Τζέιμι Όλιβερ: Η πτώση μιας αυτοκρατορίας, τα χρέη και τα λάθη
Πτώχευση των εστιατορίων του στην Βρετανία ανακοίνωσε ο διάσημος Βρετανός σεφ Τζέιμι Ολιβερ.
Πτώχευση των εστιατορίων του στην Βρετανία ανακοίνωσε ο διάσημος Βρετανός σεφ Τζέιμι Ολιβερ.
Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό το δυσάρεστο νέο της ημέρας, καθώς το κλείσιμο των εστιατορίων θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς δουλειά περίπου 1.000 άνθρωποι.
Όπως αναφέρει το BBC συνολικά πλήττονται 25 καταστήματα του Τζέιμι Ολιβερ, ενώ ανακοίνωση έκανε και ο ίδιος ο σεφ.
«Είμαι συντετριμμένος από την πτώχευση των εστιατορίων μας στη Βρετανία», έγραψε ο σεφ στο Twitter προσθέτοντας «Είμαι πολύ λυπημένος με αυτό που συμβαίνει και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους μας και τους προμηθευτές μας που δόθηκαν ψυχή τε και σώματι σε αυτή τη δραστηριότητα τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια», έγραψε ο σεφ.
Και μπορεί στην αρχή τα βρετανικά μέσα να άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο πως μπορεί να βρεθούν νέοι υποψήφιοι αγοραστές για να εξαγοράσουν τα εστιατόρια του Τζέιμι Ολιβερ, ωστόσο το δικηγορικό γραφείο KPMG ανακοίνωσε ότι 22 από τα 25 εστιατόρια κλείνουν αμέσως και οριστικά.
«Δυστυχώς, το κλείσιμο αυτών των εστιατορίων οδηγεί στην απόλυση σχεδόν 1.000 εργαζομένων, από τους 1.300 των 25 εστιατορίων», εξήγησε το KPMG λέγοντας πως η δυσάρεστη αυτή είδηση αφορά μόνο τα εστιατόρια του Τζέιμι Ολιβερ στην Βρετανία και όχι τα υπόλοιπα στο εξωτερικό.
Τι τον οδήγησε στην πτώχευση
Ο σκληρός ανταγωνισμός, η αύξηση των τιμών και οι σκληρές επιχειρηματικές συνθήκες που υπάρχουν αυτή την περίοδο στην Βρετανία είναι μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν τον Τζέιμι Ολιβερ στην πτώχευση.
Μάλιστα το συνδικάτο Unite ανέφερε «η παρούσα οικονομική αβεβαιότητα δεν βοηθούσε τον τομέα της εστίασης» και πρόσθεσε ότι ο Τζέιμι Όλιβερ είναι αναμφίβολα χαμένος μιας στρατηγικής ενός «υπερβολικά γρήγορου επεκτατισμού».
Μέσα σε 10 χρόνια «έκλεισε» πάνω από 30 καταστήματα
Το πρώτο ιταλικό εστιατόριο του Τζείμι Ολιβερ άνοιξε το 2008 και μέσα σε λίγα χρόνια «δημιουργήθηκε» μία αλυσίδα με συνολικά 32 μαγαζιά.
Ωστόσο τα προβλήματα για τον διάσημο Βρετανό σεφ (που προτιμά να μαγειρεύει χωρίς γάντια) ξεκίνησαν από το 2015.
Βέβαια τότε όχι στον τομέα της εστίασης, αλλά στον τομέα του εμπορίου μαγειρικών σκευών.
Ο Βρετανός σεφ ξεκίνησε το 2009 μία εταιρία με το όνομά του, όπου μέσω αυτής πωλούσε μαγειρικά σκεύη.
Eπειδή όμως η εταιρία αντιμετώπισε πολλά οικονομικά προβλήματα το 2015, ο 45χρονος σεφ αποφάσισε να κλείσει όλα τα καταστήματα του εκείνη την χρονιά.
Το 2017 ήρθε ακόμη ένα μεγάλο πλήγμα για τον Βρετανό σεφ, καθώς οι επιχειρήσεις του είχαν χασούρα ύψους 20 εκατομμυρίων λιρών, πράγμα που τον ανάγκασαν να κλείσει 12 από τα 37 ιταλικά εστιατόρια και να απολύσει περίπου 600 εργαζομένους.
Τότε η επιχείρηση του Τζέιμι Ολιβερ είχε περίπου 71 εκατομμύρια λίρες χρέη, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο σεφ να βάλει δικά του λεφτά για να σώσει τα μαγαζιά του.
Μετά το κλείσιμο των ιταλικών εστιατορίων, στις αρχές του 2018 αποφάσισε να βάλει πωλητήριο και στην αλυσίδα stake house “Βarbecoa” καθώς ήδη η αυτοκρατορία του κλυδωνιζόταν.
Οι πιστωτές τότε προχώρησαν σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο επέτρεψε στην αλυσίδα των εστιατορίων να πληρώνει λιγότερο ενοίκιο στα εναπομείναντα ακίνητα της, πράγμα που όπως αποδείχτηκε δεν βοήθησε.
Ηταν ανάμεσα στους πιο πλούσιους Βρετανούς και… κατέληξε να χρωστά πάνω από 80 εκατομμύρια λίρες
Από το 2010 μέχρι το 2017 ο Τζέιμι Ολιβερ φιγούραρε ανάμεσα στους πιο πλούσιους Βρετανούς σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.
Ωστόσο αυτό δεν συνεχίστηκε το 2018.
Κι αυτό γιατί λόγω της κατάρρευσης της αυτοκρατορίας με τα ιταλικά εστιατόρια, τα χρέη της επιχείρησης του Βρετανού σεφ έφτασαν τότε τα 71,5 εκατομμύρια λίρες ενώ όφειλε στο προσωπικό του 2,2 εκατομμύρια λίρες.
Για την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του είχε μιλήσει ο ίδιος λέγοντας πως πέρασε μία σκοτεινή εποχή.
«Τα χρόνια των εστιατορίων είναι όπως τα σκυλίσια χρόνια. Άρα τα 10 έτη είναι πολύ μακρύς χρόνος. Ήταν μια σκοτεινή εποχή (σ.σ όταν έκλεισαν τα 18 εστιατόρια) … δεν υπήρχε ωραίο σκοτάδι», είχε πει ο Τζέιμι Ολίβερ το 2018 μιλώντας στο περιοδικό Woman’s Weekly, ενώ είχε μάλιστα κατηγορήσει ανοιχτά πως ότι έχτισε ο ίδιος καταστράφηκε λόγω του Brexit.
Πάντως τίποτα από την επαγγελματική του πορεία ως τηλεοπτικός σεφ δεν αποδείκνυε πως μία μέρα όλη η επιχείρηση θα βυθιζόταν όντως στο απόλυτο σκοτάδι.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο «Γυμνός σεφ» έμαθε να μαγειρεύει από την ηλικία των οκτώ ετών κι άνοιξε δικές τους επιχειρήσεις μόλις τέλειωσε το λύκειο όταν και εκπαιδεύτηκε ως επαγγελματίας σεφ.
Η προσωπική του περιουσία πριν ξεκινήσει η κατρακύλα ήταν περίπου στις 150 εκατομμύρια λίρες.
Ωστόσο ο αριθμός αυτός φαίνεται πως πλέον δεν ισχύει καθώς μόνο πέρυσι η αυτοκρατορία του έχασε σχεδόν 20 εκατομμύρια λίρες οδηγώντας τον Όλιβερ να βάλει πάλι χρήματα από την τσέπη του σε μία προσπάθειά του να την σώσει.
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Υπεύθυνος για μεταφορές και τουρισμό ο Τζιτζικώστας – Ανεκτίμητη η εμπειρία του
- Τουρκία: Περισσότερες από 230 συλλήψεις για «τρομοκρατία», ανάμεσά τους και 12 δημοσιογράφοι
- Καναδάς: Έδωσε 50 δολάρια για έναν πίνακα σε έναν αχυρώνα και τον πούλησε έναντι 349.000 δολαρίων
- Στα δικαστήρια ο 26χρονος ο οποίος συνελήφθη για την έκρηξη σε διαμέρισμα στους Αμπελοκήπους
- Πολέμιος των lockdown ο εκλεκτός του Τραμπ για τον κορυφαίο φορέα Υγείας
- Λίβανος: Φωτογραφίες από την επιστροφή χιλιάδων στον νότο μετά την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ – Χεζμπολάχ