Οι μόνιμες ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο Τσίπρας – Με 5,5 δισ. ευρώ καλοπιάνει την τρόικα
Μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε κρίσιμους τομείς, επαναφορά μέρους της 13ης σύνταξης, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για χαμηλά εισοδήματα, φοροελαφρύνσεις για κατοίκους νησιωτικών περιοχών, περιλαμβάνονται στα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για το 2019 και το 2020. Για να κάμψει δε τις αντιστάσεις των θεσμών τους ανοίγει λογαριασμό στο όνομά τους με 5,5 δισ. ευρώ. Όλα τα μέτρα αναλυτικά
Σημαντική μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε κρίσιμους τομείς, επαναφορά μέρους της 13ης σύνταξης, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για χαμηλά εισοδήματα και μείωσής της για μεγαλύτερα, φοροελαφρύνσεις για κατοίκους νησιωτικών περιοχών, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, περιλαμβάνονται στα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για το 2019 και το 2020, τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, δηλαδή μετακυλίονται και τα επόμενα χρόνια.
Για να κάμψει δε τις αντιστάσεις των θεσμών η κυβέρνηση ανοίγει λογαριασμό στο όνομά τους με 5,5 δισ. ευρώ.
Το πακέτο ελαφρύνσεων
Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν από φέτος, δηλαδή από το 2019, περιλαμβάνονται η παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια.
Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2020, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11%, φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών και περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές, αλλά και αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.
Τα μέτρα για το τρέχον έτος
- Μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 24% στο 13%, άμεσα από τον Μάιο 2019.
- Μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στα τρόφιμα από το 24% στο 13%, άμεσα από τον Μάιο 2019 ( η μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και τρόφιμα θα κοστίσει περίπου 260 εκατ. ευρώ)
- Μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στην ενέργεια (ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο) από το 13% στο 6%, μέτρο που αφορά κάθε ιδιώτη – νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση.
- Άμεσα κατανομή της λεγόμενης 13ης σύνταξης, (μέτρο συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ).
Η κλιμάκωση της 13ης συντάξης
Σε ό,τι αφορά τα ποσά που θα λαμβάνουν επιπρόσθετα οι συνταξιούχοι ως 13η σύνταξη, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, εξήγησε πως:
*για συντάξεις έως 500 ευρώ θα δίνεται ισόποση 13η σύνταξη,
* για συντάξεις από 501-600 ευρώ θα δίνεται το 70% της σύνταξης,
*για συντάξεις από 601-1000 ευρώ θα δίνεται το 50% της σύνταξης
*για συντάξεις άνω των 1.000, θα δίνεται το 30% της σύνταξης
Επίσης τόνισε ότι η κατανομή της 13ης σύνταξης θα γίνει εντός του τρέχοντος μηνός, του Μαΐου.
Τα μέτρα για το 2020
- Κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και ριζική μείωσή της για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, η εισφορά αλληλεγγύης που σήμερα είναι 2% για εισοδήματα έως 20.000, από 1/1/2020 θα καταργηθεί, θα γίνει 0%. Από 5% που είναι σήμερα για εισοδήματα έως 30.000, θα γίνει 2%. Από 6,5% που είναι σήμερα για εισοδήματα έως 40.000, θα γίνει 4%. Απο 7,5% που είναι σήμερα για εισοδήματα έως 65.000 θα γίνει 6%. Από 9% που είναι σήμερα για εισοδήματα έως 220.000, θα γίνει 8%.
- Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων για νέες επενδύσεις στο 150% από το 100% που ισχύει τώρα (βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό).
- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για προσλήψεις νέων έως 25 ετών σε ποσοστό 80% και για προσλήψεις νέων έως 29 ετών επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό 25% (θα αφορά σε προσλήψεις πλήρους απασχόλησης).
«Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους μισθούς και ενισχύει τις επιχειρήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός
- Μείωση του μεσαίου συντελεστή Φ.Π.Α. από το 13% στο 11% (αφορά κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών όπως: εστίαση, τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά μηχανήματα, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας, γεωργική παραγωγή, οίκους ευγηρίας κτλ.) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.
- Μείωση φόρου εισοδήματος για κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ν.2238/1994).
- Μείωση Ε.Ν.Φ.Ι.Α. σε νησιά με πληθυσμό έως 1000 κατοίκους
- Μείωσης του κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές (Α και Β ζώνες), «ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψομέτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική».
- Μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος των Συνεταιρισμών αγροτών στο 10%, «ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας».
- Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών
- Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων (πρώτης κατοικίας), όπως ίσχυε με το παλιό κώδικα εισοδήματος.
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός τα αναπτυξιακά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που αφορούν το 2019 θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν άμεσα, και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 θα νομοθετηθούν αργότερα (αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020).
«Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός
Επίσης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου από το 2020, κατηγορώντας για άλλη μια φορά την ΝΔ ότι παραβιάζει ανοιχτές θύρες.
«Είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου το 2020. Ήδη έχουμε καταθέσει στις Βρυξέλλες τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2020 χωρίς τη μείωση του αφορολογήτου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και είπε ότι το σχέδιο τους είναι για λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη.
Το τυράκι των 5,5 δισ. ευρώ στους δανειστές
Προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις των θεσμών για το πακέτο μόνιμων ελαφρύνσεων η κυβέρνηση προνόησε και ανοίγει έναν ειδικό λογαριασμό με προίκα 5,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ, ο οποίος θα λειτουργεί ως επιπλέον εγγύηση για τους δανειστές ότι τα ποσά που έχει δεσμευτεί η Ελλάδα να τους επιστρέψει από τα πρωτογενή πλεονάσματα θα τα πάρουν ούτως ή άλλως.
«Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή το 3,5%» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αλλά, πρόσθεσε, «την ίδια στιγμή αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για έναν ανασχεδιασμό του μίγματος πολιτικής, για την εμβάθυνση δηλαδή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής που εγκαινιάσαμε στη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβρη, με την υλοποίηση ενός ακόμα πιο φιλικού στην ανάπτυξη οικονομικού πακέτου για τα χρόνια που έρχονται».
Ο λογαριασμός αυτός, σημείωσε, εξασφαλίζει ότι χωρίς παραβίαση των στόχων για 3,5%, θα μπορούμε να σχεδιάσουμε το διάστημα 2020-23 την οικονομική πολιτική μας ωσάν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα να ήταν 2,5%, γεγονός που εξασφαλίζει μεγαλύτερα περιθώρια για αναπτυξιακές πολιτικές και κοινωνικές παροχές.
Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός κάνοντας σύντομο απολογισμό των όσων κατάφερε η κυβέρνηση με την ασκούμενη οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, καταφέραμε να δημιουργήσουμε εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας πάνω από 31 δισ. ευρώ, και να δανειζόμαστε από τις αγορές με το χαμηλότερο επιτόκιο που είχαμε ποτέ, παρά το σχέδιο των προηγούμενων για «οικονομική ασφυξία» και «αριστερή παρένθεση».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια και ότι «είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της ‘αριστερής παρένθεσης’».
«Όχι μόνο δεν πέτυχαν το στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία» πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να αναγνωρίσει από την αρχή σχεδόν της ομιλίας του ότι «πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος στα χρόνια της κρίσης, που δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα αυτής της θετικής και ελπιδοφόρας πορείας». Σε αυτό άλλωστε το πλαίσιο ενέταξε και την ανακοίνωση των μέτρων.
Πού θα βρεθούν τα 5,5 δισ. ευρώ
Από το το απόθεμα ρευστότητας των 31 δισ. ευρώ τα μισά περίπου είναι το λεγόμενο ‘μαξιλάρι’ ασφάλειας του ESM ενώ τα υπόλοιπα είναι οι κόποι του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Διαβεβαίωσε ότι «αυτούς τους κόπους δε θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα δεξιά και αριστερά, αλλά δε θα τους αφήσουμε και ανεκμετάλλευτους να λιμνάζουν, θα τους επενδύσουμε στο μέλλον προκειμένου να διασφαλίσουμε και να τονώσουμε τη συνεχή αδιάλειπτη και διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας».
Μέρος από αυτούς του πόρους, περίπου 3,6 δισ. ευρώ, θα αξιοποιηθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. «Αυτό σημαίνει ότι ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος μας σε έναν αυστηρό δανειστή αλλά ότι εξοικονομούμε αρκετά εκατομμύρια ετησίως από τους τόκους».
Τα υπόλοιπα περίπου 11,5 δισ., συνέχισε ο πρωθυπουργός, θα αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση της οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη κρίση.
Σήμερα, τόνισε ο κ. Τσίπρας «έδωσα εντολή για να ανοίξει ένας ειδικός λογαριασμός όπου θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες 5,55 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα 3 χρόνια, 2020-2022.
«Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή το 3,5%».
Αλλά, τόνισε, «την ίδια στιγμή αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για έναν ανασχεδιασμό του μίγματος πολιτικής, για την εμβάθυνση δηλαδή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής που εγκαινιάσαμε στη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβρη, με την υλοποίηση ενός ακόμα πιο φιλικού στην ανάπτυξη οικονομικού πακέτου για τα χρόνια που έρχονται».
» Χωρίς παραβίαση των στόχων για 3,5%, θα μπορούμε να σχεδιάσουμε το 2020-23 με 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, συνεπώς θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος του 3,5% ως το 2022 ενδεχομένως και χωρίς καμία χρήση των δεσμευμένων στον ειδικό λογαριασμό χρημάτων.
Ωστόσο σε περίπτωση που χρειαστεί «θα έχουμε το περιθώριο χρήσης έως 1% του ΑΕΠ κατ’ έτος από τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό», είπε.
«Με δυο λόγια δηλαδή», εξήγησε, «θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμφωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 έως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ».
«Αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει τη δυνατότητα για ισχυρή τόνωση της ανάπτυξης, θα τονώσει την οικονομία αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της αναπτυξιακής πορείας να γίνουν πιο γρήγορα αισθητά στους πολλούς» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Δίνοντας διευκρινήσεις στη διάρκεια των ερωτήσεων για τον λογαριασμό των 5,5 δισ. που ανακοίνωσε, ο κ Τσίπρας είπε ότι τα 16 δισ. που είναι του ESM είναι «κλειδωμένα» ως μαξιλάρι. «Δεν χρειάστηκε, δεν θα χρειαστεί ποτέ, δεν το πειράζουμε», ανέφερε.
«Εμείς τούτη την ώρα δεν ερχόμαστε να παραβιάσουμε τη συμφωνία με τους εταίρους μας», είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5%.
Τέλος ερωτηθείς σε σχέση με το 1% του ειδικού λογαριασμού που ανακοίνωσε, και εάν μπορεί να επιστρέφει στην οικονομία εφόσον επιτυγχάνεται ο στόχος χωρίς την αξιοποίηση του για τα πρωτογενή πλεονάσματα 2020-2022, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «είναι προφανές, αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού, δεσμεύονται σε έναν ειδικό λογαριασμό έναντι των υποχρεώσεων που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές για τα πρωτογενή πλεονάσματα».
Είπε ότι αν για παράδειγμα για το 2020 δεν χρειαστεί να αξιοποιηθούν κάποια χρήματα από αυτά ή αξιοποιηθούν πολύ λιγότερα από 1%, τα χρήματα αυτά αθροίζονται την επόμενη χρονιά και μπορούν να αξιοποιηθούν είτε με μόνιμα μέτρα, είτε με άλλες επιλογές «που θα κληθούμε εκείνη τη στιγμή – εμείς έχουμε απόλυτη πεποίθηση ότι εμείς θα κληθούμε, άρα θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, μην έχετε καμία ανησυχία».
Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή τώρα, και από το λαό τον Μάιο και τον Οκτώβριο
Ο πρωθυπουργός σημείωσε κλείνοντας, ότι η κυβέρνηση ζητά αύριο τη ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής και για αυτό το σχέδιο «θα ζητήσουμε τη ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στις 26 του Μάη και φυσικά την οριστική του έγκριση να το υλοποιήσουμε στις αρχές του επόμενου Οκτωβρίου.
Επιμένει δηλαδή ότι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, ωστόσο η παροχή των ελαφρύνσεων και κυρίως η άμεση κατανομή της «13ης σύνταξης» έβαλε πολλούς σε σκέψεις, για το χρόνο των εκλογών, προβληματισμός που εκφράστηκε και στις ερωτήσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός.
Δεν ισχύουν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα τα θετικά μέτρα επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, επισήμανε ο πρωθυπουργός και ανέφερε τρεις λόγους:
«Πρώτον είναι προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές και όχι για τις εθνικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στις αρχές του Οκτωβρίου. Δεύτερον τα μέτρα είναι μόνιμα και όχι εφάπαξ. Τρίτον, τώρα υπάρχουν οι συνθήκες, δηλαδή η πλήρης αναγνώριση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και της κυβέρνησης.»
«Εάν όλα αυτά συντείνουν στο να κερδίσουμε τις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι κι αυτός ένας στόχος μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Δικαιούμαστε να κυβερνήσουμε με το δικό μας σχέδιο
«Δικαιούμαστε να κυβερνήσουμε με το δικό μας σχέδιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στον σχεδιασμό για μια νέα τετραετία στην κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την άποψη πως στο τέλος της ημέρας θα κριθεί θετικά από τον ελληνικό λαό αν κάνεις σωστό για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία.
«Κατά την άποψη μου κάνουν λάθος όσοι σχεδιάζουν με βάση την εικόνα των δημοσκοπήσεων και σε ότι με αφορά είμαι αποφασισμένος να μην κάνω πολιτική ως πρωθυπουργός στα κρίσιμα μεγάλα θέματα, εθνικά και οικονομικά, με βάση τις δημοσκοπήσεις και με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας, αν κάνεις κάτι σωστό για τη χώρα, σωστό για την κοινωνία, σωστό για την οικονομία, αυτό θα κριθεί θετικά από τον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Πιστεύω, λοιπόν, και δίνουμε τη μάχη, θα δώσουμε τη μάχη για να έχουμε μια νέα τετραετία κι αυτό γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι δικαιούμαστε να κυβερνήσουμε με το δικό μας σχέδιο. Κι αυό γιατί μέχρι τον Αύγουστο του 2018 δεν κυβερνούσαμε με το δικό μας σχέδιο. Ημασταν σε ένα σχέδιο εξαναγκασμού, με βάση τον συμβιβασμό τον αναγκαστικό που κάναμε το καλοκαίρι του 2015», σημείωσε.
Είπε ακόμα πως όλα τα θετικά μέτρα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που είχε εξαγγείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ έχουν υλοποιηθεί και αυτή την πολιτική συνεχίζει η κυβέρνηση.
Ερωτηθείς εάν μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ελπίζει ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα επικεντρωθεί στα «μείζονα», ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι δεν είναι αυτός που σχεδιάζει την επικοινωνιακή στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Εμείς θα μιλήσουμε με επιχειρήματα, θέλουμε να κουβεντιάσουμε για τα μεγάλα, οι ευρωεκλογές είναι οι πιο κρίσιμες για την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα», είπε και τόνισε ότι «οι πολίτες μπορούν να κρίνουν και το τι επιλέγει ο καθένας να αναδείξει ως ατζέντα συζήτησης είναι υπό την κρίση των πολιτών».
«Εμάς μας ενδιαφέρει να θέσουμε στο επίκεντρο της συζήτησης τη στρατηγική μας για τους πολλούς», σημείωσε.
- Κίεβο: Γίνεται δουλειά για να οργανωθεί μια ενδεχόμενη νέα συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι
- Το Ισραήλ ανοικοδομεί κατεχόμενα εδάφη στη Γάζα
- Γιατί η πυρηνική ενέργεια μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής
- Χαρίτσης: Ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ένας ωραίος άνθρωπος
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ από Serie A και Ligue 1 (vids)
- Γιάννης Μπουτάρης: Η άνανδρη, φασιστική επίθεση τον Μάιο του 2018