Δύο νέα βίντεο από τον φονικό σαϊτοπόλεμο στην Καλαμάτα
Δυο νέα βίντεο-ντοκουμέντο ήρθαν στο φως από το σαϊτοπόλεμο στην Καλαμάτα στον οποίο έχασε τη ζωή του ο εικονολήπτης Κώστας Θεοδωρακάκηςς.
Δυο νέα βίντεο-ντοκουμέντο ήρθαν στο φως από το σαϊτοπόλεμο στην Καλαμάτα στον οποίο έχασε τη ζωή του ο εικονολήπτης Κώστας Θεοδωρακάκης.
Όπως θα δείτε στο βιντεοσκοπημένο υλικό 10 δευτερολέπτων που τράβηξε ένας επισκέπτης στην Καλαμάτα από τη στιγμή που φεύγει η σαϊτα και καρφώνεται στο κεφάλι του άτυχου εικονολήπτη, ακολουθούν σκηνές πανικού.
Οι θεατές, καθώς βλέπουν τον 53χρονο καμεραμαν να σωριάζεται στο έδαφος, σχεδόν ποδοπατιούνται προσπαθώντας ενστικτωδώς να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Ακούγονται ουρλιαχτά, φωνές ενώ επικρατεί μεγάλη ένταση.
Στα πλάνα, όπως αναφέρει το protothema.gr, που ακολουθούν και ειδικότερα στο δεύτερο βίντεο, διάρκειας 50 δευτερολέπτων, φαίνεται ξεκάθαρα και το σημείο που στέκεται ο κόσμος, σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων από το σημείο που βρίσκονται οι σαϊτομάχοι, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα μέτρα ασφάλειας ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτα.
Όλοι οι θεατές σχεδόν, κυρίως εκείνοι που στέκονται στις πρώτες σειρές, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά, είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο. Οι σαϊτες σφυρίζουν κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια τους.
Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η δίκη των «επτά» για τον φονικό σαϊτοπόλεμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας μιλώντας πριν λίγες ημέρες στο One Channel ανακοίνωσε το τέλος του εθίμου του σαϊτοπόλεμου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μετά τον τραγικό θάνατο του Κώστα Θεδωρακάκη «το έθιμο σταματάει εδώ. Κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν θα δεχθεί να συνεχιστεί αυτή την ημινόμιμη κατάσταση».
Ο κ. Νίκας υποστήριξε ότι προσωπικά του ίδιου, δεν του αρέσουν αυτού του είδους τα επικίνδυνα έθιμα, ωστόσο ο σαϊτοπόλεμος είναι συνδεδεμένος με την πόλη της Καλαμάτας και ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε συμβεί κάτι τόσο τραγικό όσο ο θάνατος ενός ανθρώπου κι αυτό είναι το στοιχείο που αλλάζει όλα τα δεδομένα πλέον.
Υποστήριξε ότι όσα χρόνια ήταν δήμαρχος έκανε προσπάθειες απευθυνόμενος στα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο για την διοργάνωση του εθίμου χωρίς αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα ο κ. Νίκας είπε μεταξύ άλλων ότι «μετά τον θάνατό του Κώστα Θεδωρακάκη δεν μπορεί να είναι ίδια τα πράγματα. Και αν δεν αλλάξουν όλα είναι σαφές ότι το έθιμο αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σταματάει εδώ. Κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν θα δεχθεί να συνεχίσει αυτή την ημινόμιμη κατάσταση που υπάρχει σχετικά με το έθιμο αυτό, το οποίο κρατάει 200 ολόκληρα χρόνια. Είναι συνδεδεμένο με την πόλη. Δεν γίνεται μόνο στην Καλαμάτα, γίνεται στην ευρύτερη περιοχή με αποφάσεις τοπικών συμβουλίων. Ο θάνατος είναι μια καμπύλη σε όλο αυτό. Και αν δεν αλλάξουν τα πάντα και αν δεν υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο όλα αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν. Μετά τον θάνατο του Κώστα δεν μπορούν να συνεχιστούν».
- Βόρεια Κορέα: Καταδικάζει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας
- Τραμπ: Ανακοίνωσε τις νέες επιλογές αξιωματούχων για τον Λευκό Οίκο, τα υπουργεία και το κυβερνητικό έργο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Αντισυστημισμός, ο νέος κίνδυνος
- Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
- Αμαλιάδα: «Την εγγονούλα μου την πήραν από τα χέρια της μαυρισμένη», λέει η γιαγιά του παιδού που σώθηκε
- ΚΚΕ: Τίμησε τον Κώστα Βάρναλη με μια μεγάλη εκδήλωση-συναυλία