«Chicken game» κυβέρνησης – τρόικας: Οι δανειστές σήκωσαν το γάντι του Μαξίμου για την πρώτη κατοικία
«Ένα θέμα είναι τι θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, αλλά ένα άλλο είναι τι τελικά θα νομοθετηθεί«, ανέφεραν χαρακτηριστικά ευρωπαϊκές πηγές που τόνιζαν ότι τον τελευταίο λόγο πρέπει να τον έχει η ΕΚΤ
- Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον άνθρωπο στις μεταφράσεις;
- Μέγκαν Μαρκλ: Η συνέντευξη του 2017 που έδειχνε ότι θα πάει κόντρα στο παλάτι - αλλά κανείς δεν κατάλαβε
- Γαλλία και Γερμανία απειλούνται από ύφεση και ακυβερνησία
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προτρέπει σε βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο, λέει το KCNA
Απρόβλεπτες διαστάσεις μπορεί να πάρει η υπόθεση της σύγκρουσης της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη. Τo non paper του Μαξίμου το οποίο ουσιαστικά προειδοποιούσε τους δανειστές ότι θα νομοθετήσει μονομερώς η κυβέρνηση και θα καταθέσει το νόμο την Παρασκευή, άναψε φωτιές, και δεν άργησε να έρθει και η απάντηση.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, ο «εκβιασμός» της κυβέρνησης δεν περνά καθώς ζητούν ξεκάθαρες λύσεις στις οποίες θα συμφωνεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Ένα θέμα είναι τι θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, αλλά ένα άλλο είναι τι τελικά θα νομοθετηθεί«, ανέφεραν χαρακτηριστικά ευρωπαϊκές πηγές, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ.
Αν και οι ίδιες πηγές επισήμαιναν πως η τελική απόφαση για την πρώτη κατοικία είναι πολιτική και ανήκει στην κυβέρνηση, τόνιζαν αφενός πως «εκτός από τη συμφωνία των τραπεζών χρειάζεται και η έγκριση της ΕΚΤ που εποπτεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» και αφετέρου πως «η απόφαση ανήκει στην Ελλάδα, η οποία είναι πλέον εκτός προγράμματος ωστόσο έχει αναλάβει δεσμεύσεις, στις οποίες δεν πρέπει η όποια απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να έχει αρνητικό αντίκτυπο και να υπάρξουν παρεκκλίσεις«. Σημείωναν δε πως εκτός από την ΕΚΤ έχει λόγο για την πρώτη κατοικία ακόμη και η ευρωπαϊκή αρχή DGcom προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την κρατική επιχορήγηση που θα αποφασίσουν οι πολιτικοί.
Οι Βρυξέλλες πρόσθεταν πάντως πως η πρόθεση στο τελευταίο Eurogroup ήταν και συνεχίζει να είναι υπέρ τού να προχωρήσουμε όσο γίνεται συντομότερα προς μία συμφωνία για την πρώτη κατοικία και την προστασία της, στο πλαίσιο της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με δεδομένη αυτή την πρόθεση, προσθέτουν, είναι πιθανόν στο επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου να υπάρξει τελικώς συμφωνία.
Συνεχείς επαφές
Σημείωναν δε πως υπάρχουν καθημερινές επαφές σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινός τόπος, προσθέτουν οι ίδιες πηγές με αφορμή τις προθέσεις της κυβέρνησης να νομοθετήσει εντός της εβδομάδας για το θέμα.
Οι μεγαλύτερες δυσκολίες για την πρώτη κατοικία χαρακτηρίζονται -από τις ίδιες πηγές- τεχνοοικονομικού χαρακτήρα, καθώς το σύστημα θα διαθέτει πλατφόρμα IT στην οποία θα περιέχονται οι όροι και τα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων. Αυτό που επισημαίνεται ιδιαιτέρως είναι ότι η νέα νομοθεσία για την πρώτη κατοικία δεν πρέπει να επαναλαμβάνει τα προβλήματα του νόμου «Κατσέλη». Το οικονομικό μέρος θεωρείται ευκολότερο να επιλυθεί , έναντι του τεχνικού που είναι πολύ πολύπλοκο, αλλά στην περίπτωση που υπάρξουν θετικές προτάσεις μπορεί να προχωρήσει σύντομα καλά.
Επίσης, οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές διαχωρίζουν τα αμιγώς στεγαστικά δάνεια από τα επιχειρηματικά και τίθενται ερωτήματα ως προς το εύρος των περιουσιακών στοιχείων που θα συμπεριληφθούν για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων, δεδομένου ότι δεν πρέπει να σταλούν αρνητικά μηνύματα στους συνεπείς δανειολήπτες.
Το επόμενο 48ωρο αναμένεται να είναι κρίσιμο καθώς οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση καταθέσει ένα σχέδιο την Παρασκευή στη Βουλή, αυτό δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί και το ίδιο. Το τελευταίο λόγο φαίνεται να έχει η ΕΚΤ η οποία φοβάται ότι θα πληγούν καίρια οι τράπεζες σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.
Και είναι φανερό ότι παίζεται ένα chicken game από την περίφημη «θεωρία των παιγνίων. Το «παιχνίδι του δειλού» δηλαδή το οποίο σημαίνει ότι κάποιος στο τέλος θα κάνει πίσω για να μην υπάρξει σύγκρουση. Αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θέλει να πετύχει μια φιλολαϊκή συμφωνία προκειμένου να ενισχύσει το καταρρακωμένο προφίλ της. Ενα προεκλογικό «δώρο» για τις δύσκολες εβδομάδες που έρχονται.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις