Καλός μπαμπάς είναι ο… άυπνος μπαμπάς!
Τα αποτελέσματα έρευνας αποκάλυψαν ότι οι νέες μητέρες και οι νέοι πατέρες διαφέρουν ως προς τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στον ύπνο
Είναι ευρέως γνωστό πως η φροντίδα ενός μωρού ισοδυναμεί με πολυάριθμες άγρυπνες νύχτες.
Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως οι μητέρες που ξεκλέβουν μερικές ώρες για να κοιμηθούν, ωφελούν κατά πολύ τον οργανισμό τους, γεγονός που δεν ισχύει όμως για τους μπαμπάδες. Εκείνοι μπορεί να ξεκουραστούν αλλά με κίνδυνο να ψυχρανθεί η σχέση με το παιδί τους, τονίζει η έρευνα.
Ειδικότερα οι νέοι μπαμπάδες, που δεν κοιμούνται τόσο, εμφάνισαν σημάδια ευεξίας, ενώ επίσης διαμόρφωσαν μία καλύτερη σχέση τόσο με το νέο μέλος της οικογένειας όσο και με τη μαμά.
Η έρευνα διεξήχθη από το κρατικό πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, με επικεφαλής τον Δρ. Μάρκ Φέινμπεργκ, καθηγητή υγείας και ανθρώπινης ανάπτυξης.
Οι πρώτες ημέρες της μητρότητας έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα στρες του ζευγαριού, τον κίνδυνο κατάθλιψης και την τάση για τσακωμούς, την ίδια στιγμή που το σεξ, ο ύπνος και η ικανοποίηση, που αντλείται από τη σχέση σε γενικότερο πλαίσιο, καταρρέουν.
Οι ερευνητές επισημαίνουν
«Η εν λόγω περίοδος υψηλού στρες των νέων γονιών, συμπίπτει με την περίοδο όπου τα μικρά παιδιά είναι και πιο ευάλωτα. Ακριβώς δηλαδή όταν η παροχή ενός σταθερού και ζεστού οικογενειακού περιβάλλοντος έχει και τη μεγαλύτερη επίδραση στην ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη υγεία του παιδιού».
Ο Δρ Φέινμπεργκ προσθέτει: «Είναι η περίοδος κατά την οποία το μυαλό των παιδιών αναπτύσσεται ταχέως για να δομήσουν το υπόβαθρο των λειτουργιών τους για το υπόλοιπο της ζωής τους. Και τότε φυσικά, εξαρτώνται περισσότερο από τους γονείς για αγάπη και υποστήριξη».
Για την καλύτερη δυνατή στήριξη των νέων μπαμπάδων, οι ερευνητές διερεύνησαν τι συμβαίνει σε 143 γυναίκες και 140 άνδρες δέκα μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους.
Οι νέοι γονείς για οκτώ συνεχείς ημέρες κάθε βράδυ υποβάλλονται σε συνεντεύξεις, αναφορικά με ό,τι είχαν κάνει τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτό αφορά τον χρόνο που κοιμήθηκαν, την εργασία, την άσκηση αλλά και την πραγματοποίηση άλλων εργασιών.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι νέες μητέρες και οι νέοι πατέρες διαφέρουν ως προς τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στον ύπνο.
Πέραν του ύπνου, διαφοροποίηση παρουσιάστηκε και στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στην άσκηση. Συγκεκριμένα, τις ημέρες όπου οι νέοι πατεράδες ασκούνταν, τα ζευγάρια τσακώνονταν λιγότερο, με τον καυγά όμως να ελλοχεύει τις μέρες που γυμνάζονταν οι νέες μητέρες.
«Οι μπαμπάδες ενδέχεται να αισθανθούν δυσαρέσκεια όταν οι μητέρες περνούν περισσότερο χρόνο απ ‘ό, τι συνήθως στις δικές τους ανάγκες, όπως στην άσκηση, αφήνοντάς τους να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών», δήλωσε ο Δρ Φέινμπεργκ.
«Επίσης πιθανό είναι ο επιπλέον χρόνος ανάμεσα στο παιδί και τον πατέρα, να προκαλεί άγχος στον νέο μπαμπά, κάνοντάς τον πιο ευερέθιστο τις εν λόγω ημέρες και να οδηγήσει εν τέλει σε περισσότερους καυγάδες με τη σύντροφο».
Οι ερευνητές προσθέτουν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο διαφέρει η ευεξία των ανδρών και των γυναικών, κατά τα πρώτα στάδια της πατρότητας και της μητρότητας.
- Εντατικοί έλεγχοι της Τροχαίας παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στην Αττική – Πάνω από 700 παραβάσεις
- Η ΕΡΤ αντί για σφυροδρέπανο έβαλε… πυρσό στο σήμα του ΚΚΕ – Σε διαθεσιμότητα οι εμπλεκόμενοι
- Εξαπλώνεται η πετρελαιοκηλίδα στη Μαύρη Θάλασσα – Παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ρωσία
- Ανακοίνωσε την απόκτηση του Έντερ Γκονζάλες ο Αστέρας Τρίπολης
- Ο Τεντόγλου κορυφαίος άλτης σε όλο τον κόσμο
- Βασιλειάδης: Οι πολιτικές επιλογές δεν κοστολογούνται – Η διεκδίκηση της αξιοπρέπειας, στοίχημα για την επόμενη μέρα