Αποδοκιμάζει το πακέτο Τσίπρα και τις 120 δόσεις το ΔΝΤ
Την έντονη δυσφορία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις προεκλογικές παροχές που εξήγγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα εξέφρασε ο επικεφαλής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν.
- Πτώχευσε η εταιρεία πίσω από τη θρυλική Stolichnaya – Η ρωσική βότκα με εγκαταστάσεις στη… Λετονία
- Τι αλλάζει στις επιδοτήσεις στο ρεύμα - Αλλαγές στα τιμολόγια
- Μετά τη σύλληψη αφαιρέθηκε το κινητό του αστυνομικού στο ψυχιατρείο - Νοσηλεύεται φρουρούμενος όλο το 24ωρο
- Η στιγμή που καρχαρίας επιτίθεται σε γυναίκα ενώ κάνει κατάδυση
Την έντονη δυσφορία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις προεκλογικές παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα εξέφρασε ο επικεφαλής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν.
Μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο κ. Ντόλμαν τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και στη στήριξη των αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων, και όχι σε βραχυπρόθεσμα δημοφιλή μέτρα, ενώ αποδοκίμασε την ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, τις μειώσεις ΦΠΑ και τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.
Παράλληλα, ο επικεφαλής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ για την Ελλάδα υπογράμμισε ότι «οι φόροι είναι πολύ υψηλοί και η Ελλάδα θα πρέπει να απελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει σε μειώσεις, διότι παράλληλα υπάρχουν δεσμεύσεις έναντι των Ευρωπαίων αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων» και πρόσθεσε πώς πως γι’ αυτό τον λόγο, το Ταμείο επιμένει στην ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο.
«Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι κινήσεις στην αντίθετη κατεύθυνση, με ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την κουλτούρα πληρωμών», είπε περιγράφοντας με αρνητική προσέγγιση το πακέτο παροχών το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση και το ΔΝΤ θεωρεί πως μειώνει παρά αυξάνει τη φορολογική βάση και επαναφέρει εξαιρέσεις που είχαν καταργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Όσο για τις ρυθμίσεις, έκρουσε κώδωνα κινδύνου για τα δημοσιονομικά, εξαιτίας της καθιέρωσής τους, υποστηρίζοντας ότι σε μέσο όρο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθιερώνονταν τρεις ρυθμίσεις οφειλών τον χρόνο.
Ο κ. Ντόλμαν υποστήριξε επίσης ότι η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων βάζει σε κίνδυνο τη φορολογική συμμόρφωση και συνεχίζει το κακό προηγούμενο των 50 διαφορετικών ρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν από το 1997 έως το 2015, επηρεάζοντας αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών.
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, επανέλαβε τις συστάσεις του Ταμείου να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη συμβολή της κυβέρνησης και όλων των εμπλεκομένων, ενώ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της δημιουργίας προληπτικών κεφαλαιακών μαξιλαριών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις