Ρέγκλινγκ: Θετικός ο ESM για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Θετικός στο ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής, από την Αθήνα, των δανείων προς το ΔΝΤ, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας, ωστόσο, πως θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τους πιστωτές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Μέχρι αρχές Μαΐου η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.
Θετικός στο ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής, από την Αθήνα, των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Βουκουρέστι, όπου δόθηκε και το «πράσινο φως» προς την Ελλάδα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως από πλευράς ESM «θα υποστήριζε» την πρόωρη αποπληρωμή, ενώ τόνισε πως θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τους πιστωτές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.
Εξάλλου, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς για το ένα τρίτο των δανείων του ΔΝΤ (3,5 δισ.) η Ελλάδα πληρώνει «πολύ ακριβό» επιτόκιο 5%, «πολύ υψηλότερο» από το κόστος δανεισμού της στις αγορές.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση περί πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σημείωσε ότι και μόνο που τίθεται η ερώτηση είναι ένδειξη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα.
Έχουμε προηγούμενη εμπειρία σε αυτό, η Πορτογαλία και η Ισπανία διαχειρίστηκαν το δανειακό τους βάρος με τέτοιες διαδικασίες, είπε. Υπάρχει η προϋπόθεση ότι όλοι πρέπει να νιώθουν καλά με αυτή την κίνηση.
Ο κ. Ρέγκλινγκ, επανέλαβε ότι το ακριβές ποσό της εκταμίευσης ανέρχεται στα 973 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 644 εκατ. αφορούν την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και τα υπόλοιπα την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση.
Υπενθύμισε επίσης ότι δεν πρόκειται για νέο δάνειο αλλά για «μεταφορά» κεφαλαίων, χωρίς προϋποθέσεις που συνδέονται μόνο με τη δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και που θα τη βοηθήσουν να αποπληρώσει τα δάνειά της.
Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως η εκταμίευση θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης και «όχι αργότερα από τις αρχές Μαΐου».
«Κλειδί» για την εκταμίευση το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας
Το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας μετά τις υποχωρήσεις τις οποίες έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να πάρει το πράσινο φως των θεσμών έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε το Eurogroup να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, λήφθηκε υπόψη η δήλωση της Αθήνας ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι προσωρινό και θα τερματιστεί στα τέλη του χρόνου, ενώ σημείωσε ότι θα παρακολουθούνται οι επιπτώσεις που θα έχει.
Ενθαρρύνουμε, είπε, την Ελλάδα να συνεχίσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.
Όπως σημείωσε ο κ. Σεντένο, η απόφαση λήφθηκε στη βάση της θετικής αξιολόγησης των θεσμών για την εκπλήρωση από την Ελλάδα των συμφωνημένων δεσμεύσεων, που αφορούν μεταξύ άλλων τον προϋπολογισμό για το 2019 και την ολοκλήρωση «σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Η εν λόγω νομοθεσία θα είναι προσωρινή και θα τερματιστεί στο τέλος του 2019», ανέφερε ο Μ. Σεντένο, παραπέμποντας σε σχετικές δεσμεύσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ενώ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα παρακολουθεί το δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό αντίκτυπο του μέτρου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η έγκριση της δόσης είναι ένα «θετικό σημάδι» για τους επενδυτές ειδικά σε ό,τι αφορά στην «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων, κάτι που φάνηκε στις αγορές «ήδη από σήμερα».
Ως ένα «ακόμα βήμα» προκειμένου να γίνει το ελληνικό ζήτημα μια «ιστορία επιτυχίας» χαρακτήρισε από την πλευρά του τη σημερινή απόφαση ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κάνοντας λόγο, επίσης, για «ισχυρό σήμα» προς τους επενδυτές και τις αγορές, καθώς αποδεικνύει ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι εταίροι της συνεχίζουν να την υποστηρίζουν.
«Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της» δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή κατέθεσε την επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας την Τετάρτη προκειμένου να προετοιμάσει τη σημερινή απόφαση.
Σε ό,τι αφορά στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, ανέφερε ότι έχει συγκεκριμένο σκοπό, να προστατεύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά, χωρίς να υπονομεύσει τις προσπάθειες μείωσης των κόκκινων δανείων, ενώ τόνισε και αυτός την ανάγκη να είναι «προσωρινό».
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, που συμμετείχε επίσης στη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το τελικό νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Όπως είπε, στην αρχική πρόταση η ΕΚΤ είχε καταγράψει κάποιους κινδύνους που ενδεχομένως θα επηρέαζαν αρνητικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ακόμα και το δικαστικό σύστημα.
Ωστόσο, στην τελική νομοθεσία οι εν λόγω κίνδυνοι περιορίζονται σημαντικά και αναμένεται θετικός αντίκτυπος στη μείωση των «κόκκινων δανείων».
Επίσης, ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της νομοθεσίας και θα δημοσιεύσει την πρώτη αξιολόγησή της στα μέσα του 2019.
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό