Η αμερικανική Google θα «σκοτώσει» την κινεζική Huawei;
Πρωτοφανείς εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την παγκόσμια αγορά υψηλής τεχνολογίας και κυρίως τον κλάδο των συσκευών κινητής τηλεφωνίας, σηματοδοτεί η κορύφωση του αμερικανο-κινεζικού εμπορικού πολέμου.
- ΣΥΡΙΖΑ: Στο αντιΣύριζα μέτωπο ο Κασσελάκης, σαν έτοιμος από καιρό εκτοξεύει χυδαιότητες για το Μάτι
- Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τη δολοφονία της Δώρας στο Αγρίνιο
- Πόσο αντέχουν τα αποθέματα φυσικού αερίου; Σε συμπληγάδες η Ευρώπη
- Μακελειό στην Κίνα: Οκτώ νεκροί και 17 τραυματίες από επιθέσεις με μαχαίρι σε σχολή
Πρωτοφανείς εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την παγκόσμια αγορά υψηλής τεχνολογίας και κυρίως τον κλάδο των συσκευών κινητής τηλεφωνίας, σηματοδοτεί η κορύφωση του αμερικανο-κινεζικού εμπορικού πολέμου.
Μετά το διάταγμα που υπέγραψε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της εμπορικής αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Κίνα, ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας Google αναγκάζεται να αποκλείσει την πρόσβαση των συσκευών της κινεζικής εταιρείας Huawei σε μελλοντικές αναβαθμίσεις του λογισμικού Αndroid. Επίσης, υποχρεώνεται να διακόψει τελείως τη σύνδεση των νέων συσκευών (smartphones, tablets, smartwatch κ.λ.π) της κινεζικής εταιρείας με το καινούργιο Αndroid.
Συγκεκριμένα, οι περιορισμοί αυτοί, που συνιστούν άλλο ένα πλήγμα για τη Huawei, έρχονται μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να προσθέσει την προηγούμενη εβδομάδα την κινεζική εταιρεία στον κατάλογο των εταιρειών, με τις οποίες οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να συναλλάσσονται, εκτός κι αν λάβουν ειδική άδεια.
Ήδη, η Google, εφαρμόζοντας το διάταγμα Τραμπ, ανακοίνωσε ότι απέκλεισε τη Huawei από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android (σήμερα διατίθεται το Android 9.0 Pie), ενώ παράλληλα τα καινούργια «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα της κινεζικής εταιρίας δεν θα έχουν πλέον δυνατότητα πρόσβασης σε δημοφιλείς εφαρμογές της Google, όπως είναι το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το Google Maps.
Τί θα συμβεί με τους σημερινούς κατόχους συσκευών Huawei
Στο πλαίσιο αυτό, η Huawei θα μπορεί μεν να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Android, αλλά οι χρήστες των συσκευών της δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τις αναβαθμίσεις ασφαλείας και την τεχνική υποστήριξη του Android.
Δηλαδή, οι υπάρχοντες χρήστες των Huawei smartphones θα μπορούν να χρησιμοποιούν και να «κατεβάζουν» τις εφαρμογές της Google μέσω του Google Play, χωρίς τις αναβαθμίσεις τους. Όμως, όταν η Google κυκλοφορήσει τη νέα έκδοση του Android (Android 10), την οποία ετοιμάζει, η Huawei δεν θα επιτρέπεται να την προσφέρει στις συσκευές της. Δηλαδή, οι συσκευές της Huawei δεν θα μπορούν να δεχτούν την επόμενη έκδοση του Android, κάτι που ως τώρα γινόταν με τη μέθοδο της αναβάθμισης.
Πάντως, ο αποκλεισμός αυτός, αναμένεται να οδηγήσει τη Huawei στην ανάπτυξη νέου, δικού της λογισμικού για την υποστήριξη και διαχείριση των sartphones και των άλλων συσκευών της, το οποίο ενδεχομένως θα λειτουργεί αυτόνομα.
Στην περίπτωση αυτή, η Google θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν ισχυρό ανταγωνιστή όχι μόνο στη μεγάλη αγορά (στο εσωτερικό) της Κίνας, αλλά και με έναν ανταγωνιστή που θα επιχειρήσει να δείξει τις δυνατότητές του παγκοσμίως.
Στην πράξη, η προοπτική δημιουργίας ενός νέου λογισμικού για τα κινητά τηλέφωνα, θα μπορεί να υπονομεύσει το ρόλο της Google ως παγκόσμιου ηγέτη, πλήττοντας μεσοπρόθεσμα τα κέρδη και το μερίδιο αγοράς που διαθέτει στη διεθνή κοινότητα.
Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η κινεζική εταιρεία θα υποστεί πλήγμα στην αγορά των smartphones και θα δυσκολευτεί να εκθρονίσει από την πρώτη θέση των πωλήσεων τη νοτιοκορεατική Samsung μέσα στο 2020, όπως ήταν η φιλοδοξία των κινέζων. Κι αυτό, καθώς πλέον αρκετοί καταναλωτές μάλλον θα αποφύγουν να αγοράσουν ένα κινητό, το οποίο δεν θα έχει στο εξής πρόσβαση στο ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών Google Play, ούτε αναβαθμίσεις ασφαλείας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις