετείχε και ο Γιάννης Ζερβομανωλάκης που εκπροσωπούσε τη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ στην Αθήνα. Ο γυναικολόγος παρουσίασε στο Βερολίνο τις δυνατότητες που προσφέρει η  κλινική του στον τομέα της παρένθετης μητρότητας. Όπως δηλώνει ο κ. Ζερβομανωλάκης στην Deutsche Welle: «στη δική μας κλινική γεννιούνται 10 με 15 παιδιά το χρόνο μέσω της διαδικασίας της παρένθετης μητρότητας».

Μεγάλο ενδιαφέρον από τον γερμανόφωνο χώρο

Ο γυναικολόγος Γ. Ζερβομανωλάκης παρουσίασε στο Βερολίνο τις ευκαιρίες που προσφέρονται στην Ελλλάδα με την παρένθετη μητρότητα.

Ο ίδιος ασχολείται με αυτό το θέμα εδώ κα επτά χρόνια. Πριν επιστρέψει το 2009 στην Ελλάδα είχε εργαστεί έξι χρόνια στη Γερμανία και τρία χρόνια στην Αυστρία. Οι επαφές που διατηρεί με τους συναδέλφους του στο γερμανόφωνο χώρο, η παρουσίαση στο διαδίκτυο αλλά και οι εμφανίσεις του σε τηλεοπτικά κανάλια οδήγησαν στην αύξηση του ενδιαφέροντος για το ελληνικό μαιευτήριο.

Ο λόγος είναι ότι στην Ελλάδα επιτρέπονται θεραπείες όπως η δωρεά ωαρίων, η προεμφυτευτική διάγνωση αλλά και η παρένθετη μητρότητα που απαγορεύονται στη Γερμανία και την Αυστρία. Σύμφωνα με τον κ. Ζερβομανωλάκη η ιστοσελίδα της κλινικής του που ενημερώνει για τη δυνατότητα της παρένθετης μητρότητας σημείωσε μέχρι στιγμής γύρω στις 15.000 επισκέψεις από τη Γερμανία και 3.000 από την Αυστρία. Ο ίδιος δέχτηκε πάνω από 300 email τα τελευταία δύο χρόνια και τον έχουν επισκεφθεί πάνω από 100 ζευγάρια Γερμανών και Αυστριακών.

Μετά την πρώτη επικοινωνία, συνήθως μέσω email, ακολουθεί η πρώτη επίσκεψη των ενδιαφερόμενων στην Αθήνα. Πολύ σύντομα γίνεται η επαφή των μελλοντικών γονέων με την υποψήφια παρένθετη μητέρα. Σε ό,τι αφορά την προέλευση αυτών των γυναικών ο κ. Ζερβομανωλάκης τονίζει ότι: «είναι κατά 90% ελληνικής υπηκοότητας ή είναι ξένες οι οποίες έχουν όμως μόνιμη παραμονή στην Ελλάδα με Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και όλα τα σχετικά».

Παρανομούν τα ζευγάρια από τη Γερμανία;

Το βασικότερο στοιχείο της όλης διαδικασίας για ζευγάρια από τη Γερμανία και την Αυστρία είναι ότι η εγκυμοσύνη της παρένθετης μητέρας ξεκινά μετά από την εκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης. Όπως εξηγεί η Βίκυ Αθανάσογλου, νομική σύμβουλος του ινστιτούτου του κ. Ζερβομανωλάκη, «βάσει της απόφασης που εκδίδει το ελληνικό δικαστήριο, στο πιστοποιητικό γέννησης που θα εκδοθεί για το παιδί αναφέρονται μόνο τα ονόματα των γονέων». Κατ’ αυτό τον τρόπο αποφεύγεται μετά τον τοκετό η διαδικασία υιοθέτησης.

Δεδομένου ότι στη Γερμανία απαγορεύεται η παρένθετη μητρότητα, πόσο πιθανό είναι ένα ζευγάρι Γερμανών που απέκτησε  παιδί στην Ελλάδα μέσω παρένθετης μητέρας, να αντιμετωπίσει δικαστικές κυρώσεις; Μέχρι στιγμής δεν έφτασε καμία τέτοια περίπτωση σε γερμανικό δικαστήριο, εξηγεί η Βίκυ Αθανάσογλου, δικηγόρος που δραστηριοποιείται τόσο στην Αθήνα όσο και στο Ντίσελντορφ. Έπειτα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία απόφαση δικαστηρίου ενός κράτους-μέλους είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ηθικοί ενδοιασμοί;

Από την παραμονή του στη Γερμανία και την Αυστρία ο Γιάννης Ζερβομανωλάκης γνωρίζει καλά τους ηθικούς ενδοιασμούς σε αυτές τις χώρες σε θέματα που αφορούν εναλλακτικούς τρόπους απόκτησης παιδιών. Ο Έλληνας γυναικολόγος επισημαίνει όμως ότι: «Η κοινωνία αλλάζει συνεχώς. Μιλάμε για μητέρες που είναι ανύπαντρες, μιλάμε για ομοφυλόφιλα ζευγάρια που θέλουν κάποια στιγμή να αποκτήσουν παιδί. Για αυτό πιστεύω ότι αργά η γρήγορα το νομοθετικό πλαίσιο στη Γερμανία θα αλλάξει. Κυρίως επειδή η ανάγκη του κόσμου για αυτού του είδους τη θεραπεία είναι πράγματι πολύ μεγάλη».

Ευέλικτη νομοθεσία

Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία απαγορεύεται από τον νόμο η παρένθετη μητρότητα. Παρόμοια νομοθεσία υπάρχει και στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ σε πολλές άλλες χώρες η παρένθετη νομοθεσία έχει αυστηρούς περιορισμούς. Η νομοθεσία στην Ελλάδα για την παρένθετη μητρότητα είναι από τις πιο προοδευτικές στην Ευρώπη.

Ο νόμος για την παρένθετη μητρότητα στη χώρα μας θεσπίστηκε το 2002. Είναι απαραίτητο το ενδιαφερόμενο ζευγάρι να καταφύγει στο πρωτοδικείο με το αίτημα να κυοφορήσει μια άλλη γυναίκα το γενετικό υλικό τους. Τη διαδικασία αυτή επιτρέπεται να ακολουθήσουν ετεροφυλόφυλα ζευγάρια και ανύπανδρες γυναίκες κάτω των 50 ετών. Από το 2014 και μετά, επιτράπηκε και σε ξένους πολίτες να αναζητούν παρένθετη μητέρα στην Ελλάδα.

Πρόσφατα μάλιστα, δικαστήριο επέτρεψε σε ζευγάρι, όπου η σύζυγος είναι άνω των 50 ετών, να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης γυναίκας. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης, ίσως στο μέλλον ανοιχτεί και η δίοδος για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά στη χώρα μας.

Η όλη διαδικασία είναι ιδιαίτερα οικονομική, καθώς κοστίζει από 40.000 μέχρι 65.000 ευρώ, ενώ στις ΗΠΑ και τον Καναδά, για παράδειγμα, το ποσό αυτό είναι τουλάχιστον διπλάσια.

Ελλάδα και Κύπρος δημοφιλείς προορισμοί και για καθορισμό του φύλου του μωρού

Οι κλινικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη είναι δημοφιλείς και για θεραπείες γονιμότητας, αλλά και για τον καθορισμό του φύλου του μωρού. Η Daily Mail φιλοξένησε το φθινόπωρο άρθρο για μία κλινική στην Αμμόχωστο όπου καταφεύγουν πολλά ζευγάρια από τη Βρετανία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο νόμος απαγορεύει τον προκαθορισμό του φύλου του μωρού μέσω επεμβάσεων και έτσι όσοι θέλουν να αποκτήσουν παιδί συγκεκριμένου φύλου καταφεύγουν στην Ελλάδα ή στην Κύπρο.

Must in

Η χειραψία του Κριστιάνο Ρονάλντο με τον Βαγγέλη Μαρινάκη (vid)

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ χαιρέτησε τον ηγέτη του Ολυμπιακού, όταν σηκώθηκε να παραλάβει το βραβείο για τον καλύτερο παίκτη στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο