Αναγνωστοπούλου: Έχουμε τα όπλα για να διεκδικήσουμε τις γερμανικές οφειλές
Η κ. Αναγνωστοπούλου μίλησε για τεράστια δουλειά που έκανε η Βουλή, σημειώνοντας ότι αναδεικνύεται μέσα από το πόρισμα αυτό, και τόνισε ότι «αυτά είναι τα ισχυρά μας όπλα που πρέπει να αξιοποιήσουμε και όχι να κάνουμε στείρες αντιπαραθέσεις»
«Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής είναι συγκροτημένο και απολύτως τεκμηριωμένο και αποτελεί οδηγό για τη συγκρότηση μιας εθνικής πολιτικής. Η Ελλάδα έχει, σε όλα τα επίπεδα, όλα τα απαραίτητα όπλα για να γίνει αποδεκτό το αίτημά της για τις γερμανικές οφειλές που είναι ένα πρόβλημα ηθικό, πολιτικό και οικονομικό», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, Σία Αναγνωστοπούλου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
Η κ. Αναγνωστοπούλου μίλησε για τεράστια δουλειά που έκανε η Βουλή, σημειώνοντας ότι αναδεικνύεται μέσα από το πόρισμα αυτό, και τόνισε ότι «αυτά είναι τα ισχυρά μας όπλα που πρέπει να αξιοποιήσουμε και όχι να κάνουμε στείρες αντιπαραθέσεις».
«Από αυτό το βήμα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο θα πω ότι δεν υπήρξε ποτέ ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τη Χούντα, να έχει αποποιηθεί των αξιώσεων του ελληνικού κράτους. Είτε σε υψηλό είτε σε χαμηλό επίπεδο, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διεκδικούσαν τις οφειλές που έχει απέναντι στο ελληνικό κράτος το γερμανικό κράτος», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα, κάλεσε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να σκεφτούν πως θα συγκροτηθεί μια εθνική στρατηγική και να μην επιτρέψουν, όπως είπε, να εξελιχθεί αυτό το εθνικό θέμα σε αλληλοκατηγορίες για το τι έκανε η μία κυβέρνηση ή η άλλη.
Η κ. Αναγνωστόπουλου υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ήδη από το Μάρτιο του 2015 έθεσε το θέμα στο πιο επίσημο και υψηλό επίπεδο, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Βερολίνο και συναντήθηκε με τη γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγκελα Μέργκελ.
Πρόσθεσε ακόμα ότι «από το 2016, το ΥΠΕΞ, με εντολή του Νίκου Κοτζιά, όρισε τη συλλογή όλου του αρχειακού υλικού που αριθμεί αρκετές εκατοντάδες σελίδες και το οποίο θα δημοσιευθεί άμεσα».
Χαρακτήρισε, επίσης, «ισχυρό χαρτί για τη χώρα τη ρηματική διακοίνωση του 1995», ενώ χαρακτήρισε τεράστιας αξίας και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι «για πρώτη φορά από τη γερμανική πλευρά υπάρχει αυτόνομη κίνηση πολιτών, στην οποία συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες της γερμανικής ζωής που μπαίνουν στο πλευρό της Ελλάδας».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ότι το γερμανικό αριστερό κόμμα Die Linke είναι σταθερά υπέρ των αξιώσεων της Ελλάδος και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό τη στιγμή που η Γερμανία με επίσημο τρόπο επιμένει ότι δεν υπάρχει ζήτημα.
«Με αυτή τη δουλειά που κάνουμε σήμερα πρέπει να πείσουμε και τη Γερμανία και την ΕΕ, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, ότι υπάρχει και είναι ανοιχτό ένα ηθικό, νομικό, πολιτικό και οικονομικό ζήτημα με τις γερμανικές οφειλές», είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτές αφορούν το κατοχικό δάνειο, τις γερμανικές αποζημιώσεις για τα θύματα του πολέμου στη διάρκεια της κατοχής και τις γερμανικές αποζημιώσεις για την εξαθλίωση των υποδομών του κράτους και της κοινωνίας.
«Δεν υπάρχει πουθενά και ποτέ καμία υπογραφή της Ελλάδος ή δέσμευσή της ότι δεν υπάρχουν διεκδικήσεις της για τις γερμανικές οφειλές και, άρα, δεν έχει αποποιηθεί καμία απολύτως διεκδίκηση της», τόνισε, ενώ επισήμανε ότι «το κατοχικό δάνειο δεν παραγράφεται με καμία διεθνή συμφωνία και οποιαδήποτε ερμηνεία και είναι διεκδικήσιμο».
Μίλησε, επίσης, για ελάχιστες αποζημιώσεις που δόθηκαν στην Ελλάδα και είναι περίπου της τάξεως των 114 εκατ. ευρώ, όταν στην Ολλανδία, όπως είπε, δόθηκαν περίπου 400 εκατ. ευρώ.
«Αν θέλουμε αυτή η Ευρώπη να μην ξαναγεννήσει τέρατα -και είναι ειρωνεία αυτά τα τέρατα να μας κουνάνε το δάχτυλο τους όταν ο αρχηγός τους ομνύει στο όνομα του Χίτλερ- αν θέλουμε μια Ευρώπη δημοκρατική, πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να πείσουμε τον δημοκρατικό γερμανικό λαό να αναλάβει την δημοκρατική του ευθύνη. Να συναινέσει και να αποδεχτεί αυτό που έγινε. Γιατί, όταν αυτά τα πράγματα δεν συζητούνται, αφήνουν τρύπες για να ξεφυτρώσουν τέρατα, όπως αυτά που βλέπουμε σήμερα», υπογράμμισε η κ. Αναγνωστοπούλου και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα δεν είναι κατοχυρωμένη στη συνείδηση της ευρωπαϊκής δημοκρατικής κοινής γνώμης για το πόσα πλήρωσε για να υπάρχει Δημοκρατία και ελευθερία σε αυτή την Ευρώπη. Δεν επαιτούμε ούτε ζητάμε αποκατάσταση, αλλά αποζημίωση για το μεγαλύτερο φόρο αίματος και καταστροφής που έχει υποστεί η Ελλάδα για να υπάρχει Δημοκρατία. Πρέπει να αναγνωριστεί η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών ως φόρος τιμής και αναγνώρισης ότι αυτός ο λαός πλήρωσε με αίμα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη».
Τέλος, η κ. Αντωνοπούλου ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια γίνεται συντονισμένη δουλειά για την ενημέρωση του γερμανικού λαού και πρόσθεσε ότι θα συγκροτηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών επιτροπή που θα συντονίζει όλες τις ενέργειες της Ελλάδας που θα γίνονται σε διεθνές επίπεδο».
«Αυτή την εποχή παίζεται η μεγάλη μάχη ανάμεσα στη Δημοκρατία και τα τέρατα που προσπαθούν να έρθουν στην επιφάνεια», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα