Δημοσκόπηση: Κόλαφος για Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ, προβληματισμός για ΝΔ και Μητσοτάκη – Τι λένε οι πολίτες για τα κόμματα
Τη βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος και την έλλειψη εμπιστοσύνης στα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα, αναδεικνύει μια ακόμη δημοσκόπηση.
Η έρευνα που έγινε από την Metron Analysis, για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής», πέραν της διαφοράς των δύο πρώτων κομμάτων στην οποία επικεντρώνονται οι περισσότεροι, έχει και ορισμένα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα.
Ευρήματα τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη Νέα Δημοκρατία η οποία εμφανίζεται, τουλάχιστον δημοσκοπικά, να είναι η επόμενη κυβέρνηση.
Κατ’ αρχάς το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η άποψη των πολιτών για τους πολιτικούς αρχηγούς των δύο πρώτων κομμάτων, αυτών δηλαδή που διεκδικούν την εξουσία.
Στην αξιολόγηση του πρωθυπουργοί, το 70%, δηλαδή 7 στους 10 πολίτες έχουν αρνητική γνώμη και μόνο το 23% τον αντιμετωπίζει θετικά. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας ως προς τη δημοφιλία βρίσκεται στην τρίτη θέση με τις αρνητικές γνώμες να είναι στο 69% και τις θετικές μόλις στο 29%. Είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τον… Γιάνη Βαρουφάκη, τον Βασίλη Λεβέντη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα που έχουν ποσοστό 28% στις θετικές γνώμες.
Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι ο πρωθυπουργός, το άλλοτε ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, έχει χάσει τη λάμψη του. Και μπορεί να είναι αυτός που θα βγει μπροστά στη μάχη των εκλογών, μπορεί να έχει το πολιτικό ταλέντο να ηγηθεί του κόμματος, όμως, δεν δείχνει ικανός την παρούσα χρονική στιγμή να ανατρέψει τις αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίξεις.
Ειδικά από τη στιγμή όπου η αξιολόγηση της κυβέρνησης έχει 72% αρνητικές γνώμες και μόλις 20% θετικές. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μαζί με την κυβέρνηση βουλιάζει και ο Αλέξης Τσίπρας καθώς οι πολίτες δεν τον εμπιστεύονται.
Ο πρωθυπουργός πληρώνει προφανώς τα λάθη του 2015, τη διάψευση των προσδοκιών, τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοικοκυριά. Αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις με το Μακεδονικό, το οποίο χρεώνουν εξ’ ολοκλήρου στον Αλέξη Τσίπρα.
Πρόβλημα και στη ΝΔ
Το δεύτερο συμπέρασμα της έρευνας αφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Οι πολίτες στην αξιολόγηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας δίνουν 59% αρνητικές γνώμες και 34% θετικές. Και μπορεί να είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον πρωθυπουργό (προηγείται 11μονάδες στις θετικές γνώμες) όμως, δεν θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένος από την εικόνα αυτή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει φθαρεί από την εξουσία γιατί δεν έχει κυβερνήσει, επομένως θα έπρεπε να έχει υψηλότερα ποσοστά θετικών γνωμών.
Ως προς τη δημοφιλία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει 43% θετικές γνώμες και 54% αρνητικές και είναι στην πρώτη θέση με τη Φώφη Γεννηματά (63% αρνητικές γνώμες, 34% θετικές) στη δεύτερη. Ως προς την αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι πολίτες σε ποσοστό 62% δεν είναι ευχαριστημένοι και μόλις το 27% δίνει θετικές γνώμες. Ένα ποσοστό που δεν υπολείπεται των θετικών γνωμών της κυβέρνησης αλλά που είναι χαμηλό για ένα κόμμα που είναι στον προθάλαμο της εξουσίας.
Η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να μελετήσουν με προσοχή τα στοιχεία αυτά, γιατί το κόμμα δεν έχει το «ρεύμα» που θα περίμενε κανείς αν σκεφτεί κανείς ότι κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για καταστροφή της χώρας.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται και την αξιωματική αντιπολίτευση και ψηφίζουν στη λογική του «μη χείρον βέλτιστον».
Αλλωστε, το γεγονός ότι οι πολίτες επιλέγουν ως σημαντικότερα προβλήματα για τη χώρα την οικονομία, την ανεργία και τρίτο το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς, είναι φανερό ότι υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης από τους Ελληνες.
Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της έρευνας είναι και η ερώτηση που γίνεται για τη δημοφιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος παίρνει 49% αρνητικές ή μάλλον αρνητικές γνώμες και 47% θετικές ή μάλλον θετικές. Ο κόσμος δείχνει μοιρασμένος ως προς τη θητεία του κ. Παυλόπουλου κι αυτό δεν είναι καλό για τον ίδιο. Είθισται τα τελευταία χρόνια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να απολαμβάνει υψηλής δημοφιλίας, όχι όμως και ο κ. Παυλόπουλος ο οποίος πληρώνει τη στάση του αφενός στην αποδοχή των μνημονίων και αφετέρου στο Μακεδονικό.
Η οικονομία το μείζον θέμα
Το 42% των πολιτών λέει ότι η οικονομία είναι το μείζον πρόβλημα της χώρας αι το 17% η ανεργία. Πολύ μακριά με 9% το πολιτικό σύστημα, με 5% η εξωτερική πολιτική, με 4% η έλλειψη επενδύσεων.
Η απάντηση αυτή των πολιτών δημιουργεί την αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό με τα φιλολαϊκά μέτρα που προωθεί εδώ και μερικές εβδομάδες. Εκτιμά ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις 120 δόσεις, τις χιλιάδες προσλήψεις και τα διάφορα «δώρα» που μοιράζει Χριστούγεννα και Πάσχα, θα περιορίσει τις αρνητικές γνώμες του κόσμου.
Από την άλλη, θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι η χώρα βγήκε από την κρίση, δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση όταν τους λέει ότι τα μνημόνια τέλειωσαν και φοβούνται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Αλλωστε, το 41% λέει ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα και μόλις 19% ότι θα καλυτερέψουν.
- Πιτ Χέγκσεθ: Λατινικές φράσεις, ελληνικά γράμματα και όπλα – Τα τατουάζ του νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ
- Πούτιν σε Σολτς: Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη νέα εδαφική πραγματικότητα
- Βεζένκοφ για την αποχώρησή του για το NBA: «Το χρωστούσα στον εαυτό μου, έκλαιγα σε όλη τη διαδρομή» (vid)
- Γιάννης Μετζικώφ: 140 αδημοσίευτα έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη μόνο για το βλέμμα μας
- Ευφορία στην αγορά crypto λόγω Τραμπ – Ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση
- Ελλείψεις εργατικού δυναμικού: Η διαπραγματευτική δύναμη πίσω στους εργαζόμενους;