Ο Αλέξης Τσίπρας «ξηλώνει» το Μαξίμου και πάει Κουμουνδούρου
Η Κουμουνδούρου περνάει σε πρώτο πλάνο και το Μέγαρο Μαξίμου μένει σε δεύτερο ρόλο μετά την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να είναι το κέντρο λήψης των αποφάσεων, μια εξέλιξη που δίνει την αίσθηση της συλλογικότητας και της ενιαίας ομάδας τις επόμενες πέντε εβδομάδες έως τις βουλευτικές εκλογές.
Στη «μαύρη τρύπα» της κάλπης των ευρωεκλογών χάνεται ένα σημαντικό τμήμα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος με αποτέλεσμα το βάρος πλέον ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών να πέφτει – και με τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα – όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά στην Κουμουνδούρου.
Η βαριά ήττα των 9,5 μονάδων από τη ΝΔ δρομολόγησε μια σειρά κομβικών παρεμβάσεων στο κυβερνών κόμμα που προχωρά σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του, στη χάραξη της προεκλογικής στρατηγικής, αλλά και της απόφασης των τακτικών κινήσεων έως την ημέρα της κάλπης.
Επί της ουσίας η Κουμουνδούρου περνάει σε πρώτο πλάνο και το Μέγαρο Μαξίμου μένει σε δεύτερο ρόλο μετά την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να είναι το κέντρο λήψης των αποφάσεων, μια εξέλιξη που δίνει την αίσθηση της συλλογικότητας και της ενιαίας ομάδας τις επόμενες πέντε εβδομάδες έως τις βουλευτικές εκλογές.
Στην Κουμουνδούρου δημιουργείται ένα ενιαίο πολιτικό συντονιστικό σχήμα που θα έχει βασικό ρόλο σε μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τα δεδομένα που δημιούργησε η ευρωκάλπη. Το άτυπο Πολιτικό Διευθυντήριο – ουσιαστικά μια νέα ηγετική ομάδα – που θα έχει κομβικό ρόλο αποτελείται από μια σειρά κεντρικών προσώπων με ειδικό πολιτικό βάρος, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που ασκούν επιρροή σε μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων και ο λόγος τους έχει απήχηση. Ειδικά οι Δραγασάκης και Τσακαλώτος έχουν αναλάβει να εκλαϊκεύσουν τα μέτρα οικονομικής πολιτικής και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεσαία τάξη, την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος.
Η δημιουργία του άτυπου Πολιτικού Διευθυντηρίου ουσιαστικά παραγκωνίζει μια σειρά κεντρικών στελεχών που είχαν ρόλο στη χάραξη της προεκλογικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία περνάνε σε δεύτερο ρόλο, όπως ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης που είχε κυρίαρχο λόγο επί των δημοσκοπήσεων.
Η λειτουργία του Διευθυντηρίου κρίθηκε αναγκαία στην παρούσα φάση που κοχλάζουν η ΚΟ και το κόμμα και απαιτείται άμεση ανασύνταξη δυνάμεων, ενώ μένει να φανεί ποια άλλα κορυφαία στελέχη θα συμμετέχουν σε αυτό. Πάντως, παρά την κριτική που ασκείται για τον κομματικό μηχανισμό που πολλοί λένε ότι δείχνει αδύναμος να οργανώσει μια νέα εκλογική καμπάνια και να κινητοποιηθεί, ο Πάνος Σκουρλέτης θα έχει βασικό ρόλο. Σε παράλληλους ρόλους έχουν κληθεί να συνδράμουν την προσπάθεια εκλογικής ανάταξης και πρόσωπα της νεώτερης γενιάς, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης και η Εφη Αχτσιόγλου, ενώ δεν θα εγκαταλείψει την επικοινωνιακή διαχείριση ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Το κρίσιμο από εδώ και πέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εάν και με ποιο τρόπο θα ανατρέψει τη διαφορά των 9,5 μονάδων και εάν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις οργανωτικές αδυναμίες που καταγράφηκαν στην κάλπη. Το βάρος θα πέσει στην ανάδειξη του προγραμματικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό και ο ίδιος ο Τσίπρας έχει θέσει προ των ευθυνών τους όλους τους υπουργούς και τα βασικά στελέχη, υπογραμμίζοντας πως οι εκλογές δεν είναι προσωπική του υπόθεση.
Δημόσιες εκρήξεις
Την ίδια στιγμή, και ενώ αναδεικνύονται φαινόμενα ηττοπάθειας και διαλυτικές καταστάσεις καταγράφονται σε πολλούς νομούς, συνεχίζεται η κριτική εκ των έσω. Πολλά στελέχη δε, στέφονται κατά του Μαξίμου και για τη σπουδή να ανακοινωθεί άμεσα προσφυγή σε εθνικές κάλπες, την ώρα που το ηθικό είναι εξαιρετικά χαμηλό και καταγράφεται αδυναμία του κομματικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει στις νέες εκλογικές ανάγκες. «Γιατί προκήρυξες πρόωρες εκλογές; Ποιος θα τις κάνει;», ήταν η χαρακτηριστική επωδός προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι αντιδράσεις για την εκλογική συντριβή δεν περιορίζονται μόνον στο κομματικό παρασκήνιο. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε χθες ότι σε περίπτωση νέας αποτυχίας στις βουλευτικές εκλογές, θα «υπάρχει θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ» και επέρριψε (Αnt1) ευθύνες σε στελέχη του κόμματος για την αποτυχία στις ευρωεκλογές, αν και δεν τους κατονόμασε. «Ο λαός δεν έχασε το μυαλό του επειδή δεν μας ψήφισε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημαντική ήταν η νέα παρέμβαση του Νίκου Φίλη που ανέφερε (Αnt1) ότι όλοι μας θα πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τον λαό, ακόμη και ο Πρωθυπουργός, για τα λάθη που κάναμε.
Επικριτικός εμφανίστηκε και ο Σάκης Παπαδόπουλος που παραδέχτηκε (σπάζοντας το κυβερνητικό εμπάργκο στον «ΣΚΑΙ») ότι η κυβέρνηση τιμωρήθηκε από τον λαό για ορισμένες συμπεριφορές στελεχών του. «Υπάρχουν συμπεριφορές που πλήγωσαν. Δεν θέλω να τις κατονομάσω γιατί δεν είναι δίκαιο» σημείωσε.
- Ο Τζορτζ Ράσελ poleman στο Λας Βέγκας
- Στέφανος Κασσελάκης: Ανακοινώνει το όνομα του κόμματός του
- Η σάτιρα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα (της εξουσίας) τσακίζει, για αυτό και είναι αναγκαία
- Νέα επίθεση Ανδρουλάκη στη ΝΔ: «Έχουν καταδικάσει τη χώρα στη φθορά»
- Νέα Δημοκρατία: Επίθεση Μαξίμου σε ΠΑΣΟΚ – «Ο πράσινος ΣΥΡΙΖΑ είναι μια νέα πραγματικότητα»
- Θα έχανε και με τον κόουτς Αταμάν με τέτοια νοοτροπία