Προκλητικό άρθρο : Στο στόχαστρο τώρα τα κοιμητήρια των ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία
Η κατασκευή των κοιμητηρίων θα στηρίξει τις ελληνικές διεκδικήσεις στο νότιο τμήμα της Αλβανίας, τη λεγόμενη από τους Ελληνες “Βόρειο Ηπειρο”», αναφέρεται σε προκλητικό δημοσίευμα αλβανικής εφημερίδας.
- Στα λευκά ορεινά της χώρας - Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
- ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
- Νέο αντιμονοπωλιακό πλήγμα για τη Google – Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών
Σε μακροσκελές άρθρο της η εφημερίδα Sot αναφέρεται στον «κίνδυνο» των Αλβανών από την ύπαρξη των ελληνικών κοιμητηρίων των πεσόντων ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο 1940-41.
Υπογράφουν δύο ιατροδικαστές
Το κείμενο, το οποίο υπογράφουν ο καθηγητής ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής των Τιράνων Δρ. Μπαρδούλ Τσίπι και ο ιατροδικαστής των Τιράνων Αντμίρ Σιναμάτι, φέρει τον τίτλο: «Γιατί δεν έπρεπε να επιτραπούν νεκροταφεία των ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία».
«Η δημιουργία των Κοιμητηρίων των ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην Αλβανία, βασίζεται σε συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Αλβανίας, σε συνδυασμό με τη σύσταση κοινής επιτροπής για την αναγνώριση των λειψάνων. Η επιθεώρηση έγινε από ορισμένους γιατρούς της Ελλάδας και ειδικούς της εγκληματολογίας του Ιατροδικαστικού Ινστιτούτου στα Τίρανα, για κάθε περίπτωση εξέτασης.
»Η αποκάλυψη αγνώστων τάφων και η ταυτοποίηση των λεγόμενων λειψάνων των ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Αλβανία, κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940-41 είναι αναμφίβολα θέμα που ανήκει στην ιατροδικαστική ανθρωπολογική επιστήμη, στην οστεολογία, στο οποίο πρέπει επίσης να τηρούνται ορισμένες ηθικές αρχές οι οποίες δίδονται λεπτομερώς στη σχετική σύγχρονη βιβλιογραφία».
Επικαλούνται διάφορα λάθη
Οι δύο αλβανοί συντάκτες επικαλούνται διάφορα λάθη που έγιναν στη διαδικασία ταυτοποίησης του DNA των λειψάνων, πιστεύοντας ότι τα οστά των ελλήνων στρατιωτών, τα οποία έχουν θαφτεί στα ελληνικά κοιμητήρια, ενδεχομένως να μην ανήκουν σε Ελληνες, αμφισβητώντας στην ουσία την ύπαρξη των πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο.
«Στις πρόσφατες εξετάσεις στον εντοπισμό των λειψάνων των ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940-1941, υπάρχουν πολλές αμφιβολίες ότι αυτές οι ηθικές αρχές δεν τηρήθηκαν σωστά», σημειώνει το κείμενο.
Αφού οι δύο συντάκτες επικαλούνται παραδείγματα Αμερικανών που σκοτώθηκαν στη Βόρεια Κορέα ή στο Βιετνάμ και λάθη που έγιναν εκεί στην ταυτοποίηση του DNA των οστών τους, σημειώνουν:
«Για τον λόγο αυτόν, η διακρατική συμφωνία Αλβανίας – Ελλάδας, η οποία δίνει το δικαίωμα στο ελληνικό κράτος να διατηρήσει συλλογικούς τάφους σε αλβανικό έδαφος, έρχεται σε αντίθεση με τη σχετική διεθνή νομοθεσία από τη μια πλευρά και σε βάρος της κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας της χώρας μας, από την άλλη.
«Στήριξη των ελληνικών διεκδικήσεων»
»Η κατασκευή των κοιμητηρίων, κατά τη Σύμβαση της Γενεύης, για στρατιώτες που έπεσαν σε άλλη χώρα από τον τόπο τους, έπρεπε να έχει έναν θεμελιώδη λόγο, όπως στην περίπτωση των πολεμικών δραστηριοτήτων των Ελλήνων το 1940-41, και αυτός είναι ακριβώς ότι αυτά τα νεκροταφεία θα εξυπηρετήσουν στο μέλλον, ως στήριξη των ελληνικών διεκδικήσεων στο νότιο τμήμα της Αλβανίας, τη λεγόμενη από τους Ελληνες “Βόρειο Ηπειρο”.
»Αυτό επιβεβαιώθηκε από την ιστορία του ελληνικού νεκροταφείου στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας, πριν ένα χρόνο, όπου έλληνας εξτρεμιστής κατάφερε να πραγματοποιήσει ένοπλη επίθεση εναντίον αλβανών αστυνομικών, λαμβάνοντας ως πρόσχημα τον «φόρο τιμής για τους νεκρούς στρατιώτες» (Η αναφορά γίνεται για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα).
«Μνημεία για τους Αλβανοτσάμηδες»
Επίσης, οι συντάκτες σημειώνουν ότι έπρεπε να τηρηθεί η αρχή της αμοιβαιότητας, φτιάχνοντας η Ελλάδα μνημεία για τους Αλβανοτσάμηδες που εκδιώχθηκαν ή σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.
Οι υπογράφοντες το άρθρο σημειώνουν ακόμη:
«Για αυτό, θα πρέπει το συντομότερο, η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για αυτά τα νεκροταφεία να καταργηθεί από το κράτος μας, όπως συνέβη στην Εσθονία, όπου με βάση την απόφαση της κυβέρνησης κατεδαφίστηκαν οι τάφοι των ρώσων στρατιωτών που είχαν πέσει στον εκεί πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας, επειδή για τον εσθονικό λαό η απελευθέρωση της χώρας τους από τον φασισμό, από τους σοβιετικούς στρατιώτες, θεωρήθηκε ως αρχή νέας εισβολής».
Πηγή: echedoros-a.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις