Σε δημοπρασία το διασημότερο όπλο στην ιστορία της τέχνης
Το περίστροφο με το οποίο σκοτώθηκε ο φημισμένος ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ βγαίνει στο σφυρί
Το «διασημότερο όπλο στην ιστορία της τέχνης», το περίστροφο με το οποίο σκοτώθηκε ο φημισμένος ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ βγαίνει στο σφυρί.
Ειδικότερα, τοπερίστροφο Lefaucheux με το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ αναμένεται να πουληθεί σε δημοπρασία στο Παρίσι, στις 19 Ιουνίου, ενώ η τιμή του εκτιμάται ότι θα ανέλθει μεταξύ 40.000 και 60.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Drouot.
Η ιστορία του «διασημότερου όπλου στην ιστορία της τέχνης»
Το περίστροφο εντοπίστηκε από έναν αγρότη το 1965 στην περιοχή όπου βρέθηκε τραυματισμένος ο ζωγράφος, στις 27 Ιουλίου 1890 στο Οβέρ-σιρ-Ουάζ, ενώ το 2016 είχε εκτεθεί στο Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ.
Αν και πιθανότατα δεν θα αποδειχθεί ποτέ η αυθεντικότητά του, η προέλευσή του θεωρείται βέβαιη. Είναι διαμετρήματος των 7 χιλιοστών -όπως εκείνο που έριξε τη μοιραία σφαίρα- και μετά την ανακάλυψή του παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη του πανδοχείου Ravoux, όπου ζούσε και πέθανε ο Βαν Γκογκ, στις 29 Ιουλίου 1890. Μέχρι σήμερα ανήκει στην ίδια οικογένεια.
Το 2011 Αμερικανοί ερευνητές αμφισβήτησαν την άποψη ότι ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε, υποστηρίζοντας ότι τραυματίστηκε τυχαία από κάποια αγόρια που έπαιζαν με ένα όπλο.
Στο βιβλίο «Vincent Van Gogh: A life» (2011) oι βραβευμένοι με Πούλιτζερ Αμερικανοί Στίβεν Ναϊφέχ και Γκρέγκορι Ουάιτ Σμιθ, εικάζουν πως το μοιραίο εκείνο καλοκαίρι του 1890 στο Οβέρ ο 37χρονος Βαν Γκογκ πυροβολήθηκε από χαλασμένο όπλο με το οποίο έπαιζαν δυο έφηβοι.
Το «διασημότερο όπλο στην ιστορία της τέχνης», όπως το αποκαλούν ορισμένοι, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αλέν Ροάν «Βρέθηκε το όπλο της αυτοκτονίας;». Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Auction Art, από την ανάλυση του όπλου φαίνεται ότι είχε μείνει στο χώρο για πάρα πολλά χρόνια, ενδεχομένως από το 1890.
Αρκετοί, βέβαια, είναι οι μελετητές, οι ιστορικοί τέχνης και οι επιμελητές κειμένων οι οποίοι παραμένουν πιστοί στην αφήγηση που θέλει τον Βαν Γκογκ να αυτοκτόνησε.
Αυτοκτονία ή δολοφονία;
Για περισσότερα από 100 χρόνια, όλοι πίστευαν ότι ο κορυφαίος ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε, θέλοντας να βάλει τέλος σε μία ζωή γεμάτη προβλήματα και μοναξιά.
Ωστόσο το βιβλίο με τίτλο «Vincent Van Gogh: A Life» («Βινσεντ Βαν Γκογκ: Η Ζωή του») αποκάλυψε ότι ο Βαν Γκογκ πέθανε από ένα ατύχημα, όταν πυροβολήθηκε κατά λάθος από δύο αγόρια που κρατούσαν ένα χαλασμένο όπλο!
Οι συγγραφείς Στίβεν Ναϊφέχ και Γκρέγκορι Ουάιτ Σμιθ κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από δέκα χρόνια έρευνας και συνεντεύξεις με περισσότερους από 20 μεταφραστές και ερευνητές, ενώ ανάμεσα στα έγγραφα που μελετήθηκαν ήταν χιλιάδες μη μεταφρασμένα γράμματα που είχαν γραφτεί από τον ίδιο τον ζωγράφο.
Σύμφωνα με τους δυο συγγραφείς, ο Βαν Γκογκ, που πέθανε το 1890 σε ηλικία 37 ετών, έμενε στο πανδοχείο Ομπέρζ Ραβού και περπατούσε σε λιβάδια με σιτάρι προκειμένου να ζωγραφίσει. Σε αυτούς τους περιπάτους συχνά συνοδευόταν από δυο νεαρά αγόρια.
Αυτή η εκδοχή θανάτου του καλλιτέχνη δεν έχει να κάνει με αυτοκτονία, αλλά με ένα τυχαίο γεγονός: ο Βαν Γκογκ σκοτώθηκε κατά λάθος από ένα ζευγάρι αγοριών και αποφάσισε να τους καλύψει αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη. Την εκδοχή του ατυχήματος ενισχύει το γεγονός ότι η σφαίρα εισήλθε στην άνω κοιλιακή χώρα του Βαν Γκογκ από μία πλάγια θέση και όχι σε ευθεία όπως θα γινόταν σε περίπτωση αυτοκτονίας. Επιπλέον, οι δυο ερευνητές βρήκαν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το μέρος όπου έπεσε η σφαίρα, αφού ο ζωγράφος ξεψύχησε λίγο αργότερα και σε άλλο σημείο.
Επίσης, ο ίδιος ο γιατρός που τον εξέτασε σημείωσε ότι η σφαίρα ήρθε από απόσταση και από τέτοια γωνία που δεν θα μπορούσε να είναι αυτοκτονία, ενώ μόλις οι αστυνομικοί ρώτησαν τον Βαν Γκογκ αν προσπάθησε να αυτοκτονήσει εκείνος τους απάντησε «Σας παρακαλώ μην κατηγορήσετε κανέναν».
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»
- Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Ισραήλ: Βετεράνοι κατηγορούν τον στρατό για «εγκληματικά ανήθικες» ενέργειες στη Γάζα