Ισπανία: Ο νικητής Πέδρο Σάντσεθ προς αναζήτηση συμμαχιών
Ο επικεφαλής των σοσιαλιστών του PSOE Πέδρο Σάντσεθ κέρδισε μεν τις εκλογές, αλλά δεν διαθέτει την πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Συνεπώς βρίσκεται αντιμέτωπος με τον «γρίφο» των μετεκλογικών συμμαχιών σε μία δύσκολη πολιτική σκακιέρα.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ είναι ο νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Ο Σάντσεθ κέρδισε τις περισσότερες έδρες της επόμενης βουλής, ωστόσο δεν διαθέτει την πλειοψηφία, κάτι που τον φέρνει αντιμέτωπο με δύσκολες επιλογές, καθώς πρέπει να αναζητήσει συμμαχία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Το μετεκλογικό «παζλ» ενόψει της επόμενης ημέρας
«Αποδείξαμε στον κόσμο ότι μπορούμε να νικήσουμε την αντίδραση και την εξαπάτηση», δήλωσε ο Σάντσεθ ευχαριστώντας -όπως είπε- «από καρδιάς» τα 7,4 εκατομμύρια ψηφοφόρων που έφεραν το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην πρώτη θέση.
Οι Σοσιαλιστές απέσπασαν δύο εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από ό,τι το 2016. «Το πετύχαμε: το PSOE έχει κερδίσει τις εκλογές, νίκησε το μέλλον και το παρελθόν ηττήθηκε» τόνισε ο νικητής των εκλογών που διαθέτει πλέον 123 βουλευτές, δηλαδή επιπλέον 40 σε σχέση με το 2016.
Ο Σάντσεθ πέραν των Ποδέμος του Πάμπλο Ιγκλέσιας που διαθέτουν 42 έδρες, θα χρειαστεί να δώσει τα χέρια και του των περιφερειακών κομμάτων, άρα και των Καταλανών αυτονομιστών, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 176 έδρες για να έχει την πλειοψηφία της βουλή. Οι Καταλανοί αυτονομιστές αυτοί που τον ανάγκασαν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες καταψηφίζοντας το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού.
Η «δύσκολη» υπόθεση εργασίας με τους Ciudadanos
Όσον αφορά την προοπτική συμμαχίας με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos , υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής τους Άλμπερτ Ριβέρα έκανε εκστρατεία με όρκο να «εκδιώξει τον Σάντσεθ από την εξουσία» γιατί «συνθηκολόγησε» με τους Καταλανούς αυτονομιστές. Μαζί, το PSOE του Σάντσεθ και Ciudadanos του Ριβέρα ξεπερνούν με εύκολα τις απαιτούμενες 176 έδρες φτάνοντας τις 180.
Στο Φεράθ -την έδρα του PSOE, όπου η κυκλοφορία είχε διακοπεί ως τις πρώτες πρωινές ώρες, το σύνθημα που κυριαρχούσε από τους οπαδούς των Σοσιαλιστών ήταν «Όχι συνεργασία με τον Ριβιέρα», μετέδωσε η El Pais. Η εφημερίδα σημείωσε ότι οι οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος ζητούσαν από τον Σάντσεθ να μην συμφωνήσει σε μια συνεργασία με τους κεντροδεξιούς Πολίτες του Άλμπερτ Ριβερα.
«Θα προχωρήσουμε με βάση τις αξίες μας, τις αξίες της Αριστεράς», απάντησε ο Σάντσεθ. «No pasaran! Αυτό είναι πλέον σαφές» πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του PSOE από το μπαλκόνι αποσαφηνίζοντας την κατάσταση.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ciudadanos αρνήθηκε χθες το βράδυ οποιαδήποτε επιλογή συμφωνίας με τον Σάντσεθ, επιλέγοντας να παραμείνει στην αντιπολίτευση, σύμφωνα με την Εl Pais.
Πληγές μετρούν οι Podemos
Το κόμμα τις ριζοσπαστικής αριστεράς μετράει σοβαρές απώλειες καθώς κέρδισε 42 έδρες, 29 λιγότερες σε σχέση με το 2016 που κατείχε 67 έδρες. Συνεπώς έχασαν την τρίτη θέση στη Βουλή από τους Ciudadanos. Ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οι Podemos να παίξουν ενεργό ρόλο στην επόμενη βουλή με συμμετοχή στην κυβέρνηση.
PP: O μεγάλος ηττημένος των εκλογών
Βαρύτατο πλήγμα υπέστη στις εκλογές το συντηρητικό Λαϊκό κόμμα, δέκα μήνες μετά την αποπομπή του Μαριάννο Ραχόι κατόπιν της πρότασης μομφής των Σοσιαλιστών. Το PP έχασε 71 βουλευτές και διαθέτει πλέον 66 έδρες από τις 137 που είχε το 2016. «Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος και αυτό δείχνει ένα άγνωστο μέλλον» εκτιμά η El Pais.
Το Λαϊκό κόμμα βυθίστηκε με τις επιλογές τού νέου ηγέτη του, του 38χρονου Πάμπλο Κασάδο, να στραφεί πιο «δεξιά» είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή ψήφων στους Ciudadanos και στο ακροδεξιό Vox. τα ακροδεξιά για να αναχαιτίσει την επιρροή του ακροδεξιού Vox. Παρόλο που ο Πολίτες του Ριβέρα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το Λαϊκό Κόμμα, το ναυάγιο του Κασάδο επιτρέπει στον Ριβέρα να διεκδικήσει την ηγεσία της αντιπολίτευσης.
Οι ακροδεξιοί νοσταλγοί του Φράνκο για πρώτη φορά στην ισπανική βουλή
Το υπερεθνικιστικό, ακροδεξιό κόμμα μπαίνει στη βουλή με 24 έδρες και το 10,26% των ψήφων, από 0,2% το 2016. Η Ισπανία μέχρι χθες ήταν μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η ακροδεξιά δεν είχε εκπροσώπηση την εθνική αντιπροσωπεία. Βέβαια ο επικεφαλής των ηγέτης του, Σαντιάγο Αμπασκάλ, είχε καλλιεργήσει πολύ υψηλότερες προσδοκίες, ωστόσο οι νοσταλγοί του δικτάτορα Φράνκο θα μπουν για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο της Ισπανίας, ως 5η πολιτική δύναμη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις