Τα 15 κρίσιμα λεπτά για την Παναγία των Παρισίων – Γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η πυρκαγιά
Ο πλανήτης παρακολουθεί συγκλονισμένος, με τα βλέμματα πλέον να στρέφονται στην επόμενη ημέρα. Παρά τη διάσταση απόψεων των ειδικών για το χρόνο της αποκατάστασης, ο Μακρόν υποσχέθηκε την ανοικοδόμηση του ναού σε διάστημα πέντε ετών
Παγκόσμιο κύμα θλίψης και συμπαράστασης προς τον γαλλικό λαό προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων, καταστρέφοντας σημαντικό μέρος του εμβληματικού καθεδρικού ναού.
Η συγκίνηση που κατέλαβε τα πλήθη των κατοίκων του Παρισιού και των τουριστών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν με δάκρυα στα μάτια χθες το βράδυ στις γέφυρες του Σηκουάνα σε απόσταση ασφαλείας γύρω από την Notre Dame, ήταν διάχυτη.
Η πυροσβεστική υπηρεσία της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο το πρωί της Τρίτης, με ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης να παραμένουν για αρκετές ώρες ανεπτυγμένες περιμετρικά του ναού, επιτηρώντας τον χώρο.
Ο πλανήτης από την καταστροφή που υπέστη το μνημείο με ιστορία οχτώ αιώνων παρακολουθεί συγκλονισμένος, με τα βλέμματα πλέον να στρέφονται στην επόμενη ημέρα και την αποκατάσταση των ζημιών. Στο πλαίσιο αυτό, παρά τη διάσταση απόψεων των ειδικών για το χρόνο της αποκατάστασης, ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υποσχέθηκε την ανοικοδόμηση του ναού σε διάστημα πέντε ετών.
«Θέλω την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων σε διάστημα πέντε ετών από σήμερα, είναι δυνατό» είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε στον γαλλικό λαό, ενώ δεσμεύτηκε ότι ο καθεδρικός ναός θα γίνει πιο ωραίoς από ό,τι ήταν. Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών, οι οποίοι με αυταπάρνηση κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά.
15 έως 30 λεπτά μακριά από την πλήρη καταστροφή
Μια μεγαλύτερη καταστροφή αποτράπηκε από τα μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παρισιού, οι οποίοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να παραμείνουν μέσα στο μνημείο παλεύοντας με τις φλόγες.
Η αποκάλυψη του πόσο κοντά ήταν η Γαλλία από το να χάσει τον πιο διάσημο καθεδρικό ναό της ήρθε στο φως μέσα από τις ανακρίσεις των αστυνομικών Αρχών που διερευνούν τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς.
Ο Jean-Michel Leniaud, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Εθνικής Κληρονομιάς, δήλωσε πως «αυτό που συνέβη ήταν αναμενόμενο να συμβεί. Η έλλειψη πραγματικής συντήρησης και καθημερινής προσοχής σε ένα τόσο μεγάλο κτίριο είναι η αιτία αυτής της καταστροφής».
Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, 15 ώρες μετά την έναρξη, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λόρεν Νούνεζ, σημείωσε πως η δομή είχε σωθεί, ωστόσο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου. Εξήρε μάλιστα τις ενέργειες των πυροσβεστών και παραδέχτηκε ότι η τύχη του καθεδρικού ναού ήταν αβέβαιη. Η διάσωσή του παίχτηκε «μέσα σ’ ένα τέταρτο της ώρας, σχεδόν μισή ώρα».
Γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η πυρκαγιά
Την ίδια ώρα που οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να βρουν τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά, η γρήγορη εξάπλωσή της, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι συνδυασμός διαφόρων παραγόντων, οι οποίοι «τάισαν» τις φλόγες.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, η πυρκαγιά φαίνεται να άρχισε σε μία από τις σκαλωσιές που είχαν στηθεί για τα έργα συντήρησης στον καθεδρικό ναό. Για το λόγο αυτό ανακρίνονται και οι εργαζόμενοι των πέντε εταιρειών που είχαν αναλάβει τις εργασίες.
Οι έρευνες μπορεί να βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο, ωστόσο όπως αναφέρουν γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες που «γιγάντωσαν» τη φωτιά είναι τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένη η Παναγία των Παρισίων.
Μπαίνοντας κανείς στον καθεδρικό ναό αντικρίζει έναν πέτρινο θόλο, ο οποίος δύσκολα θα μπορούσε να πιστέψει κανείς πώς μπορεί να τυλιχτεί στις φλόγες. Πάνω από αυτόν, όμως, στο χώρο που μεσολαβεί μέχρι τη οροφή του ναού βρίσκονται 1.300 ξύλινα υποστηρίγματα από κορμούς βελανιδιάς.
Σε αυτό το ξύλινο ικρίωμα στηρίζεται η μήκους άνω των 100 μέτρων μολύβδινη οροφή της Παναγίας των Παρισίων. Ο μόλυβδος λιώνει σε θερμοκρασίες γύρω στους 300 βαθμούς Κελσίου και είναι εύφλεκτος.
Έτσι, ο συνδυασμός ξύλου και μολύβδου αναζωπύρωσε την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε χρόνο ρεκόρ. Μάλιστα, δεν πρόλαβε να περάσει μία ώρα από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και το χαρακτηριστικό βέλος του καθεδρικού ναού κατέρρευσε σαν «χάρτινος» πύργος. Στη συνέχεια, ακολούθησε η στέγη, ενώ διασώθηκαν τα δύο κωδωνοστάσια που είναι κατασκευασμένα από πέτρα.
Κολοσσός, το ρομπότ που έσωσε τη Notre Dame
Με το κωδωνοστάσιο και τμήμα της οροφής να πέφτει στη διάρκεια του πύρινου εφιάλτη στην Παναγιά των Παρισίων, η πυροσβεστική επιστράτευσε για το δύσκολο έργο ένα ρομπότ, τον «Κολοσσό».
Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γκαμπριέλ Πλους: «Το ρομπότ θα μπορούσε να μειώσει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του κυρίως ναού που είχε τυλιχθεί στις φλόγες».
Ο «Κολοσσός» όντως ανέλαβε δράση και ήταν άκρως αποτελεσματικός στην επιχείρηση διάσωσης του ιστορικού μνημείου.
Τα βήματα για την πλήρη αποκατάσταση
Μετά την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς πάντως, οι γαλλικές αρχές και η κοινωνία θέλουν να προχωρήσουν στην ανοικοδόμηση του εμβληματικού κτιρίου.
Ανοικοδόμηση, αναστύλωση, αποκατάσταση, όλες οι ενέργειες σήμερα συγκλίνουν προς ένα και μοναδικό σκοπό: να ξαναδοθεί η παλιά λαμπρότητα στο παραμορφωμένο από τη φωτιά, πρόσωπο της Παναγίας των Παρισίων.
Ήδη, οι πρώτες υποσχέσεις είναι ενθαρρυντικές, με την κινητοποίηση από επιχειρηματικούς κολοσσούς, ευκατάστατες οικογένειες, καθώς και απλούς πολίτες οι οποίοι δεσμεύονται να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, να είναι τεράστια.
Οι δωρεές, μάλιστα, για τη χρηματοδότηση της Παναγίας των Παρισίων ξεπερνούν ήδη τα 750 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο μετά την έκκληση που απηύθυνε στα μέλη της η γαλλική ομοσπονδία εργοδοτών.
Ως μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, η αναστύλωση της Παναγίας των Παρισίων θα πρέπει να γίνει βάσει αυστηρών κανόνων.
Πυροσβέστες και εμπειρογνώμονες του τμήματος ερευνών της αστυνομίας ξεκίνησαν την έρευνα για να καταλάβουν τα αίτια της πυρκαγιάς και εάν πράγματι πρόκειται για ατύχημα, όπως ισχυρίστηκε στις πρώτες του δηλώσεις ο εισαγγελέας του Παρισιού, Ρεμί Χέιτζ, λόγω των εργασιών γύρω από το καμπαναριό που έπεσε πρώτο.
Ωστόσο, αυτό που απασχολεί επίσης ιδιαίτερα είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να ξαναβρεί αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι την αίγλη που χάθηκε στις φλόγες τη νύχτα της 15ης Απριλίου, με τους ειδικούς να μην μπορούν προς το παρόν να προσδιορίσουν το ακριβές διάστημα.
- Σβερ Νίπαν: H πρώτη μεταγραφή του Αμορίμ στη Γιουνάιτεντ, είναι συνομήλικος του Μουζακίτη
- Αποχαιρετιστήρια ομιλία του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολου Τζιτζικώστα
- Δανία, η χώρα που ξεριζώνει χωράφια για να φυτέψει δάση
- SciArt: Πώς η ρομποτική τέχνη μπορεί να κάνει τους εργαζόμενους σε ένα γραφείο πιο παραγωγικούς
- Παππάς: Ο Μητσοτάκης παρακολουθεί την έκρηξη των τιμών ρεύματος ως απλός θεατής
- Αμαλιάδα: Το σεντόνι, το κουβερτάκι και το μαξιλάρι – Οι κοινές περιγραφές και τα ευρήματα