Καμπανάκι Λαγκάρντ: Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει χάσει την ορμή της
Κώδωνα κινδύνου για τις προοπτικές της ανάπτυξης παγκοσμίως χτυπά η Κριστίν Λαγκάρντ για άλλη μια φορά, εκτιμώντας ότι τα διαλείμματα στις αυξήσεις των επιτοκίων θα βοηθήσουν να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Κώδωνα κινδύνου για τις προοπτικές της ανάπτυξης παγκοσμίως χτυπά η Κριστίν Λαγκάρντ για άλλη μια φορά.
Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα πως η παγκόσμια ανάπτυξη έχει χάσει την ορμή της εν μέσω εμπορικών εντάσεων και πιο σφιχτών οικονομικών καταστάσεων, αλλά τα διαλείμματα στις αυξήσεις των επιτοκίων θα βοηθήσουν να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Σε μια προκαταρκτική παρουσίαση εν όψει των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (12-14 Απριλίου), η Λαγκάρντ είπε πως η παγκόσμια οικονομία είναι «ανήσυχη» έπειτα από δύο χρόνια σταθερής ανάπτυξης, με τις προοπτικές να είναι «επισφαλείς» και τρωτές στο εμπόριο, στο Brexit και στα σοκ των χρηματαγορών.
«Τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ προέβλεψε παγκόσμια ανάπτυξη για το 2019 και το 2020 γύρω στο 3,5%, μικρότερη από το πρόσφατο παρελθόν, ικανοποιητική ωστόσο», είπε η Λαγκάρντ σε ομιλία στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον.
«Από τότε έχει χάσει ορμή, όπως θα δείτε από την επικαιροποιημένη πρόβλεψή μας την ερχόμενη εβδομάδα».
Η Λαγκάρντ είπε πως το ΔΝΤ δεν προβλέπει ύφεση στο κοντινό μέλλον και πως «το πιο υπομονετικό βήμα εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) θα δώσει περισσότερη ώθηση στη ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και προς το 2020.
Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ωστόσο ότι χρόνια υψηλού δημόσιου χρέους και χαμηλών επιτοκίων μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μια δεκαετία, έχουν αφήσει περιορισμένο χώρο σε πολλές χώρες προκειμένου να δράσουν όταν έρθει η επόμενη κρίση κι έτσι οι χώρες πρέπει να κάνουν πιο έξυπνη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής.
Αυτό σημαίνει μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη, στη βιωσιμότητα του χρέους και στους στόχους κοινωνικής πολιτικής και ενέργειες για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανισοτήτων με την οικοδόμηση ισχυρότερων δικτύων κοινωνικής ασφάλειας.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρθηκε σε νέα έρευνα του ΔΝΤ που δείχνει ότι τα αυξανόμενα εμπορικά εμπόδια πλήττουν τις επενδύσεις σε εργοστάσια, μηχανικό εξοπλισμό και προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Η Λαγκάρντ είπε ακόμη πως το ΔΝΤ αναθεώρησε την ανάλυσή του για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, υποδεικνύοντας πως αν το σύνολο του εμπορίου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου υπαχθεί σε δασμούς 25%, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ θα μειωθεί έως και 0,6% ενώ το ΑΕΠ της Κίνας έως και 1,5%.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα δασμούς έως 25%, αν οι δύο πλευρές δεν μπορέσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους στις διαπραγματεύσεις. Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε αναμένεται στην Ουάσινγκτον για έναν νέο γύρο συνομιλιών που ξεκινούν αύριο Τετάρτη.
«Κανείς δεν κερδίζει έναν εμπορικό πόλεμο», πρόσθεσε η Λαγκάρντ. «Είναι γι’ αυτό που πρέπει να εργαστούμε από κοινού προκειμένου να μειώσουμε τα εμπορικά εμπόδια και να εκσυγχρονίσουμε το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα», είπε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις