Νέα διεθνής διάκριση για τον καθηγητή του ΜΙΤ Κωνσταντίνο Δασκαλάκη
Πρόκειται για το βραβείο «Grace Murray Hopper Award 2018» της Ένωσης Υπολογιστικών Μηχανών (Association of Computing Machinery-ACM).
Με ένα ακόμα διεθνές βραβείο τιμήθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ένας από τους πιο γνωστούς νέους Έλληνες επιστήμονες της διασποράς. Πρόκειται για το βραβείο «Grace Murray Hopper Award 2018» της Ένωσης Υπολογιστικών Μηχανών (Association of Computing Machinery-ACM).
Η ACM θα απονείμει τέσσερα τεχνολογικά βραβεία φέτος και ο Δασκαλάκης θα μοιραστεί ένα από αυτά με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πρίνστον Μάικλ Φρίντμαν. Η απονομή θα γίνει στις 15 Ιουνίου σε ειδική τελετή στο Σαν Φρανσίσκο.
Η ACM ανακοίνωσε ότι η επιλογή των βραβευθέντων έγινε από συναδέλφους τους με βάση τη συμβολή καθενός στην έρευνα και στις τεχνολογίες που σχετίζονται με την πληροφορική και τους υπολογιστές. Ειδικότερα το βραβείο «ACM Grace Murray Hopper Award», που συνοδεύεται από το ποσό των 35.000 δολαρίων (με χορηγία της Microsoft), απονέμεται σε νέους επιστήμονες στο χώρο των υπολογιστών που έχουν κάνει κάποια πρόσφατη σημαντική συνεισφορά.
Ο Δασκαλάκης τιμάται για τις σημαντικές συνεισφορές του στη Θεωρία του υπολογισμού και των Οικονομικών και ιδίως στην Πολυπλοκότητα της Ισορροπίας Νας. Σύμφωνα με το σκεπτικό της ACM που συνοδεύει την απονομή του βραβείου, η στρατηγική αλληλεπίδραση περιπλέκει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά στα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα, από τις παραδοσιακές αγορές και τα offline κοινωνικά δίκτυα ως τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα όπως οι online διαφημιστικές πλατφόρμες, οι ανταλλαγές νεφρών, τα κρυπτονομίσματα, οι εφαρμογές της οικονομίας του διαμοιρασμού και τα online κοινωνικά δίκτυα. Για να αναλύσουν τις συμπεριφορές σε τέτοια περιβάλλοντα, οι οικονομολόγοι έχουν εδώ και χρόνια βασιστεί στην έννοια της ισορροπίας.
Ο Δασκαλάκης, μαζί με τους καθηγητές Χρήστο Παπαδημητρίου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και Πολ Γκόλντμπεργκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έδειξαν ότι είναι ανέφικτος ο υπολογισμός της Ισορροπίας Νας. Η περαιτέρω έρευνα του Δασκαλάκη έχει επηρεάσει τη συνεχιζόμενη διαμόρφωση της μελέτης της στρατηγικής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα όσον αφορά τις διάφορες εφαρμογές στην οικονομία. Η πιο πρόσφατη εργασία του οδήγησε στην επίλυση εκκρεμών προβλημάτων στο σχεδιασμό πολυδιάστατων μηχανισμών και προώθησε αρκετά άλλα πεδία, όπως η μηχανική μάθηση, η θεωρία πιθανοτήτων και η στατιστική.
Ο Κ.Δασκαλάκης έχει τιμηθεί επίσης με τα βραβεία Nevanlinna Prize (2018), Simons Foundation Investigator Award (2018), SIAM Outstanding Paper (2011), Sloan Fellowship (2010), ACM Dissertation Award (2008) και Kalai Prize (2008).
Πηγή: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις