Ο γαμπρός του Ερντογάν απειλεί και με δεύτερο γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο
Λάδι στη φωτιά όσον αφορά τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο ρίχνει και ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, ο οποίος είναι και γαμπρός του Ερντογάν σε συνέντευξη του στο Cnn Turk
Λάδι στη φωτιά όσον αφορά τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο ρίχνει και ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, ο οποίος είναι και γαμπρός του Ερντογάν σε συνέντευξη του στο Cnn Turk.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε «η Μεσόγειος δεν είναι η λίμνη του πατέρα κανενός, έχουμε κι εμείς χωρικά ύδατα και πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους».
«Στη γεωγραφική μας περιοχή όπου και να κοιτάξουμε το τελευταίο διάστημα γίνονται συνεχώς νέες ανακαλύψεις. Η Τουρκία ακολουθώντας έναν διαφορετικό δρόμο θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία. Δημιουργώντας μία ομάδα με δικά μας πλοία, με δικούς μας μηχανικούς, ειδικούς και ανθρώπους ξεκινήσαμε μόνοι μας μέσα στα δικά μας χωρικά ύδατα δικές μας εξορύξεις. Η Μεσόγειος δεν είναι η λίμνη του μπαμπά κανενός. Έχουμε κι εμείς χωρικά ύδατα και πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους», τόνισε ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επί ημερών του αγοράστηκε το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας ο «Πορθητής» και τώρα προαναγγέλλει κι αυτός με τη σειρά του τον ερχομό και του δεύτερου γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην ανατ. Μεσόγειο.
«Το γεωτρύπανο μας ο ‘Πορθητής’ ξεκίνησε ήδη δουλειά, σύντομα ξεκινά και ο Γιαβούζ. Το λέω ξεκάθαρα ότι με βάση επιστημονικά στοιχεία το 2020 στο θέμα των ενεργειακών ερευνών στη θάλασσα και την ξηρά, στο θέμα του πετρελαίου και του αερίου στην Τουρκία θα ακούσουμε πολύ ευχάριστα νέα. Αυτό θέλω να το ξέρουν τα 82 εκατομμύρια των συμπολιτών μας. Η Τουρκία έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, γιατί ανησυχείτε; Η εμπειρία της τουρκικής κοινωνίας την οδήγησε σε πολύ καλύτερο επίπεδο αντίληψης. Είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία να κερδίσει τη φιλία. Η ανατ. Μεσόγειος για την Τουρκία είναι πολύ σημαντική. Δεν θα δεχτούμε να μας υπαγορεύουν τι να κάνουμε», δήλωσε.
Σε παρόμοιες εξαγγελίες είχε προχωρήσει και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προ ημερών ανακοίνωσε τον… ερχομό του δεύτερου γεωτρύπανου.
Μεταξύ άλλων ο τούρκος ΥΠΕΞ είχε δηλώσει ότι «παρά τις εποικοδομητικές προσεγγίσεις, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με τον “τουρκοκυπριακό λαό” τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή».
Είπε, επίσης, ότι «καθήκον μας ως εγγυήτρια δύναμη Τουρκία είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της “τδβκ” και του “τουρκοκυπριακού λαού”. Αυτή είναι η δική μας υποχρέωση και χωρίς κανένα δισταγμό θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε βήμα σε αυτό το θέμα.
»Και όπου θέλουμε εντός της υφαλοκρηπίδας μας, εμείς και σεισμικές έρευνες θα κάνουμε, και εργασίες γεώτρησης θα κάνουμε. Επομένως, και σε αυτό το θέμα με τον ίδιο τρόπο θα είμαστε αποφασιστικοί. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα το επόμενο διάστημα».
Όλα αυτά τη στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα λαμβάνει εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις με την Άγκυρα να κλιμακώνει καθημερινά τις απειλές της σε βάρος και της Ελλάδας και της Κύπρου.
Μετά τις αθλιότητες για νέο «Αττίλα» στην Κύπρο, μετά τις απαιτήσεις για μοίρασμα του Αιγαίου έφτασαν να ζητούν ακόμα και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Ζητούν επί της ουσίας να «γκριζάρουν» όλο το Αιγαίο. Η ανακοίνωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με το ύφος που έχει γραφτεί καθώς επιτίθεται ευθέως στην Ελλάδα και καταγγέλλει παράλληλα τη στάση του ΝΑΤΟ .
Συγκεκριμένα, ο Χαμιντ Ακσοι αναφέρει:
«Επαναλαμβάνουμε στην Ελλάδα την έκκλησή μας για εγκατάλειψη της προσπάθειας δημιουργίας de facto καταστάσεων με το να αγνοεί το διεθνές δίκαιο, τα ιστορικά γεγονότα και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας».
Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνει:
«Δεν είναι καινούριο που η γείτονας και σύμμαχός μας Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και το ΝΑΤΟ, και να φέρει ενώπιόν τους διμερή ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, όπως τα θέματα του Αιγαίου, για να δικαιολογήσει τις εθνικές της θέσεις. Οι απαντήσεις των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Ελλάδας στις ερωτήσεις Έλληνα βουλευτή αποτελούν ένα νέο παράδειγμα των μάταιων προσπαθειών της Ελλάδας.
Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης με βάση τις διεθνείς συνθήκες, μεταξύ των οποίων της Λωζάνης το 1923 και των Παρισίων το 1947. Αυτές οι διεθνείς συνθήκες, οι οποίες ισχύουν και σήμερα και επομένως δεσμεύουν νομικά την Ελλάδα, απαγορεύουν τη στρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και ως εκ τούτου επιφορτίζουν την Ελλάδα με νομικές ευθύνες.
Οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ δεσμεύονται από την πολιτική της μη παρέμβασης σε διμερή ζητήματα μεταξύ συμμάχων και θα πρέπει να ενεργούν στο πλαίσιο αυτών των αρχών. Αυτό ισχύει και για το Αιγαίο, όσον αφορά στη στάση του ΝΑΤΟ. Στην αρχή αυτής της διαδικασίας, όλοι οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ενεργεί με βάση την αρχή της επιφύλαξης μπροστά στις εθνικές πολιτικές, αρχή που ισχύει για οποιοδήποτε σύμμαχο του ΝΑΤΟ.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αυτή τη συλλογική αντίληψη της Συμμαχίας, έχει συμφωνηθεί ότι και τα στρατιωτικά πλοία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Αιγαίου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν θα πρέπει να συνεπικουρούν αυτό το παράνομο καθεστώς των νησιών με ανεφοδιασμούς και επισκέψεις στα λιμάνια τους. Επίσης, αυτά τα πλοία μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους στο Αιγαίο μόνο σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές που έχουν καθορίσει τόσο η χώρα μας όσο και η Ελλάδα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η δράση του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της παράνομης μεταναστευτικής ροής στο Αιγαίο, που λαμβάνει χώρα βασισμένη στα ανθρωπιστικά μας κίνητρα και στη συγκατάθεση της χώρας μας, είναι μάταιο να εκλαμβάνει τη νόμιμη στάση της Τουρκίας, που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο, ως μία de facto κατάσταση.
Επαναλαμβάνουμε στην Ελλάδα την έκκλησή μας για εγκατάλειψη της προσπάθειας δημιουργίας de facto καταστάσεων με το να αγνοεί το διεθνές δίκαιο, τα ιστορικά γεγονότα και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας.
Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι η επίλυση των προβλημάτων μεταξύ μας θα ήταν δυνατή μέσω αμοιβαίας κατανόησης, εποικοδομητικής στάσης και κοινών προσπαθειών και ότι η βούληση της Τουρκίας προς αυτή την κατεύθυνση είναι δεδομένη και ότι εξακολουθούμε να αναμένουμε από την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με παρόμοιο τρόπο».
- Νίκολα Κόκλαν: Το κορίτσι του «Μπρίτζερτον» κέρδισε υποψηφιότητα για βραβείο SAG
- Ο «πατέρας» της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς Ζαν Μαρί Λεπέν
- Ευτυχία: Τα μυστικά των ανθρώπων που την έχουν ανακαλύψει
- Μικρόσωμοι σκύλοι: Τους κρατάμε αγκαλιά όταν πηγαίνουμε βόλτα για να τους προστατεύουμε – Μέγα σφάλμα!
- Οι ψηφιακοί νομάδες ψηφίζουν Ελλάδα
- Αγορά εργασίας: Αυτά είναι τα «χρυσά» επαγγέλματα της επόμενης πενταετίας – Η ελληνική διαφοροποίηση