«Τροπολογία Κουντουρά» : Κατατίθεται στη Βουλή η άρση ασυμβίβαστου για βουλευτή – υποψήφιο ευρωβουλευτή
Η τροπολογία θα ανοίξει τον δρόμο για τις υποψηφιότητες της Έλενας Κουντουρά και του Σπύρου Δανέλλη για την Ευρωβουλή, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση δεν θα χάσει την πλειοψηφία των 152 βουλευτών.
- Νέα καταγγελία για πλαστά χαρτονομίσματα - «Επέμεναν ότι στη δική τους τράπεζα αποκλείεται»
- Ο καιρός μέχρι την Κυριακή - Πότε έρχονται βροχές, καταιγίδες και «μπόλικα» χιόνια
- Κώστας Χαρδαβέλλας: Η σύζυγός του αποκαλύπτει ότι δεν έφυγε από τη ζωή από καρκίνο
- Νεκροί από σφαίρες οι γονείς και τρία παιδιά μέσα στο σπίτι τους, τραυματισμένο το τέταρτο
Έως το βράδυ απόψε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την άρση του ασυμβιβάστου εν ενεργεία βουλευτή με την ιδιότητα του υποψήφιου ευρωβουλευτή.
Η τροπολογία θα επιτρέψει στους εν ενεργεία βουλευτές να μην παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα ακόμα κι αν κατέλθουν ως υποψήφιοι στις προσεχείς ευρωεκλογές.
Πρακτικά για την κυβέρνηση, που φέρνει εσπευσμένα την τροπολογία αυτή στη Βουλή, αυτό σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να προσθέσει στη λίστα των υποψήφιων ευρωβουλευτών την Έλενα Κουντουρά και τον Σπύρο Δανέλλη και παράλληλα να μην χάσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 151 βουλευτών.
Κι αυτό γιατί με τα δεδομένα που ισχύουν μέχρι σήμερα, οι δύο βουλευτές θα έπρεπε να παραιτηθούν από την ιδιότητα του βουλευτή προκειμένου να κατέλθουν ως υποψήφιοι στις ευρωεκλογές και η έδρα της κ. Κουντουρά θα πήγαινε στους ΑΝΕΛ, ενώ εκείνη του κ. Δανέλλη στο Ποτάμι.
Διατηρείται, πάντως, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή: Ο βουλευτής, από τη στιγμή που θα εκλεγεί στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να αναλάβει ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν δεν παραιτηθεί προηγουμένως από τη βουλευτική του έδρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, «με το άρθρο 56 του Συντάγματος προβλέπεται ως προϋπόθεση για την ανακήρυξη συγκεκριμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων ως υποψηφίων βουλευτών, η προηγούμενη παραίτησή τους από το δημόσιο λειτούργημα ή τη δημόσια θέση τους, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η επιλογή τους ως υποψηφίων δεν επηρεάζει ή δεν δημιουργεί υπόνοιες επηρεασμού του λειτουργήματός τους. Το ίδιο κώλυμα υπάρχει και όσους θέτουν υποψηφιότητα ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ιδιότητα του βουλευτή, ωστόσο, διαφοροποιείται ουσιωδώς από εκείνη του δημοσίου λειτουργού ή του υπαλλήλου, καθώς η άσκηση των σχετικών καθηκόντων του δεν προϋποθέτει -προφανώς- πολιτική ουδετερότητα, αλλά, απεναντίας συνιστά καθ’ εαυτήν πολιτική πράξη.
»Ο βουλευτής έχει εκ των πραγμάτων πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα και δεν έχει υποχρέωση ουδετερότητας. Άρα, η παραίτηση του βουλευτή από το αξίωμα στο οποίο εξελέγη με τη λαϊκή ψήφο, διαφοροποιείται αντίστοιχα από την παραίτηση του δημόσιου λειτουργού ή υπαλλήλου από τη θέση ή το λειτούργημά του. Για τους ίδιους λόγους άλλωστε έχει καταργηθεί το αντίστοιχο κώλυμα, ως προς τους βουλευτές, για τις αυτοδιοικητικές (δημοτικές και περιφερειακές) εκλογές. Άλλωστε και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν θεσπίζεται αντίστοιχο κώλυμα μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή», σημειώνουν οι κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών.
Οι πληροφορίες πάντως θέλουν η τροπολογία να θέτει καταληκτική προθεσμία παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα όσων εκλεγούν στην Ευρωβουλή στα μέσα Ιουνίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις