«Ο σώζων εαυτόν σωθήτω» στην κυβέρνηση λίγο πριν τις εθνικές εκλογές
Μετά τα τελευταία γεγονότα ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να αρχίζει να αμφιβητείται και στο εσωτερικό. Η προχθεσινή δήλωση του Νίκου Φίλη ότι «ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τον λαό» μόνο τυχαία δεν ήταν
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Σε κατάσταση πανικού παραμένουν το Μέγαρο Μαξίμου και ο κομματικός μηχανισμός της Κουμουνδούρου μετά την εκλογική κατάρρευση της περασμένης εβδομάδας.
Η… τρικυμία εν κρανίω που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποτυπώνεται στις κινήσεις των τελευταίων ημερών και ειδικά σε δύο γεγονότα. Καταρχάς είναι η ωμή παρέμβαση που επιχειρείται στη Δικαιοσύνη.
Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με αποκορύφωμα το ηχηρό «όχι» στην πρόταση Καλογήρου να υπάρξει συναινετική επιλογή για την ηγεσία των ανώτατων δικαστικών οργάνων πριν τις εκλογές, το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε τελικά την Παρασκευή στην επιλογή νέου προέδρου και νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θέτοντας στο περιθώριο ψυχαραιμότερες φωνές -όπως εκείνη του Νίκου Φίλη- που θεωρούν ότι η κίνηση αυτή μόνο κακό μπορεί να κάνει στην ήδη σοβαρά πληγωμένη εικόνα της κυβέρνησης, και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή τόσο κοντά στις πρόωρες εκλογές.
Πρέπει να τονιστεί ότι τον προβληματισμό των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επιτείνει η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ζήτημα αυτό. Για πρώτη φορά ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι εξαιρετικά πιθανό να εναντιωθεί στη βούληση της παράταξης που τον ανέδειξε στο αξίωμά του, κάτι που αποκαλύπτει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν επεδίωξε να συννενοηθεί μαζί του προτού προχωρήσει στη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου για τις αλλαγές στον Άρειο Πάγο.
Μάλιστα, πολλοί αναρωτώνται ποια θα είναι η εξέλιξη στην περίπτωση που ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν υπογράψει το προεδρικό διάταγμα ούτε με τη λήξη της θητείας της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου και παραπέμψει στην μετά την Κυριακή των εκλογών περίοδο.
Όποιος φύγει, φύγει
Το δεύτερο στοιχείο που δείχνει την προδιαγραφόμενη κατάσταση κυβερνητικής αποσύνθεσης είναι οι αποχωρήσεις δύο στελεχών -από τα πιο μετριοπαθή της «Πρώτης Φοράς Αριστερά»- όπως ο Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Γιώργος Χουλιαράκης.
Παρά το γεγονός ότι κύκλοι του πρωθυπουργού μιλούν για απόφαση που είχε ληφθεί αρκετό καιρό πριν από τις ευρωεκλογές, και μόνο η αναφορά ότι «όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα επισφράγησαν την απόφασή του» αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Ταυτόχρονα, ο πανικός που εκπέμπεται από το Μαξίμου παγιώνει ένα κλίμα ηττοπάθειας που προκαλεί τρόμο σε κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως οι Π. Σκουρλέτης, Ευ. Τσακαλώτος και Ν. Βούτσης, οι οποίοι έχουν ζήσει όλη τη διαδρομή από την αρχή και ανησυχούν μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει σε εποχές… 3%.
Άργησε να… ξεχειλίσει το ποτήρι
Η αντίδραση του Νίκου Φίλη τις προάλλες είχε να κάνει και με το ύφος της εξουσίας που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Η εκτός ελέγχου συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη, με αποκορύφωμα την άθλια επίθεσή του στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και κυρίως η ξεκάθαρη στήριξή του από τον Αλέξη Τσίπρα λίγες μέρες μετά (τόσο με τις κοινές τους διακοπές, όσο και με τον χαρακτηρισμό «γλάστρα» που απηύθυνε στον κ. Κυμπουρόπουλο από το βήμα της Βουλής) προκάλεσαν την αποστροφή σε πολύ κόσμο, ακόμα και προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ύφος και η εικόνα της προεκλογικής περιόδου, ο εναγκαλισμός του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Πολάκη και ο εκβιαστικός εξαναγκασμός προς τα στελέχη να τον στηρίξουν δια της ψήφου εμπιστοσύνης ξεχείλισαν το ποτήρι για πολλά προβεβλημένα και μη πρόσωπα και μάλιστα σε πρώτη φάση για αυτούς που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε ως το «τεχνοκρατικό του άλλοθι».
Στο στόχαστρο ακόμα και ο «άχαστος» Αλέξης Τσίπρας
Μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός ήταν υπεράνω αμφισβήτησης στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης. Άλλωστε στον ίδιο πιστώνεται αποκλειστικά το γεγονός ότι την πήρε από το 3-4% και την μετέτρεψε σε κόμμα εξουσίας του 35%, με προοπτική να παγιωθεί ως ο δεύτερος πόλος στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Ωστόσο, μετά τα τελευταία γεγονότα ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να αρχίζει να αμφιβητείται και στο εσωτερικό. Η προχθεσινή δήλωση του Νίκου Φίλη ότι «ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τον λαό» μόνο τυχαία δεν ήταν.
Αν και προς το παρόν οι ευθύνες επιρρίπτονται προς το περιβάλλον του (βλέπε Δ. Τζανακόπουλος, Χρ. Βερναρδάκη, Ν. Παππάς), κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας, σε περίπτωση βαριάς ήττας στις εθνικές εκλογές.
Οι «καραμανλικοί» και η γέφυρα με… τον Ραγκούση
Είναι γνωστό τοις πάσι πια πως το σχέδιο προσέγγισης του κέντρου μέσω ενσωμάτωσης στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ κατέληξε σε παρωδία με ανάλογη ανταπόκριση από πλευράς ψηφοφόρων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις