Guardian: Έκκληση ευαισθητοποίησης για τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη
Η βρετανική εφημερίδα καλεί τους τουρίστες του δημοφιλούς νησιού να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση των ιπποειδών, αποκαλύπτοντας μία νέα εκστρατεία του δήμου του νησιού σε συνδυασμό με ακτιβιστές και εταιρείες κρουαζιέρας.
- Το χαρτόσημο φεύγει… το ψηφιακό τέλος έρχεται
- «Δεν έχουμε πυρομαχικά, πρέπει να εστιάσουμε στο Ιράν και να απομονώσουμε τη Χαμάς» είπε ο Νετανιάχου
- Πολλά «σύννεφα» θολώνουν την εικόνα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Τι θα γίνει με το «Pfizergate»;
- ΣΥΡΙΖΑ: Η εκδίκηση της Ιστορίας για το αντισύριζα μέτωπο, τα απομνημονεύματα Μέρκελ
Μια νέα πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση των τουριστών σχετικά με τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, φέρνει στο φως ο Guardian.
«Βάλτε τον εαυτό σας στις όπλες τους» (put yourself in their hooves) αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, παραλλάσσοντας τη γνωστή φράση «βάλε τον εαυτό σου στα παπούτσια μου» (put yourself in my shoes). Αυτό είναι το μήνυμα που οι παραθεριστές καλούνται να αναλογιστούν, πριν καβαλήσουν ένα γαϊδούρι για να ανέβουν τα 600 και πλέον σκαλιά από το παλιό λιμάνι έως τα Φηρά.
Τα ιπποειδή της Σαντορίνης αναγκάζονται εδώ και αρκετά καλοκαίρια να μεταφέρουν τους τουρίστες και φαίνεται να ήρθε ο καιρός για να απαλλαγούν από αυτό το φορτίο, καθώς ακτιβιστές, σε συνεργασία με εταιρείες κρουαζιέρας, ανέλαβαν δράση. Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία οι επισκέπτες του νησιού θα μάθουν περισσότερα για την ταλαιπωρία που βιώνουν τα ζώα, όταν καλούνται να ανέβουν τα ιλιγγιώδη σκαλιά φορτωμένα με ανθρώπους.
«Η καμπάνια είναι έτοιμη να ξεκινήσει», δήλωσε στον Guardian ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, από τα Φηρά. «Εκπρόσωποι από τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας ήταν εδώ στο γραφείο μου την προηγούμενη εβδομάδα και υποσχέθηκαν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση [για το πρόβλημα], ενώ από την πλευρά μας θα μοιράσουμε φυλλάδια με πληροφορίες. Τα μουλάρια και τα γαϊδούρια είναι κομμάτι της παράδοσής μας. Οι νεότεροι ιδιοκτήτες, ειδικά, έχουν καταλάβει πως τα ζώα χρειάζονται φροντίδα».
Στη Σαντορίνη τα ιπποειδή χρησιμοποιούνται για την μεταφορά ανθρώπων από το λιμάνι του νησιού στον κυρίως οικισμό 400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο Guardian επισημαίνει πως το τελεφερίκ βοήθησε στο να μειωθεί το φορτίο, ωστόσο ο υπερτουρισμός αύξησε τη ζήτηση. Το καλοκαίρι, 17.000 τουρίστες την ημέρα αποβιβάζονται στο 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων νησί.
Tα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα γαϊδουράκια υποφέρουν από τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, πληγές και εξάντληση.
Το περασμένο καλοκαίρι, περισσότεροι από 108.000 άνθρωποι υπέγραψαν σχετικό ηλεκτρονικό υπόμνημα εκφράζοντας την λύπη τους για αυτό που περιγράφουν ως «άσκοπα και περιττά βασανιστήρια των ιπποειδών που χρησιμοποιούνται σκληρά για τη μεταφορά ανθρώπων που θέλουν την ‘πραγματική ελληνική εμπειρία’».
O Guardian σημειώνει πως οι εικόνες των υπερφορτωμένων ζώων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, καθώς και αναφορές για κακοποίηση και παραμέληση. Η κατακραυγή οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση στη θέσπιση νομοθεσίας που καθιστά παράνομη τη μεταφορά από ιπποειδή «φορτίου που υπερβαίνει τα 100 κιλά ή το ένα πέμπτο του σωματικού τους βάρους».
Οι ακτιβιστές επισημαίνουν πως οι επισκέπτες θα πρέπει να ενημερώνονται καλύτερα. Η Κάθριν Ράις, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του UK Donkey Sanctuary που βρίσκεται πίσω από την καμπάνια, ανέφερε πως το «Βάλτε τον εαυτό σας στις οπλές τους» καλεί τους παραθεριστές να σκεφτούν αν τα ιπποειδή αντιμετωπίζονται ανθρώπινα, έχουν αρκετή σκιά και νερό και αν μπορούν να μεταφέρουν το φορτίο. «Αν όχι, άλλες επιλογές, όπως το περπάτημα ή το τελεφερίκ, ίσως αποτελούν ένα περισσότερο υπεύθυνο τρόπο μεταφοράς», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι εταιρείες κρουαζιέρας συμφώνησαν να πάρουν μέρος στην εκστρατεία μετά από παράπονα επιβατών. Στη συνάντηση με τον δήμαρχο Σαντορίνης, συμφώνησαν να προβάλουν ένα ενημερωτικό βίντεο στα πλοία τους, όταν αυτά ταξιδεύουν προς το νησί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις