Πρώτη κατοικία: Στις 100.000 το όριο για τα επιχειρηματικά δάνεια – Οπισθεν από κυβέρνηση
Μειώνεται στις 100.000 ευρώ το όριο ληξιπρόθεσμης οφειλής για τα επιχειρηματικά δάνεια, προκειμένου να εντάσσονται στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Για τα υπόλοιπα δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία το όριο οφειλής παραμένει στις 130.000 ευρώ
Σε νέες υποχωρήσεις προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις των δανειστών για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη προχωρά η κυβέρνηση με αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νόμο.
Ειδικότερα για τα επιχειρηματικά δάνεια το όριο ληξιπρόθεσμης οφειλής μπαίνει στις 100.000, προκειμένου να εντάσσονται στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, ενώ για τα υπόλοιπα δάνεια πρώτης κατοικίας παραμένει στις 130.000.
Παράλληλα προβλέπεται πως για την εμπορική αξία θα λαμβάνεται υπόψη αυτή που είναι στα βιβλία των τραπεζών, ενώ ο αιτών θα μπορεί να αποδείξει πως η εμπορική αξία δεν είναι αυτή που αναφέρεται στα βιβλία.
Προφανής στόχος να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς και να εγκριθεί η εκταμίευση της «μεταμνημονιακής δόσης» του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 5ης Απριλίου, με αξιωματούχο των Βρυξελλών να ξεκαθαρίζει ότι αν οι θεσμοί δεν βεβαιώσουν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία και εκπληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για εκταμίευση.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, έφερε νέα ρύθμιση με την οποία μειώνεται το όριο των επιχειρηματικών δανείων από 130.000 σε 100.000 ευρώ ευρώ ανά πιστωτή.
Το έκαναν από… ανάγκη
Ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε ότι η αλλαγή αυτή «δεν είναι από επιθυμία, αλλά από ανάγκη», υπονοώντας τις πιέσεις των δανειστών. Κάνουμε τις αλλαγές «για να πάρουμε το πράσινο φως, να προχωρήσουμε μπροστά, από ανάγκη και όχι κατά επιθυμία» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης με την νέα ρύθμιση, ο αιτών αν μπορεί να αποδείξει ότι η εμπορική αξία της κατοικίας του είναι διαφορετική από την εμπορική αξία που υπάρχει στα βιβλία των τραπεζών τότε θα ισχύει η αξία που δηλώνει ο αιτών.
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι η αλλαγή αυτή έρχεται μετά από απαίτηση της ΕΚΤ και του ευρωπαϊκού μηχανισμού SSM. Όπως εξήγησε ο υπουργός, κρίθηκε ότι η ρύθμιση στην αρχική μορφή της εμπεριείχε ρίσκο, σε περίπτωση δυσμενούς σεναρίου, να επιβαρύνει σημαντικά τις τράπεζες.
Όπως είπε ο υπουργός, έπρεπε να περιοριστεί η περίμετρος για τα επιχειρηματικά δάνεια «για να υπάρχει η σιγουριά» ότι δεν θα έχουμε μεγάλο ρίσκο σε δυσμενές σενάριο για περαιτέρω προβλέψεις των τραπεζών.
«Μετά από αυτή τη ρύθμιση» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών «παίρνουμε το πράσινο φως σε κάθε περίπτωση».
- Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch
- Ανησχυχία για παιδί που βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών
- Παρί Σεν Ζερμέν – Τουλούζ 3-0: Πέμπτη σερί νίκη για τους πρωταθλητές (vid)
- Επίκειται επέλαση της ρωσικής ελίτ των χάκερ – Σήμανε συναγερμό η Google
- Αυτά είναι τα μέλη της συμμορίας που ρήμαζε σπίτια στην Αττική με λεία 1,5 εκατ. ευρώ
- Μπάγερν Μονάχου – Άουγκσμπουργκ 3-0: Στο +8 με χατ-τρικ του Κέιν