Μπαμπινιώτης: Βουλγαροσερβική η γλώσσα των Σκοπιανών
Θέση για τα περί αναγνώρισης «μακεδονικής γλώσσας» από την Ελλάδα πήρε για μία ακόμη φορά ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γεώργιος Μπαμπινιώτης
- Τι συμβαίνει στο αριστερό «ημισφαίριο» της πολιτικής ζωής;
- Νέο θρίλερ με την υγεία του Χαμενεΐ - Αναφορές ότι έχει πέσει σε κώμα
- «Θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα κόμμα χρήσιμο για την κοινωνία» - Πώς σχολιάζει ο Φάμελλος τις εξελίξεις στη ΝΔ
- Το Υπουργείο Εξωτερικών βάζει στόχο την «Ισότητα» – Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης
Θέση για τα περί αναγνώρισης «μακεδονικής γλώσσας» από την Ελλάδα πήρε για μία ακόμη φορά ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γεώργιος Μπαμπινιώτης σημειώνοντας ότι «η γλώσσα τους δεν έχει καμία σχέση με τα Ελληνικά για να λέγεται Μακεδονική».
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Μπαμπινιώτης υποστήριξε ότι «οι Σκοπιανοί κάποια στιγμή χρησιμοποίησαν το επιχείρημα σε εισαγωγικά ότι δήθεν η γλώσσα τους αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα το 1977 όταν έγινε μία διάσκεψη του ΟΗΕ επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή από το υπουργείο Πολιτισμού, όχι το υπουργείο Εξωτερικών, όχι με διπλωμάτες, όχι με θέματα αναγνώριση γλωσσών, με μοναδικό θέμα ‘Η δήλωση με λατινικούς χαρακτήρες των γεωγραφικών ονομάτων’». Συγκεντρωθήκαμε – όπως είπε – «εμπειρογνώμονες και είπαμε πως από τα Κινέζικα, πως από τα Ινδικά, πως από τα Ρώσικα, πως από τα Εβραϊκά, πως από τα ελληνικά γράφουμε με Ελληνικούς χαρακτήρες τα γεωγραφικά ονόματα. Αυτό ήταν το αντικείμενο. Τότε ήρθε η Γιουγκοσλαβία με τη Γιουγκοσλαβική γλώσσα και κανένα τέτοιο θέμα δεν ετέθη αναγνώρισης γλώσσας».
Όσο υπήρχε Γιουγκοσλαβία, πρόσθεσε, δεν ετίθετο τέτοιο θέμα και επίσης δεν ετέθη ποτέ θέμα αναγνώρισης από την Ελλάδα της γλώσσας τους ως μακεδονικής. «Αφού δεν υπάρχει τέτοιο θέμα πως είναι δυνατόν να μιλάμε για αναγνώριση», σημείωσε.
Αναφερόμενος στη γλώσσα που μιλούν οι γείτονες τόνισε πως το 2019 αναγνωρίστηκε τι γλώσσα είναι αυτή και εξήγησε: «Αυτή η γλώσσα είναι βουλγαρικής καταγωγής εκσερβισμένη την εποχή του Τίτο. Άρα πως θα την πούμε; Βουλγαροσερβική. Ανήκει στις σλαβικές γλώσσες».
Επανερχόμενος στο θέμα της γλώσσας σημείωσε: «Η γλώσσα τους δεν έχει καμία σχέση με τα Ελληνικά για να λέγεται Μακεδονική. Σε μια υποχώρηση θα μπορούσαν να την πουν μακεδονοσλάβικη, σε καμία περίπτωση Μακεδονικα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις