Τσίπρας στα Σκόπια – «Φιέστα» με επιχειρηματίες για να αμβλύνει τις αντιδράσεις για τις Πρέσπες
O πρωθυπουργός ο οποίος αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπάρχει πολιτικό κόστος από τη Συμφωνία των Πρεσπών θα επιχειρήσει με τη σημερινή του επίσκεψη στα Σκόπια, να καθησυχάσει τους πολίτες αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας για τα αποτελέσματα που ήδη παράγει η Συμφωνία
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
«Φιέστα» στα Σκόπια προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών στήνει την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μεταβαίνει στη γειτονική χώρα συνοδευόμενους από 10 υπουργούς και δεκάδες επιχειρηματίες.
Ο πρωθυπουργός ο οποίος αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπάρχει πολιτικό κόστος από τη Συμφωνία των Πρεσπών θα επιχειρήσει με τη σημερινή του επίσκεψη στα Σκόπια, να καθησυχάσει τους πολίτες αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας για τα αποτελέσματα που ήδη παράγει η Συμφωνία.
Ο Αλέξης Τσίπρας βλέποντας τη δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ – η οποία οφείλεται εν πολλοίς και στη Συμφωνία των Πρεσπών – καθώς και τις αντιδράσεις πολιτών κατά κυβερνητικών στελεχών, εντός και εκτός Ελλάδας αρχίζει να παραδέχεται έστω και όψιμα το πρόβλημα.
Ένα από τα «αγκάθια» άλλωστε που έρχεται ως συνέχεια της εφαρμογής της Συμφωνίας και απασχολεί έντονα την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας και ιδίως της Βόρειας Ελλάδς, είναι το θέμα της εμπορικής χρήσης των όρων «Μακεδονίας» και «Μακεδονικός».
Ο πρωθυπουργός στο ταξίδι στα Σκόπια θα έχει μαζί του 10 υπουργούς και και δεκάδες επιχειρηματίες σε μία προσπάθεια να πείσει ότι ανοίγονται επενδυτικές ευκαιρίες στη γειτονική χώρα. Ήδη από χθες, με συνέντευξη του στο ειδησιογραφικό πρακτορείο MIA ο κ. Τσίπρας αφού παραδέχθηκε ότι υπάρχει πολιτικό κόστος από τη Συμφωνία έστειλε μήνυμα στη γειτονική χώρα λέγοντας ότι θα δοκιμαστεί (σ.σ η Συμφωνία) σε κρίσιμους τομείς με τον χρόνο.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας.Συγκεκριμένα:
– Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών – το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας.
– Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου ‘Αμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
– Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
– Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.
– Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Μεταφορών.
– Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανόφτσε.
Οι ηγέτες των δύο χωρών αναμένεται να συζητήσουν και για τις περιφερειακές εξελίξεις και την συνανάπτυξη στην περιοχή ενώ στο επίκεντρο θα τεθούν και ενεργειακά ζητήματα. Κατά τα λοιπά, στις συζητήσεις που θα υπάρξουν από τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, θα συζητηθεί και ο ο ρόλος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τις σχέσεις της Ελλάδας με τους Βόρειους γείτονες, όπως και η διασύνδεση του λιμανιού του Πειραιά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από εκεί με τα Σκόπια.
Επιχειρηματικό φόρουμ
Τον έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύει και επιχειρηματική αποστολή με πάνω από 140 στελέχη και εκπροσώπους από 100 και πλέον μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, έως αργά χτες το απόγευμα. Αυτοί θα συμμετάσχουν στο επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιείται το απόγευμα και το οποίο θα χαιρετίσουν οι δύο πρωθυπουργοί. Ανάμεσα στις εταιρείες, περιλαμβάνονται επιχειρήσεις όπως μεταξύ άλλων, Mitilineos Group, Intracom, Motor Oil, Promitheus Gas, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ‘Ακτωρ, Apitivita, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΤΙΤΑΝ, Βιοχάλκο, Sidenor S.A, Alpha Digital, Alumil S.A., Malamatinas & Son S.A., Ohonos Snack S.A.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Ο Αλέξης Τσίπρας θα αφιχθεί στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων στις 9:30 (τοπική ώρα, -1). Στις 10:00 θα μεταβεί στο κτίριο της κυβέρνησης όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή επίσημης υποδοχής και στις 10:10 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Στις 10:55 πραγματοποιείται η Ολομέλεια Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και θα ακολουθήσει στις 12:00 η υπογραφή διμερών συμφωνιών. Στις 12:30 οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
Εν συνεχεία, στις 13:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας. Στις 16:30 ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει και θα απευθύνει χαιρετισμό στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 18:30.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις