Ο Τσίπρας «απολύει» τον Τσακαλώτο – Πλήρης διάσταση μεταξύ Μαξίμου και υπουργού Οικονομικών
Ο πρωθυπουργός έχει «αδειάσει» ουκ ολίγες φορές τον υπουργό του δείχνοντας ότι υπάρχει χάος μεταξύ τους
- Συντάξεις: Έρχονται τέσσερα νέα πακέτα αναδρομικών εντός του 2025
- Καταδικάστηκε 49χρονη για ενδοοικογενειακή βία – Προσπάθησε να πνίξει τον σύζυγό της
- Στο νοσοκομείο 15χρονη μετά τον ξυλοδαρμό της από τρεις ανήλικες - Τέσσερις συλλήψεις
- Από τον υπερτουρισμό, στην υπεραξία της θέας στη θάλασσα - Τι είναι ο «οικολογικός ναρκισσισμός»
Στο χειρότερο σημείο τους φαίνεται να βρίσκονται οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και επιβεβαιώνονται οι φήμες ότι ο πρωθυπουργός θα ήθελε να τον «ξεφορτωθεί» με κάποιο τρόπο, ακόμη και με μια θέση επιτρόπου στις Βρυξέλλες.
Τα απανωτά «αδειάσματα» που έχει κάνει ο πρωθυπουργός στον υπουργό του ενδεχομένως να μην ήταν ανεκτά σε άλλη χρονική στιγμή. Όμως, 40 ημέρες πριν από τις πρώτες κρίσιμες κάλπες μετά το 2015 και λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, μια «απόλυση» ή «παραίτηση» Τσακαλώτου θα συντάραζε την κυβέρνηση.
Όμως, με τις δηλώσεις ή τις κινήσεις του ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μην υπολογίζει καθόλου τον πιο «ορθολογιστή» και προσγειωμένο υπουργό ο οποίος δεν θέλει να «χυθεί η καρδάρα με το γάλα» που μάζεψαν με τόσο κόπο και θυσίες.
Πώς θα μπορούσε να εξηγηθεί π.χ. η απάντηση του πρωθυπουργού στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο οποίος τον ρώτησε για τη μείωση στο αφορολόγητο όριο; ««Με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου», ενώ τόνισε ότι σκέφτονται ακόμη και τη νομοθετική «διόρθωση» της μείωσης που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψήφισε.
Η απάντηση αυτή ήρθε μάλιστα όταν λίγα 24ωρα πριν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφωνούσε στο Eurogroup με το κοινό ανακοινωθέν που ανέφερε: ««Χαιρετίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις».
Δηλαδή ο Τσακαλώτος έβαζε την υπογραφή του σε κείμενο όπου επιβεβαίωνε τη δέσμευση για το αφορολόγητο και ο πρωθυπουργός την έπαιρνε πίσω αυτή την υπογραφή κάνοντας… αντάρτικο σ’ αυτό που ο ίδιος αποδέχθηκε.
Εκτός κι αν ο κ. Τσίπρας εμμέσως παραδέχεται την ήττα του τον Οκτώβριο που θα γίνουν εκλογές, επομένως όντως μέχρι τότε δεν θα μειώσει το αφορολόγητο.
Που θα μειωθεί βεβαίως από 1/1/2020 από την επόμενη κυβέρνηση.
Θα είχε φυσικά ενδιαφέρον μια νομοθετική πρωτοβουλία εδώ και τώρα για ακύρωση του ψηφισμένου μέτρου που θα χαρακτηριζόταν μονομερής ενέργεια μιας και το Eurogroup αποδέχθηκε τις εξηγήσεις και τις δεσμεύσεις Τσακαλώτου και γι’ αυτό αποφάσισε την εκταμίευση της δόσης του ενός δις ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Β. Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη στο euro2day άφησε παράθυρο για πάγωμα του μέτρου: ««Πρόκειται για ένα από τα προνομοθετημένα μέτρα (pre-legislative measures). Η γενική μας άποψη για τα μέτρα αυτά ήταν ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέρα από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, τότε είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός. Όπως θυμάστε, το ίδιο συνέβη και με τις περικοπές των συντάξεων. Η Κομισιόν είναι ανοικτή και εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και (το αφορολόγητο εισόδημα) αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα το υποστηρίξουμε», είπε.
H πρώτη κατοικία
Το δεύτερο πρόβλημα που δείχνει και το χάσμα μεταξύ των δύο ανδρών αφορά στο νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το μεγαλεπίβολο σχέδιο Φλαμπουράρη (επομένως και Τσίπρα) για μια ρύθμιση που θα χωρούσαν μέσα οι πάντες και με όρια υπερβολικά ελαστικά δεν πέρασε από τους δανειστές. Την τελευταία στιγμή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπόρεσε να σώσει τα προσχήματα κάνοντας διαπραγμάτευση με τους δανειστές που τελικά πέρασαν τις απαιτήσεις τους κι έκλεισε η υπόθεση της προστασίας της κατοικίας για τους κόκκινους δανειολήπτες.
Ένα τρίτο άδειασμα που επιφύλαξε ο πρωθυπουργός αφορούσε τις παροχές. Ο Τσίπρας είπε ότι θα φωνάξει τον υπουργό Οικονομικών μετά το Πάσχα για να δουν τι μπορούν να δώσουν από το πλεόνασμα «όχι ως προεκλογική παροχή αλλά ως μέτρου μόνιμου χαρακτήρα».
Όμως, ο Τσακαλώτος δεν θέλει ούτε να ακούει για «άδειασμα» του ταμείου που μαζεύτηκε με τόσο κόπο. Ο υπουργός γνωρίζει ότι οι αριθμοί είναι οριακοί κι ένας δημοσιονομικός εκτροχιασμός δεν θα αποκλειόταν αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να μοιράζει αφειδώς χρήματα.
Η διάσταση μεταξύ των δύο ανδρών είναι εμφανής κι έχει και παρασκήνιο. Αλλωστε, ο Τσακαλώτος είναι ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των 53+ που αντιπολιτεύεται από… αριστερά στον πρωθυπουργό.
Από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών είναι αυτό που λέμε by the book, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση και δεν θέλει να διαταράξει το κλίμα που οδηγεί σταδιακά στην εξομάλυνση της κατάστασης. Και φυσικά δεν αποδέχεται τις τακτικές «Μαυρογιαλούρου» που ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Ένα Μαξίμου που κάνει το ίδιο λάθος που έκαναν και προηγούμενες κυβερνήσεις. Πιστεύει ότι μπορεί να γυρίσει το σε βάρος της παιχνίδι με παροχές και υποσχέσεις οι οποίες συνήθως δε μετράνε στην κάλπη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις