Παπανδρέου: Ο ιστορικός μας αντίπαλος είναι η κάθε μορφής συντήρηση
Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε το μεσημέρι σε σύσκεψη στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ευχαριστώ, αλλά δεν»: Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
- Σκάνδαλο υποκλοπών, slapp αγωγές Δημητριάδη, ελευθερία του Τύπου και η σημασία της για τη δημοκρατία
«Ο ιστορικός μας αντίπαλος, είναι η συντήρηση. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα. Συντήρηση είναι η δεξιά, αλλά αλήθεια είναι και ότι, συντηρητική είναι και η πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Βιώνουμε, λοιπόν, αυτή την ιστορική αντίφαση, στην οποία απάντηση μπορούν να δώσουν μόνο οι προοδευτικές δυνάμεις», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας το μεσημέρι σε σύσκεψη στελεχών του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.
«Καλώ κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη, να συμμετάσχει και να δυναμώσει την προσπάθεια που κάνουμε με το Κίνημα Αλλαγής. Έτσι ώστε, να μπορέσουμε να επιβάλλουμε την αλλαγή πορείας» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα 10 χρόνια μετά την είσοδό της στην περίοδο των μνημονίων.
Λίγες μέρες μετά τον χαρακτηρισμό του Αλέξη Τσίπρα ως «συμπαθή» και «χαρισματικό» ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ επέκρινε έντονα των ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Πηδήσαμε με ευκολία, από το κράτος των νταβατζήδων, στο κράτος των μαφιόζων και των παρακρατικών, αντάμα με φασίστες και ακροδεξιούς, από τη μια και με θιασώτες της βίας ως μαμής της ιστορίας από την άλλη. Με μεγάλη ευκολία, βαφτίζονται μέλη μιας κατ’ όνομα βεβαίως, προοδευτικής συμμαχίας, ο κ. Παυλόπουλος, ο κ. Καμμένος, ο κ. Παπαγγελόπουλος. Και άλλες επιφανείς προοδευτικές προσωπικότητες».
Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι με μεγάλη ευκολία, χαρακτηρίζονται προοδευτικές, επιλογές που ως μιας χρήσης κινήσεις, αντί να αποσκοπούν σε μια καλύτερη επόμενη ημέρα, και επομένως με τη συμμετοχή των πολιτών, μετατρέπονται σε διλημματικού χαρακτήρα, αχρείαστα και επιβλαβή διλήμματα, που χωρίζουν τους πολίτες.
«Από πότε η δημοκρατία, η αριστερά, ο σοσιαλισμός, επαγγέλλονται το μίσος και τον διχασμό; Από πότε χωρίζουν αντί να ενώνουν; Πρόκειται για μια ιστορική αντίφαση: την ώρα που έχουμε περισσότερο ανάγκη από δημοκρατία, αριστερά και δημοκρατικό σοσιαλισμό, βιώνουμε τον ευτελισμό των εννοιών αυτών», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ως λύση πρότεινε την άποψη ότι απαιτείται «μια προοδευτική πρωτοπορία, αποφασισμένη να σπάσει αυγά. Να κινητοποιήσει εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν το νέο. Δημιουργικά. Όχι το χάος, της μιζέριας, του μίσους και του διχασμού. Για μια νέα ηγεμονία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Επανέλαβε την ανάγκη για μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη οι οποίες, όπως είπε, «μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από οριζόντιες πλατιές συμμαχίες με τις προοδευτικές δυνάμεις, εκ των πραγμάτων, να καλούνται να διαδραματίσουν ρόλο εμβρυουλκού, καταλύτη για την οικοδόμηση των αναγκαίων όρων και προϋποθέσεων, που θα μας οδηγήσουν στην υπέρβαση της σημερινής στασιμότητας – και της φθοράς, ως εκ τούτου, ώστε να οικοδομήσουμε μια νέα, σύγχρονη δημοκρατία, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του πελατειασμού. Να υπερβούν τον εαυτό τους, να κατανοήσουν τον ιστορικό τους ρόλο και να αποδείξουν στην πράξη ότι δεν είναι απλώς μέρος της λύσης του ελληνικού προβλήματος, αλλά κάτι πολύ περισσότερο, μια φωτισμένη πρωτοπορία, που επιτελεί μια εθνική αποστολή.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου επιδίωξη και συμβολή θα πρέπει να είναι:
1. Η ανάδειξη και κατανόηση του προβλήματος
2. Η διαμόρφωση ενός εθνικού προοδευτικού σχεδίου και μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου – Που θα είναι κτήμα του Ελληνικού λαού και μαζί, οπλοστάσιο για την επανάκτηση της αξιοπιστίας μας διεθνώς μέσα σε πνεύμα συνεννόησης μεταξύ πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων
3. Η επούλωση των πληγών που άφησαν στο σώμα της κοινωνίας οι επιπτώσεις από την ίδια την κρίση
4. Η σύγκλιση των δυνάμεων της προόδου, με όρους αλήθειας, επί τη βάση αρχών και αξιών, που να υπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες του λαού και της χώρας, και όχι τις τακτικές ανάγκες οποιουδήποτε
5. Η βιώσιμη μετάβαση στην επόμενη ελληνική δημοκρατία
Κάλεσε τα στελέχη και τους προοδευτικούς πολίτες να ενισχύσουν αυτή τη προσπάθεια για την «αναγκαία εθνική συνεννόηση και για τη Συμφωνία των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για μια μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα διαμορφώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο από την κρίση και την οικοδόμηση μιας βιώσιμης πορείας για τους Έλληνες και τη χώρα. Για την απαραίτητη προοδευτική αλλαγή».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις