Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα χάσουν τη βουλευτική τους έδρα μετά τις εκλογές
Αντιμέτωποι με πολιτική εξαφάνιση βρίσκονται σχεδόν οι μισοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά ευρήματα για μεγάλη ήττα του κυβερνώντος κόμματος
Ακόμη και υπουργοί που σήμερα έχουν μεγάλη δύναμη αναμένεται να χάσουν το τρένο της Βουλής, όχι μόνο από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπου θα εκλεγούν πολλοί λιγότεροι, αλλά και από συγκεκριμένες περιφέρειες όπου το κυβερνών κόμμα δεν θα πιάσει μεγάλα ποσοστά.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το ρεπορτάζ που δημοσιεύουν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» για το ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την βουλευτική του έδρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μ. Λιαλιούτη, για κάποιους από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όλα ξεκινούν και τελειώνουν σε δύο λέξεις: «μονοεδρική περιφέρεια». Εκεί, το κυβερνών κόμμα μετρούσε πέντε νίκες στις επτά. Πλέον, ο Χρήστος Μπγιάλας (Γρεβενά), η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου (Κεφαλλονιά), ο Ηλίας Κωστοπαναγιώτου (Φωκίδα), αλλά και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής (Ζάκυνθος) φαίνεται πως δεν θα μπουν ξανά στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Εξαίρεση των συριζαϊκών μονοεδρικών αποτελεί ο Δημήτρης Σεβαστάκης (Σάμος). Ο Σεβαστάκης, μετά τις αλλαγές που επιμόνως προώθησε και πέτυχε στον Καλλικράτη, σπάζοντας σε δύο δήμους τη Σάμο, έτυχε υπερκομματικής αποδοχής και δεν αποκλείεται να είναι ο μοναδικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από μονοεδρική περιφέρεια που θα καταφέρει την επανεκλογή του.
Οι μεγαλύτερες απώλειες, ωστόσο, αναμένονται στις τετραεδρικές και πενταεδρικές περιφέρειες, όπου το μπόνους των 50 εδρών ευνοεί το πρώτο κόμμα. Ετσι, εκτός Βουλής αναμένεται να μείνουν εκείνοι που δεν ήταν πρώτοι στους σταυρούς στην περιφέρειά τους – ανά περιπτώσεις, ακόμα και αυτοί, εφόσον το κόμμα δεν περάσει το εκλογικό μέτρο.
Αν, πάντως, τα δημοσκοπικά ποσοστά επιβεβαιωθούν και με βάση τις επιδόσεις τους το 2015, εκτός αναμένεται να μείνουν βουλευτές όπως ο Ηλίας Καματερός (Δωδεκάνησα), η Αναστασία Γκαρά (Εβρος), ο Μάκης Μπαλαούρας (Ηλεία), αλλά και ο Γιώργος Ουρσουζίδης (Ημαθία).
Μαζί τους, η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη (Γιάννινα), ο Κωνσταντίνος Μορφίδης (Καβάλα), ο Θέμης Μουμουλίδης (Κοζάνη), ο Νίκος Μανιός (Κυκλάδες), η Παναγιώτα Κοζομπόλη και ο Πέτρος Κωνσταντινέας (Μεσσηνία), ο Χρήστος Σιμορέλης (Τρίκαλα), ο Δημήτρης Βέττας (Φθιώτιδα), αλλά και ένας εκ των Γιώργου Πάντζα και Πάνου Σκουρολιάκου που ως νυν βουλευτές Αττικής αναμένεται να πολιτευθούν στον – τετραεδρικό πλέον – νοτιοδυτικό τομέα της περιφέρειας.
Σκληρή μάχη με λίγες πιθανότητες αναμένεται να δώσουν και βουλευτές σε μεγαλύτερους νομούς, όπως η Κατερίνα Παπανάτσιου (Μαγνησία), ο ΥΦΕΞ Μάρκος Μπόλαρης (Α’ Θεσσαλονίκης), ο Κωνσταντίνος Δουζίνας και η Γεωργία Γεννιά (Α’ Πειραιά), αλλά και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος (Αιτωλοακαρνανία) – ο οποίος, παρότι ήρθε πρώτος, φαίνεται πως θα έχει έναν καινούριο αντίπαλο, τον νέο υφυπουργό Μεταφορών Θάνο Μωραΐτη.
Στα τετραεδρικά Χανιά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει τρεις έδρες. Στην αντιπολίτευση, θα πρέπει να συμβιβαστεί με μία. Γιώργος Σταθάκης ή Παύλος Πολάκης; Ο πρώτος συγκέντρωσε περισσότερους σταυρούς το 2015, γι’ αυτό ο δεύτερος ενδέχεται να μετακινηθεί στην οκταεδρική Β’ Πειραιά – και πάλι, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, οι τρεις έδρες του κόμματος θα μειωθούν σε μία ή δύο.
Κι ενώ δύσκολα η Νίνα Κασιμάτη και η Εύη Καρακώστα θα ξαναβρεθούν στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ο κομματικός Δημήτρης Βίτσας «μεταφέρθηκε» στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας, αποφεύγοντας μια μάχη με τον νυν αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Οι καραμπόλες δεν σταματούν εκεί.
Στη Μεσσηνία, το 2015, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης είχε έρθει τέταρτος και δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί. Εφόσον χάσει, οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή μειώνονται. Για να μην κονταροχτυπηθεί, λοιπόν, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, που είχε έρθει πρώτος, ο Χαρίτσης φέρεται να μετακομίζει στη Β΄ Αθήνας – λογικά στον νότιο τομέα, όπου ήδη τον μετρούν δημοσκοπικά.
Στην Αθήνα
Στην Α’ Αθηνών συγκεντρώνονται πολλοί εκ των μεγαλύτερων ονομάτων του κόμματος. Από τις τέσσερις έδρες που σήμερα κατέχει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιοριστεί σε δύο ή τρεις, θέτοντας (με βάση το αποτέλεσμα του 2015) εκτός τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη – σε κίνδυνο βρίσκεται ακόμη και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αν δεν μεταφερθεί στο Επικρατείας, καθώς στην Α’ Αθηνών αναμένεται επίσης η κάθοδος του Νάσου Ηλιόπουλου, εφόσον δεν εκλεγεί δήμαρχος της πρωτεύουσας.
Στη Β’ Αθηνών τα νερά είναι αχαρτογράφητα – καθώς το σπάσιμο της περιφέρειας δίνει περιθώρια επιβίωσης σε πολλούς εκ των 17 βουλευτών που εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα μοιάζουν δύσκολα για τον Γιώργο Κυρίτση, που (χωρίς να έχει κλειδώσει) όλα δείχνουν πως θα βρεθεί στον νότιο τομέα με τον Χαρίτση και τους Νίκο Παππά, Γιάννη Μπαλάφα, Νίκο Ξυδάκη και Θεανώ Φωτίου.
Στα δυτικά, θα κονταροχτυπηθούν ο Νίκος Τόσκας και η Χαρά Καφαντάρη, ενώ στα Βόρεια φαίνεται πως η Ελένη Αυλωνίτου θα έρθει αντιμέτωπη με μερικούς από τους βαρόνους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Χρήστος Σπίρτζης, πάντως, προνόησε για να έχει, «μετακομίζοντας» στη Βορειοανατολική Αττική.
- Αμαλιάδα: «Οι δικοί της με ρωτούσαν αν έκανε κακό στο παιδί», αποκαλύπτει η νονά του 2ου παιδιού της Ειρήνης
- Έρχεται η… Legoland του Minecraft
- Αμαλιάδα: Όταν η Ειρήνη Μουρτζούκου μιλούσε ως Πόπη – Ντοκουμέντο του «Τούνελ»
- Αμαλιάδα: «Μελάνιασε και τέζα…» – Τι έλεγε η Ειρήνη λίγο μετά τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη
- Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch
- Ανησχυχία για παιδί που βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών